Poştaşul norocos

258-postasOmul îşi petrece o bună parte din viaţă în munci şi vise. Unii muncesc visând şi sperând că efortul lor îşi merită osteneala, alţii o fac din obişnuinţă, dar sunt şi persoane pentru care munca este odihna inimii. Ei nu numără minutele, ca să plece cât mai degrabă acasă, nu aruncă priviri indiferente în direcţia oamenilor, ei, pur şi simplu, fac ceea ce le este drag şi realizează acest lucru cu multă plăcere.

Aşa l-am cunoscut pe Ion Eţco, din satul Măşcăuţi, raionul Criuleni. Poştaş de meserie, îşi face munca mai bine de patru ani. Tot meseria i-a adus fericita ocazie să ajungă printre câştigătorii concursului proaspăt încheiat, organizat de Ziarul de Gardă.

O datorie frumoasă

“Mă simt ca la datorie. Este o responsabilitate foarte mare să fii potaş, mai cu seamă în zilele noastre. Înainte, duceai scrisorile, pensia, vreun ziar-două, acum, însă, scrisorile s-au cam rărit, în schimb le ducem oamenilor facturile pentru curent, apă, gaze şi alte servicii. Satul este mare şi trebuie să ai grijă să ajungi la timp la fiecare din cei peste 4000 de locuitori. În sat suntem doar doi poştaşi, dar reuşim să ajungem la fiecare casă. Când baţi la fiecare poartă, devii un om cunoscut şi reuşeşti să afli mai multe despre săteni. E o datorie frumoasă”.

De când a devenit poştaş, Ion Eţco a ţinut în mână mai multe ziare. Multe dintre ele le cunoştea şi înainte de a veni la poştă. Ziarul de Gardă, însă, a apărut în Măşcăuţi relativ recent, mai exact în luna iunie 2009. Venise cineva la poştă să se aboneze şi pentru a doua jumătate de an. De atunci Ziarul de Gardă este citit şi acolo.

A auzit la radio despre concurs

Colindând din casă în casă şi tot împărţind ziare, reuşeşte să citească şi câteva pagini.

“Cunosc ziarele ca pe cele cinci degete. Ăsta trebuie să apară mâine, acela tocmai săptămâna viitoare, da acesta deja e în vânzare”, spune zâmbind poştaşul, iar ochii săi gânditori privesc undeva departe. “Când am timp, îl citesc pe tot, îmi place că Ziarul de Gardă scrie multe lucruri interesante, aici se spune tot adevărul. În paginile acestui ziar îşi găseşte loc fiecare: şi un deputat, şi un om de la ţară. Aşa le-am spus şi oamenilor când am mers să-i abonez. Am auzit la radio că dacă abonezi cinci persoane sau mai multe, poţi câştiga nişte premii. Am hotărât să particip. Am abonat mai mulţi săteni, dar nu m-am gândit să-mi cadă norocul să primesc un telefon mobil cadou. Uite însă că m-am făcut şi cu un telefon, un dar de sărbători”.

Păcat să nu-l citeşti

“După ce s-a încheiat concursul, am mai abonat câteva persoane. Oameneii sunt interesaţi de acest ziar. Cei care nu îl primesc acasă îl cumpără de la Poştă. Zic că e un ziar bun, unde mai pui că şi costul abonamentului este foarte mic. Păcat să nu-l citeşti”, spune poştaşul din Măşcăuţi.

În actuala campanie de abonare, Ion Eţco a reuşit să aducă Ziarul de Gardă în casele a peste 20 de familii din satul Măşcăuţi. În 2010, acele persoane vor fi mai puternice, deoarece vor avea de unde se informa.

Tatiana POTÂNGĂ
PS Ziarul de Gardă mulţumeşte tuturor participanţilor la “Concursul abonamentelor”. În urma totalurilor efectuate pe 18 decembrie, au fost desemnaţi următorii învingători:
Elena Zubcu din Chişinău a efectuat 60 de abonamente şi a devenit deţinătoarea unui televizor color.
Alexandru Ţaran, ajutat de bunica sa Tatiana Leahu, din Glodeni, a devenit deţinător al unui telefon mobil.
Andreea Surdu, din Ialoveni, a obţinut o bicicletă.
Angela Orlov, din Ciuburciu, raionul Ştefan-Vodă, a obţinut un telefon mobil.
Ion Eţco, din Măşcăuţi, raionul Criuleni, a fost premiat cu un telefon mobil.
Felicitări învingătorilor şi tuturor abonaţilor ZdG. Vă mulţumim şi vă dorim succese.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *