Oalele de la Hogineşti – într-un festival internaţional

432-oale-hoginestiHogineşti, raionul Călăraşi, satul celor mai cunoscuţi olari din Codrii Moldovei, a găzduit, pe 21 iulie, Târgul Internaţional de Olărit “La vatra Olarului Vasile Gonciari”.

Vatra lui Vasile Goncear este locul în care oricine poate găsi lut potrivit pentru oale şi vase de tot felul. “Căldura lutului este una specială, care redă gust şi prospeţime bucatelor preparate în vasele modelate de meşterii de la Hogineşti”, spun organizatorii evenimentului.

Prin Târgul Internaţional de Olărit “La vatra Olarului Vasile Gonciari”, olarul Vasile Goncear şi familia sa reuşesc să păstreze vie amintirea strămoşilor lor, şi în special a tatălui şi bunicului lor, tot Vasile, olari celebri în R. Moldova.

Acum, Vasile Goncear-fiul are 43 de ani. În viaţa sa a realizat mii de obiecte din lut, din care astăzi îşi servesc masa oameni din lumea întreagă. La cea de-a treia ediţie a Târgului de Olărit, Vasile-fiul a reuşit să adune meşteri din toată republica, dar şi din Iaşi, Braşov şi Botoşani. Toloaca din faţa casei sale a fost tocmai potrivită pentru expunerea celor mai deosebite lucrări ale autorilor, pentru dans, pentru jocurile copilăriei, dar şi pentru degustări de sarmale, coapte în oale de Hogineşti.

Oamenii din Hogineşti spun că, deseori, lutul satului i-a salvat de multe greutăţi: de foame, de şomaj, de consecinţele traficului şi migraţiei ilegale. De altfel, Vasile Goncear-fiul s-a aflat, timp de 15 ani, în Italia, unde, spune el, a gustat atât din bucuria succeselor, cât şi din amarul străinătăţii. Acolo îşi deschisese şi un atelier.

În 2009, a revenit împreună cu familia sa la Hoginești, aducând la vatră un cuptor electric de ardere a lutului. Timp de 3 ani, a restaurat o casă ce se afla în ruine, a deschis o întreprindere de olărit, un muzeu al familiei, un atelier pentru meşterii începători şi un magazin de articole din lut. Toloaca din faţa casei sale e locul în care, an de an, organizează târguri şi alte evenimente cu participarea meşterilor populari.

În prezent, împreună cu familia, se gândeşte să deschidă la Hogineşti un centru turistic, unde ar putea ajunge călători şi pelerini de oriunde. Vasile se grăbeşte. El vrea să reuşească cât mai multe atât cât mai sunt în viaţă meşterii olari din generaţia părinţilor săi, prezenţi şi ei la Târgul de la Hogineşti cu oale pe care le comercializau la cel mai mic preţ. “Am venit cu ce avem. Cuptoarele noastre sunt de modă veche. În aşa cuptor ardea oalele şi Vasile Goncear, răposatul. Credem că şi lucrările noastre vor încălzi şi vor bucura oamenii adunaţi în jurul mesei, la sarmale sau la alte bucate, coapte în aceste oale din lut de la Hogineşti”, spun bătrânii olari.

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. GALESTEANUL UNIONIST

    TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
    DIN ANUL1 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *