STAGIU la ZdG: Jurnalismul în R. Moldova e mai organizat decât în Olanda

428-herma-voluntar-zdgHerma Ouwehand este o tânără din Olanda care a ales să efectueze un stagiu în jurnalism în R. Moldova, la Ziarul de Gardă. Pe parcursul lunii iunie, ea a fost parte din echipa redacţiei, mergând în teren, colectând informaţii, scriind ştiri şi reportaje, realizând fotografii şi comunicând cu cititorii ZdG. Deşi nu vorbeşte limba română, Herma a reuşit să lege discuţii nu doar în engleză şi chiar în puţină olandeză cu oamenii pe care i-a întâlnit în R. Moldova, dar şi să afle multe lucruri prin limbajul gesturilor şi al mimicii.

Herma a decis să ajungă într-o redacţie din R. Moldova din dorinţa de a călători, de a învăţa mai multe despre jurnalism şi din curiozitate faţă de ceea ce se întâmplă în Europa de Est. „Doream să fac un stagiu la un ziar bun, independent şi de invesitgaţii. ZdG întruneşte toate aceste caracteristici”, afirmă tânăra. Pentru a-şi da seama despre ce scrie ZdG, folosea un site de traduceri ca să le citească, şi i-a plăcut mult.

Pe parcursul lunii, Herma a realizat reportaje foto şi articole de la diferite evenimente din Chişinău, în special de la mai multe proteste publice şi evenimente culturale. Din experienţa sa jurnalistică în R. Moldova, poate spune că totul îi pare mult mai organizat decât în Olanda, plus că şi oraşul e mai mic şi e uşor să te deplasezi de la un eveniment la altul.

Despre Moldova, Herma spune că e o ţară foarte verde şi frumoasă. I-a plăcut şi mâncarea naţională, mai ales că şi preţurile i-au părut accesibile. De asemenea, oamenii cu care a comunicat au fost deschişi şi drăguţi.

Revenind acasă, nu va sta prea mult timp pe tărâmul olandez, dar va pleca într-un tur al Europei. „Vreau să călătoresc mai mult şi să fac materiale de pe întreg continentul, mai ales pe teme care nu sunt foarte mediatizate în presă”.

Spune că va reveni cu plăcere şi în R. Moldova, poate pentru a face voluntariat, dar şi pentru a vizita dentistul din Casa Presei, care, zice ea, e mai bun decât cel din Olanda. Noi îi dorim mult succes.

Alina GÂLCĂ

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *