“Teatrul Mic” cu ambiţii mari

280-teatru“Teatrul mic” este un nou teatru din Chişinău, care săptămâna trecută şi-a lansat activitatea. Sunt un grup de tineri actori, care nu au spaţiu şi nici bani. Doar dorinţa de a juca, talentul şi optimismul i-au motivat să ajungă în faţa spectatorilor.

Faptul că la spectacolul de debut, “Totul în grădină” de Edward Albee, sala a fost arhiplină, iar aplauzele – multe şi sincere, i-a convins că sunt pe drumul cel bun, susţin tinerii.

Ideea unui nou teatru, al lor, le-a venit în anii de studenţie. Doi ani după absolvire, au reuşit să se menţină ca echipă, iar acest lucru este cel mai important, cred actorii. “Aceşti tineri simt nevoia să creeze şi să se exprime anume aşa cum îşi doresc ei. Simt nevoia să apară în faţa publicului şi să spună un adevăr, despre cum simt ei lumea şi cum ar vrea să o schimbe”, spune Mihai Iorga, regizorul spectacolului, care a fost şi profesorul lor.

Toţi lucrează, iar pentru “Teatrul mic” le rămân nopţile. “Repetăm în fiecare seară, după şase, pe unde apucăm. Au fost şi momente de disperare, când nu mai doream nimic, dar reînvia dorinţa”, susţine actriţa Dana Ciobanu.

Criticul de artă Larisa Turea crede salutabilă şi chiar necesară apariţia unui teatru nou, “care ar aduna tinerii, care le-ar permite acestor actori să se impună, să se valorifice, să se exprime mai des, pentru că nu avem destule teatre, destule spectacole, dar avem un potenţial extraordinar, creativitate, anume în aceşti tineri”. Criticul este convinsă că un teatru nu înseamnă un sediu, iar aceşti tineri au toate şansele să se realizeze, pentru că aşa au pornit toţi.

Tema spectacolului, banii, este valabilă pentru toate timpurile şi toate neamurile. “Sunt trei tipuri de bani: prea mulţi, prea puţini şi atât cât îţi trebuie”, “Prea mulţi bani corup, prea puţini corup, iar atât câţi îţi trebuie nu există”, sunt două replici din primul spectacol jucat de “Teatrul mic”.

T.E.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *