Printre Oamenii de Gardă

283-om-gardaZilele trecute, redacţia Ziarului de Gardă a înmânat premiile “Omul de Gardă” pentru lunile mai şi iunie. Ceremonia de premiere a avut loc la postul de radio “Vocea Basarabiei”, împreună cu echipa care tocmai a împlinit 10 ani de activitate.

Oamenii de Gardă ai lunilor mai şi iunie sunt diferiţi după profesii şi statut social, dar foarte asemănători: Maria Roibu, directoarea Liceului “Alexandru cel Bun” de la Tighina, Ion Teleman, profesor de la Iurceni, Nisporeni, Petru Ciobanu, veteran al Armatei Române, Nadejda Leagul, profesoară de la Pârâta, Dubăsari, Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, monahul Savatie Baştovoi de la Noul Neamţ, Iacob Golovcă, presedintele Asociaţiei Antipact Molotov-Ribbentrop, Damian Hâncu, student în Franţa.

Din acest considerent, chiar dacă s-au întâlnit pentru prima dată în viaţă, s-au recunoscut şi s-au îmbrăţişat ca nişte prieteni dragi. Damian Hâncu a venit împreună cu mama sa, Parascovia Hâncu şi cu Ionuţ, un bun prieten al acestei familii şi al întregii Basarabii, care e gata să vină din România ori de câte ori prietenii săi de aici au nevoie de o mână de ajutor. Damian, chiar dacă trecea în aceste zile prin clipe grele ale procesului judiciar împotriva lui Iacob Gumeniţă, fostul şef al Poliţiei Municipale, a afirmat că va merge până la capăt şi că adevărul merită tot efortul, ca să fie scos la vedere.

Petru Ciobanu şi Valentina Sturza şi-au exprimat gratitudinea pentru tinerii care continuă cauza adevărului cu mult curaj. “Am îndurat multe, în Siberia, şi aici. Ne pare bine să vedem că mesajul nostru nu a fost lăsat să sune în gol”, a declarat Valentina Sturza.

Nadejda Leagul şi-a exprimat mulţumirea pentru existenţa presei libere, a efortului ZdG şi al Vocii Basarabiei, care încurajează oamenii în lupta lor de zi cu zi din Transnistria.

Ion Teleman a făcut o invitaţie pentru toţi premianţii la Iurceni, Nisporeni, unde în curând urmează să fie inaugurat “cel mai frumos monument dedicat lui Eminescu”. A lucrat la realizarea acestui ansamblu câţiva ani de zile, dar acum a adus cu sine un vraf de fotogarfii care prezintă aceşti ani de nesomn pas cu pas: soclul, bustul, tricolorul. Eminescu a fost instalat pe înălţimea unui deal, cu faţa spre România, iar Tricolorul a stat neclintit pe acelaşi loc din momentul în care a pornit să îl aducă pe Eminescu la Iurceni.

R.G.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *