Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   "Senzaţie şi Imagine" de Gheorghe…

„Senzaţie şi Imagine” de Gheorghe Mardare

Expoziţia  „Senzaţie şi imagine” prezintă 19 lucrări de pictură şi 25 de grafică, semnate de maestrul Gheorghe Mardare. Este prima expoziţie a autorului, având asemenea proporţii, destinată publicului din R. Moldova. Picturile lui Gheorghe Mardare demontrează că limbajul senzaţiei în pictură este la fel de bogat şi divers ca şi universul simţurilor noastre. Nespus de adaptiv la frumuseţile obişnuite ale picturii, acest limbaj este în stare să ne sugereze în mod asociativ universul sunetelor muzicale şi ale stărilor sufleteşti.

Majoritatea lucrărilor sunt cu precădere motivate de senzaţiile pictorului asupra evenimentelor remarcabile, dar şi pline de dramatism. Conceptul teoretic mai mult ori mai puţin, a fost confirmat deja de practica picturii europene şi motivat asociativ de sunete şi ritmuri muzicale. Aşa au apărut tablourile pe care le-a pictat Mardare fiind impresionat de opere muzicale remarcabile, lăsate posterităţii de către Liszt, Caccini, Orf, Bach ori Rodrigo, precum şi de alţi compozitori celebri. În ceea ce a încercat să redea în limbaj pictural, a profitat de avantajele tehnicii electronice de azi.

Criticul de arte Constantin Ciobanu a afirmat că „opera artistului nu este exploziv—spectaculoasă şi nu trebuie recepţionată imediat. Evoluţia ei în planurile expresiei şi ale conţinutului necesită – din partea spectatorului – timp şi efort individual. Este o operă mai degrabă încifrată, oarecum ocultă, generatoare de asociaţii şi tâlcuri profunde”.

Gheorghe Mardare este un artist plastic şi critic de arte basarabean, născut pe 1 mai 1946 în comuna Micleşti, Orhei. A absolvit Colegiul de Arte „Alexandru Plămădeală”, în 1972, iar în 1980 a absolvit Academia de Arte din Sankt Petersburg. În 1991 a susţinut teza de doctor în studiul artelor pe lângă Şcoala superioară de Design industrial Stronganov, Moscova. Din 1972 până la mijlocul anilor 1990 s-a preocupat preponderent de ştiinţă, pedagogie şi promovarea artei. Este autorul unei monografii fundamentale despre arta covoarelor vechi româneşti din Basarabia (1995). Din 1980, participă activ la expoziţii naţionale şi internaţionale de artă din R. Moldova, Germania, Spania, profesând pictura, grafica, instalaţia video şi cea obiectuală. În 2009, este distins cu Premiul Internaţional pentru pictură Palm Art Award, al Editurii enciclopedice germane de artă Who’s Who in Visual Art din Leipzig. Lucrările sale se află în colecţii publice şi particulare din R. Moldova, România, Israel, Rusia, Spania, Olanda şi SUA.

Critina MAMEI