Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Prima stagiune fără "părinte"

Prima stagiune fără „părinte”

292-gugutaDupă cel mai trist an al păpuşilor de la teatrul Guguţă, la 14 septembrie acestea au revenit pe scenă, marcând astfel începutul stagiunii teatrale 2010—2011. Aceasta este prima stagiune fără „părintele” păpuşilor de la teatru, fără Victor Ştefaniuc. Piesa „Luceafărul”, ultima care a fost montată de marele maestru va constitui începutul tuturor stagiunilor teatrale, a afirmat directoarea Teatrului, Gabriela Lungu.

Bucuroşi, nerăbdători şi plini de curiozitate, copiii care s-au adunat în faţa Teatrului Municipal de Păpuşi „Guguţă” au sărbătorit marţi împreună cu actorii teatrului revenirea pe scenă. Majoritatea dintre ei erau elevi şi au fost aduşi la teatru de profesoarele lor. Aceştia au dansat alături de micile vedete care au cântat pentru ei, au privit atent demonstraţiile de acrobaţie şi dans şi au aplaudat furtunos. Apoi, curioşi şi cu mult interes, copiii au ocupat scaunele din sala teatrului, aşteptând începutul spectacolului.

Pe scenă, copiii au putut să o vadă aevea pe Cătălina suspinând după Luceafărul nemuritor, alături de pajul de curte, Cătălin care o fură pe frumoasa fată. Mulţi dintre ei au recunoscut versurile recitate de actorii teatrului pe scenă şi s-au amuzat pe seama lui Cătălin, atunci când o curta copilăros pe fata „mândră-n toate cele”.

La sfârşitul spectacolului, toţi cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în memoria fostului director artistic al teatrului, Victor Ştefaniuc. În aplauze, actorii păpuşari s-au închinat în faţa micilor spectatori, iar aceştia au spus într-un glas că le-a plăcut spectacolul. Păpuşile vor reveni pe scenă, în fiecare sâmbătă şi duminică, începând cu orele 11.

Referindu-se la viitorul teatrelor de păpuşi în Moldova, Gabriela Lungu, directoarea Teatrului Municipal de Păpuşi
„Guguţă” a afirmat: „Cât timp vor exista copiii, atât va fi şi teatrul. Încercăm să educăm generaţia de mâine, iar autorităţile ar trebui să atragă atenţia anume teatrelor pentru copii”. Ea mai spune că a fost foarte dificil să înceapă această stagiune deoarece nimeni nu-şi imagina cum va fi fără Victor Ştefaniuc. „Luceafărul reprezintă visul vieţii lui, iar fapul că în spectacol i-a răsunat vocea – ne-a făcut să ne simţim mai în siguranţă şi cu el aproape”.

Directoarea teatrului a declarat că anul acesta vor avea o stagiune bogată şi pe copiii care vor veni la Guguţă îi aşteaptă multe surprize. „În fiecare sâmbătă şi duminică, pe lângă spectacolele pe care le vor viziona, copiii vor avea posibilitatea singuri să-şi construiască păpuşi”. În atelierele de creaţie ale teatrului, copiii vor putea să se implice în viaţa teatrală şi de ce nu, într-o bună zi, să jucăm împreună un spectacol pe scenă, a afirmat directoarea.

Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” a fost fondat în 1992, de către Victor Ştefaniuc, Veniamin Apostol şi fostul primar de Chişinău, Nicolae Costin. Spectacolul „Luceafărul” de Mihai Eminescu a fost pus în scenă, pentru prima dată, în 2007, fiind un mare vis al regizorului Ştefaniuc.

N.D.