Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Trei, cele mai mari riscuri…

Trei, cele mai mari riscuri ale vacanţei

Intoxicaţiile alimentare, maladiile sezoniere, scăldatul periculos, soldat cu înecuri, traficul de copii în scopul exploatării sexuale, turismul sexual – sunt doar câteva dintre riscurile la care sunt supuşi copiii în vacanţa de vară.

Intoxicaţiile alimentare – cele mai frecvente probleme de sănătate vara

Cele mai multe cazuri de intoxicaţii alimentare sunt înregistrate pe timp de vară, căldura favorizând multiplicarea bacteriilor patogene în produsele alimentare. „Asemenea infecţii pot fi prevenite prin prepararea atentă a alimentelor. Înainte de a găti, trebuie să ne spălăm neapărat pe mâini. Alimentele trebuie preparate la temperaturi suficient de ridicate, pentru a distruge factorii patogeni. În alte cazuri, este importantă refrigerarea acestora în condiţii optime. Consumatorii ar trebui să fie deosebit de atenţi la alimentele perisabile: ouă, carne, peşte, scoici, lapte şi produse lactate”, explică Olga Volcovschi, şefa Secţiei Epidemiologia infecţiilor intestinale acute, a holerei şi a hepatitelor virale de la Centrul Municipal de Medicină Preventivă.

Specialista aminteşte cazul taberelor de odihnă de la Vadul lui Vodă, unde, în 2011, 35 de copii au fost intoxicaţi cu alimente contaminate. Este vorba despre tabăra „Floricica”, unde s-au intoxicat 20 de copii, şi o tabără a Ministerului de Interne, unde s-au intoxicat 15 copii.

Printre cele mai frecvente maladii sezoniere se numără diareile acute, infecţiile rotavirale, dereglările gastrointestinale, gripa de vară, hipertensiunea arterială etc.

Potrivit vicedirectoarei Spitalului Clinic Municipal de Copii nr.1, Larisa Gangur, cauzele diareilor acute şi ale infecţiilor rotavirale la copii sunt cele alimentare, în special consumul unor produse alimentare necorespunzătoare vârstei şi regimului alimentar al copiilor, nerespectarea igienei, precum şi consumul de apă sau de aer contaminat.

„Infecţiile rotavirale, dereglările gastrointestinale pot fi prevenite dacă alimentarea şi îngrijirea copilului se face corect şi dacă este respectat regimul hidric şi igiena personală”, afirmă Larisa Gangur.

De la începutul anului 2012, în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Municipal de Copii nr. 1 au fost internaţi 600 de copii cu dereglări gastrointestinale şi diaree acută.

Scăldatul în zone necunoscute poate fi fatal

Odihna copilului în afara spaţiului casei comportă o serie de pericole, de aceea, distracţia în parcuri şi grădini trebuie să fie atent monitorizată, pentru a ne asigura că cei mici sunt protejaţi de accidente nedorite, care pot fi fatale.

Un risc pentru copil este scăldatul în zone necunoscute, periculoase, ce se poate solda cu înec. În acest caz, cel mic trebuie să fie atent supravegheat sau să i se interzică scăldatul în anumite râuri şi lacuri.

„Cazurile de înec al copiilor în R. Moldova sunt destul de frecvente, fiind cauzate de lipsa unei monitorizări adecvate a zonelor acvatice destinate scăldatului şi odihnei copiilor, precum şi de neglijenţa oamenilor, care îşi lasă copiii fără supraveghere”, afirmă reprezentanţii Serviciului Situaţii excepţionale.

Astfel, pe 14 iunie curent, un copil de 12 ani s-a înecat intr-un iaz situat pe teritoriul Grădinii Botanice, iar în raionul Străşeni un copil de 10 ani a decedat din aceeaşi cauză.

Anul trecut, în perioada mai-august, în bazinele acvatice din ţară şi-au pierdut viaţa 89 de persoane, dintre care 11 copii.

Turismul sexual – abuz periculos asupra copilului

Atunci când un copil este trimis la odihnă în tabere, staţiuni balneare, în turism, trebuie să ne îngrijim de bunăstarea şi securitatea odihnei acestuia. Dintre pericolele majore, în acest sens, se remarcă: implicarea copiilor în prostituţie, traficul de copii în scopul exploatării sexuale, turismul sexual etc.

Potrivit Centrului Internaţional „La Strada”, exploatarea sexuală comercială a copiilor este una dintre cele mai grave forme de abuz asupra copiilor, cu consecinţe dintre cele mai severe asupra sănătăţii fizice, psihologice, morale a micului cetăţean.

Aşadar, conform datelor Ministerului de Interne, de la începutul anului 2012, au fost înregistrate 20 de cazuri de trafic de copii, numărul acestora crescând, în special, în perioada estivală.

Timpul liber al copilului petrecut în lumea virtuală, în reţelele de socializare trebuie monitorizat, de asemenea, foarte atent de către părinţi, deoarece acest mediu, în etapa actuală, este deosebit de periculos pentru copilul vulnerabil.

Analizele Centrului Internaţional „La Strada” confirmă semnalele înregistrate despre un fenomen mai nou – turismul sexual cu implicarea copiilor, abuzul sexual prin intermediul Internetului. Acestea din urmă vizează în temei băieţii de 12-15 ani din diferite regiuni ale ţării, inclusiv regiunea transnistreană, care sunt aduşi la Chişinău şi pe care abuzatorii îi manipulează pornind de la nevoile primare ale copilului la această vârstă: hrană, adăpost, bani de buzunar, afecţiune, atenţie din partea adultului, dar şi cu interesele lui – acces la Internet, jocuri computerizate etc.

Astfel, 51% dintre copiii chestionaţi din R. Moldova s-au întâlnit în realitate cu cineva pe care l-au cunoscut doar pe net, alte 38% şi-au făcut publice datele personale şi fotografiile unor persoane pe care le-au cunoscut doar pe net, iar 7% din numărul copiilor care au cunoscut pe Internet persoane din alte ţări au declarat că au primit propuneri indecente şi au discutat subiecte cu caracter sexual.

Printre recomandările specialiştilor Centrului Internaţional „La Strada” se numără informarea corectă a copiilor despre navigarea sigură on-line, despre riscurile pe care le comportă reţelele de socializare, crearea oportunităţilor de raportare on-line a abuzurilor şi/sau solicitarea de asistenţă, perfecţionarea legislaţiei în sensul definirii şi recunoaşterii acţiunilor de acostare/solicitare a copilului drept infracţiuni, asigurarea securităţii copiilor plecaţi la odihnă etc.

Liliana MATASARI, stagiară ZdG