Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   O altfel de Primăvară la…

O altfel de Primăvară la Galeria Brâncuşi

Forfotă, zâmbete şi priviri pline de admiraţie la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, unde, pe 15 martie, a avut loc deschiderea Salonului de Primăvară, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din R. Moldova (UAP). Tradiţionala expoziţie a reunit 240 de artişti plastici, care au expus 240 de lucrări de pictură, grafică, sculptură, inclusiv măştile maestrului Glebus Sainciuc create în ultimii 10 ani.

Expoziţia din primăvara curentă e diferită de cele din anii trecuţi. Dacă la ediţiile precedente participanţii erau de fapt concurenţi, anul acesta ei sunt parteneri – lucrările lor vor fi editate într-un album de artă şi astfel vor avea ocazia să fie cunoscuţi în mai multe ţări. Pictorul Sergiu Coţofan recunoaşte că este o expoziţie deosebită şi că fiecare artist s-a străduit să prezinte ceea ce are mai bun în propria creaţie. După părerea sa, este foarte bine că se derulează acest proiect, deoarece în R. Moldova nu există întotdeauna posibilităţi financiare pentru a edita un astfel de album.

Albumul de artă se va edita la Moscova, din fondurile financiare ale Confederaţiei UAP din fostele republici sovietice, inclusiv din ţările baltice. El va reuni lucrările artiştilor profesionişti, membri ai UAP, pentru că intenţia organizatorilor este de a edita un album de artă care ar reprezenta mişcarea artistică din R. Moldova.

Dumitru Bolboceanu, vicepreşedintele UAP, vine cu detalii: „Am considerat că e bine ca în paginile albumului să se regăsească şi lucrări ale artiştilor plastici care nu mai sunt printre noi, dar care ne reprezintă, cum ar fi Mihai Grecu, Andrei Sârbu, Mihai Jomir, Vasile Movileanu, Vlad Bolboceanu, adică artiştii care merită să fie în acest album”.

Chiar dacă mulţi dintre artişti nu au aflat de expoziţie sau nu se găsesc în ţară pentru a putea participa, ei sunt aşteptaţi să facă acest lucru până la 1 aprilie, iar cei care se vor răzgândi vizavi de operele expuse şi cred că acestea nu merită să apară în această ediţie colectivă pot să vină cu o altă lucrare.

În legătură cu expoziţia din acest an, Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Arte Plastice, susţune că aceasta are o altă dimensiune valorică, este mai selectă, pentru că fiecare artist a ţinut să aducă ceea ce a considerat că e mai valoros şi mai reprezentativ pentru activitatea sa din ultimii ani. De aceea, expoziţia este mult peste aşteptările sale.

„Expoziţia de primăvară este într-adevăr un suflu nou în climatul artistic de la Chişinău, opinează criticul de artă Eleonora Brigalda. Ea este interesantă deja prin faptul că s-a pus condiţia ca fiecare pictor să aducă o singură lucrare – lucrarea care-l reprezintă, fiindcă la expoziţiile anterioare fiecare se străduia să aducă ceva nou”.

Pe lângă expozanţi, la vernisaj au venit numeroşi iubitori de artă, în special studenţi. Artur Pânzari s-a declarat impresionat de picturile expuse, simţind în ele o enormă încărcătură emoţională. Printre cele mai admirate lucrări s-au numărat cele ale lui Iurie Platon, Ghenadie Jalbă, Dumitru Bolboceanu, Ion Morărescu, Leonardo Guţu, Igor Svernei ş.a. Tudor Zbârnea spune că sunt mai multe lucrări care îi plac şi că nu ar vrea să dea numele unui autor sau altul pentrui a nu omite pe cineva care într-adevăr prezintă interes în contextul actualei expoziţii.

Am mai aflat de la Dumitru Bolboceanu că, pentru a începe procesul de editare, e nevoie în primul rând de un fotograf profesionist, care să fotografieze lucrările şi să pregătească materialul pentru poligrafie. Ulterior, acesta urmează să fie dus la Moscova şi introdus în programul de editare pentru anul viitor. R. Moldova va fi a 5-a ţară din CSI care va deţine un astfel de album.

În album vor fi prezentate, pe compartimente, toate genurile de artă: pictură, sculptură, grafică, artă decorativă, design. Ediţia va beneficia şi de o analiza critică, efectuată de unul dintre criticii de artă de la noi.

Ecaterina GAIBER