Nicolaescu la Chişinău

La Centrul Cultural “Odeon” din Chişinău au fost inaugurate, la 16 martie, Zilele Filmului Românesc. Evenimentul are loc în premieră şi va continua până la 20 martie. Publicului cinefil din capitală îi vor fi prezentate filmele renumitului regizor român Sergiu Nicolaescu. Evenimentul are loc cu sprijinul Asociaţiei culturale “Pro Basarabia şi Bucovina” din Bucureşti.

“Am vrut să prezentăm filmele în regia lui Sergiu Nicolaescu, astfel încât publicul să cunoască atât cinematografia românească, cât şi unul dintre marii ei reprezentanţi.

Tematica filmelor am ales-o într-un mod cronologic, pentru a prezenta anumite etape din istoria filmului din România”, a spus la inaugurare Gabriela Ielenicz-Iov, preşedintele Consiliului Naţional al Asociaţiei culturale “Pro Basarabia şi Bucovina” din Bucureşti.

Zilele Filmului Românesc au început cu prezentarea filmului “Dacii”, este primul film al regizorului Sergiu Nicolaescu, realizat în anul 1967. În celelalte zile vor urma filmele “Mihai Viteazul”, “Osânda”, “Ciuleandra” şi “Supravieţuitorul”. Începutul proiecţiilor – ora 18.00, intrarea este liberă.

Ultimul film, “Supravieţuitorul”, realizat în 2008, îi are în rolurile principale pe Sergiu Nicolaescu, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Ileana Lazariuc şi Loredana Groza.

“Prin această înşiruire de filme vrem să oferim publicului să cunoască şi perioada, şi evoluţia acestui regizor”, a spus Gabriela Ielenicz-Iov.

În regia lui Sergiu Nicolaescu se numără peste 45 de filme de lungmetraj şi diverse scenografii. A devenit cunoscut prin filmele “Dacii” (1967) şi “Mihai Viteazul” (1970).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

26 comentarii

 1. antibiotic

  Desigur acest eveniment este foarte interesant si salutabil, evidentiem rodul muncii maestrului Sergiu Nicolaescu , dar intuitia noastra nationala ne suereaza ca acest act este pe linga cel cultural si unul politic, mai ales ca suntem in plina campanie electorala, si cu acest prilej, partidele aflate in ghilceava cu administratia locala si foarte mult sustinute de fortele din exterior, e la Bucuresti, ar mai putea atrage citeva voturi din electoratul moldovenesc de partea lor.
  Nu degeaba cind se incearca a se prezenta si interpreta unele domenii ale originii si provinientii statului moldovenesc, primatul rominismului apare ca un salvator maret inghitind moldovenismul si reducindu-l la basarabenism-un termen depasit de timp si epuizat de politica,un termen si o aluzie la o veche iluzie ce nu mai exista,deoarece in esenta sa moldovenismul constitue un pericol enorm asupra politicii si statalitatii romine, asazisul instrument istoric pare sa fie o solutie buna,iar cinematograful rominesc,in aceasta calitate se inscrie de minune in numele maretiei romine ,,se considera in drept,,- sa o faca ,nu degeaba la inceputul anilor 90, cind Chisinaul se confrunta cu o serie de probleme de orin politic, in ceia ce priveste capatarii statutului de actor al Comunitatii Internationale, la televiziunea nationala erau des prezentate aceste filme istorice-demonstrative, a ideii ,, unde este ingropata pisica-si de unde trebuie s-o desgropam?,, – da recunosc ca maiestria reizorala a dl. Sergiu Nicolaescu este incontestabila asa cum este incontestabila maiestria marelui reizor moldovean Emil Loteanu,dar sa nu confundam arta cu politica, in cazul dat eu vad ca arta este folosita drept instrument de obtinere a unor scopuri meschine, este foarte josnic din partea Asociaţiei culturale «Pro Basarabia şi Bucovina» din Bucureşti, arta este arta si ea trebuie folosita si demonstrata ca pe bogatie spirituala si nu ca pe un principiu ,, Macheavelist,,.

 2. anti-Zorghe

  Da bre Zorghe (vasile stati) daca ai fi elev intr-un liceu din R.Moldova, ai primi nota 2 la limba romana pt. “primatul rominismului”, “statalitatii romine”, “cinematograful rominesc”, sau “maretiei romine”. Dar din nefericire pentru tine care ai studiat la scoala in limba moldoveneasca cu caractere chirilice, poti sa mori de ciuda caci astazi elevii din tara noastra studiaza romana la scoala. Si nu vor scri niciodata denumirea l.romana cu i din a. Si tot ca sa crapi tu de ciuda afla ca asta a fost ultimul an de guvernare a comunistilor si nu va mai fi nevoie de lachei ca tine. Am observat in repetate rinduri cum asa-zisii reprezentanti ai ‘moldovenismului’ sau sustinatori PCRM, lingai de-a lui Voronin pentru a jigni si a insulta in dreapta si-n stinga folosesc termenul ‘romin’ in loc de ‘roman’. Provocatori ca tine contribuie doar la atitarea dezbinarii nationale si nicidecum nu apara interesele nationale ale Republicii Moldova. Esti un dusman al Republicii Moldova. Caci tinerii din tara noastra cind vad asa atitudini din partea unora ca tine fata de ceea ce pentru ei e sfint nu fac decit sa se revolte si sa dea vina pe ocupatia sovietica care a creat asa mancurti ca tine, ceea ce ar duce din nou la conflicte interetnice intre diversele grupuri etnice care convietuiesc in tara noastra iubita. Iar daca ai studia la o scoala din R.Moldova ai primi pur si simplu nota 2 ca un agramat ce esti.
  Iar acei oameni care vor apara interesele R.Moldova dupa plecarea comunistilor la urna de gunoi a istoriei vor avea grija sa nu mai permita unor provocatori ca tine dezbinarea, jignirea sau provocarile ieftine care duc la vrajba intre popoarele conlocuitoare, nici macar pe forumuri nu vor fi permise insultele la adresa romanilor sau limbii romane. Iar pentru vindecarea urei pe care o nutresti la adresa Romaniei ti-as recomanda un tratament psihiatric, daca nu vrei de buna voie atunci mai devreme sau mai tirziu o sa nimeresti pe miina politiei si o sa faci tratament fortat la Costiujeni pentru extremismul de care dai dovada pe forumuri, extremism care duce la dezbinare si atitarea vrajbei nationale. Tine minte bre Zorghe: voi reprezentati trecutul sovietic, iar noi – viitorul Republicii Moldova.

 3. antibiotic

  Salut dl.anti-Zorghe, sint profund miscat de atentia pe care mi-o acordati referitor la dezbaterile problemei ,,prostitutiei rominesti,,.
  Eu absolut deloc nu sint suparat si nu crap de ciuda cum spui tu, ca in RM mai persista ultimile ramasite ale patologiei rominesti, domnu cu ea este sau nu-i, ea oricum isi pierde din capacitatile sale ze zombificare a poporul moldovenesc.Si de unde stii tu in ce grafie am studiat eu…?
  Eu nu sint impotriva latinismului si nici impotriva unor relatii amiabile cu celelalte etnii, caci de popoare in cadrul Republicii Moldova nu putem vorbi decit doar de unul cel Moldovenesc, nu am incurajat niciodata extremismul, eu cer doar un lucru sa se respecte la noi in societate verticalitate istorico-culturala si politica.
  Incercind sa te abati de la problema , confunzi intentionat moldovenismul cu comunismul,sau cu ocupatia sovietica,dezbinare nationala(interesant la care dezbinare nationala te referi tu ,,cea moldoveneasca sau cea romineasca,,? apropo scriu cuvintul romin nu din necunostinta ci din principiu , deoarece in alfabetul nostru acest â, NU EXISTA) – un lucru care este cu mult mai provocator la adresa tineretului revoltator pe care tu mizezi foarte mult si pe care nu-l controlezi pentru ca voi pe zi ce trece va compromiteti tot mai mult si deveniti tot mai putini adepti si aparatori a unor interese straine decit cele ale statului RM.
  ,,Esti un dusman al Republicii Moldova,,
  ,,Provocatori ca tine,,
  ,,vrajba intre popoare,,
  ,,pe forumuri nu vor fi permise insulte,,
  ,,o sa nimeresti pe miina politiei,,
  ,,tratament fortat la Costiujeni pentru extremismul ,,
  Dragul meu esti foarte mult influentat de emotii, ai face bine sa te controlezi, si in al doilea rind operezi cu un limbaj si faci niste declaratii foarte serioase si interesante , care erau la moda in perioada bolsevismului,ce tiran ar mai iesi din tine si stapinii tai daca ajung sa puna mina pe putere….!Intr-un stat citdecit democratic este respectata libertatea expresiei, dreptul la exprimarea opiniei proprii in RM la moment se respecta, si pe linga acestea comunistii nu v-au inchis gurile niciodata v-au criticat uneori vau mai provocat dar gura nu v-au cusut-o , pe care daca vin eroii tai la putere sunt dispusi sa o faca prin intermediul fortelor de ordine – fa niste concluzii si-mi zi si mie cine e mai extremist?- frumoasa perspectiva dispui cetatenilor RM nu ?
  O alta problema pe care o abordezi gresit este ,,teoria dusmanului ” – adica in acest rolr intra ,, partidul comunistilor,,.Chiar sa admitem plecarea lor de la conducere voi veti gasi alti dusmani sau motive, folosind cu dibacie metodele expuse mai sus ,,veti ajunge departe,, caci stapinilor vostri nu le trebuie o Moldova puternica si bine echilibrata politic, nu?
  Problema moldovenismului este un fenomen inevitabil si el pentru voi va ramine permanent un pericol, aceasta miscare exista si va continua sa existe, necatind la apartenenta politica a administratiei centrale de la Chisinau , asa ca ar fi bine sa -ti schimbi conceptiile, traim totusi in secolul 21…..!
  salut!

 4. anti-Zorghe

  Cu ‘patologiei rominesti’ cum o numesti sunt ‘infectate’ toate liceile si colegiile si toti elevii, studenti vorbitori de romana care au sub 18-20 ani. Mi-a fost dat sa fac practica la un colegiu din Chisinau, asa ca stiu mai bine ca tine.
  Cum ai de gind sa schimbi obiectele limba si literatura romana sau istoria romanilor din programa scolara?

  Iar daca vrei tare sa-ti impui punctul de vedere moldovenism vs. romanism intra mai bine pe http://forum.md/Theme.aspx?id=69054 si o sa dai acolo cap in cap cu adeptii romanismului.

 5. traim totusi in secolul 21…..!
  salut!

  Ai incheiat frumos, dar totusi am ramas dezamgit. Tre sa recunosc ca nu esti prost si ca nimic nu te poate dezbate de la credinta in moldovenism. Cred ca e pacat, totusi. Sau poate nu?

 6. pt nicu

  Nicu: cum ramine totusi cu credinta ta in romanism? Pe Zorghe nu-l putem lecui de moldovenism, dar pe tine (de romanism)?

 7. intrebari

  antibiotic am citeva intrebari pt tine, caci te dai mare patriot al Moldovei, raspunde-mi pe rind la fiecare intrebare si sub-intrebare:

  1. ce parere ai despre sirma ghimpata pe riul Prut care desparte cele doua Moldove? trebuie scoasa sirma dintre fratii moldoveni de pe cele doua maluri ale prutului sau nu? moldovenii de pe cele doua maluri ale prutului merita sa fie uniti sau mai bine sa fie dezbinati ca acuma? caci esti si tu de-acord ca exista 2 Moldove: Moldova de Vest si Moldova de Est?

  2. In privinta faptului ca e moldoveneasca si nu romana si de asta ai dreptul sa insulti limba vreau parerea ta in urmatioarea privinta ca pe un mare intelept ce te consider:
  exista 2 tari, Germania si Austria. State suverane si independente exact ca si Republica Moldova si Romania – 2 state independente si suverane. Esti de-acord ca RM si RO sint 2 tari independente si suverane? Esti de-acord si ca Austria si Germania reprezinta exact exemple de tari independente? Vreau sa te intreb: consideri ca austriecii din Austria vorbesc limba austriaca si nu germana? In cazul in care austriecii vorbesc totusi germana si daca vei observa Constitutia Austriei e: deutsche, crezi ca austriecii au dreptul sa insulte limba germana pentru ca ei sunt totusi austrieci si nu germani si traiesc in Austria si nu Germania?

  3.apropo in ce limba crezi ca scriu eu acuma caci tu zici ca scrii in moldoveneasca diferita de romana? cum crezi ca ne intelegem fara sa ai nevoie de traducator? consideri in continuare ca-s limbi diferite si ca exista diferenta intre aceste 2 limbe: romana si moldoveneasca? sau pur si simplu sunt doar 2 denumiri diferite ale unei si aceeasi limbi? cu alte cuvinte aceste 2 notiuni sunt sinonime, esti de-acord? sau crezi totusi ca moldoveneasca si romana sunt diferite?

 8. Pe mine doar moartea ma poate lecui. Pur si simplu ar fi absurd sa recunosc ca exista limba moldoveneasca, in special dupa ce un an am hoinarit prin cursul de dialectologie, inclusiv cea a limbii romane.

 9. antibiotic

  Salut dl.intrebarici, daca nu vrei un raspunas provocator nu da intrebari provocatoare.
  Aceasta sirma ghimpata de pe Prut este considerata ca hotar ce delimiteaza teritoriul intre Republica Moldova si Rominia, nu eu l-am pus si nu eu am dreptul de a-l scoate, cit priveste problema posibilitatii unirii moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului, atunci raspunsul meu e urmatorul: Moldovenii nu ca merita, dar trebuie sa-si reintregeasca spatiul teritorial cel care l-a avut inca de pe timpul lui Stefan, unin-duse si formind statul Moldova Mare, si aici vom fi foarte recunoscatori Rominiei si Ucrainei daca vor da dovada de fratie si prietenie si ar permite moldovenilor si teritoriilor istorice locuite de ei sa revina la patria mama adica Moldova Mare,asta nu inseamna ca hotarele intre state nu trebuie sa existe, totusi statul este acea institutie care trebuie sa-si controleze hotarele nu eu le-am inventat si nu tu iesti acela care o sa le dizolve, acest proces este inevitabil mai devreme sau mai tirziu si cu cit mai repede vor constientiza fratii tai acest lucru cu atit mai bine ne va fi si noua si lor, poate si ardelenilor , ajunge atita vrajba intre statele vecine, noi sintem dispusi spre negocieri. Cit priveste existenta celor 2 Moldove , tu faci o aberatie constienta ce miroase a provocare, nu incurca bataia cu ucigania! La moment avem un stat care in urma unor imprejurari istorice nefaste a fost lipsita de teritoriul si populatia sa , ce se afla sub ocupatia Rominiei si a Ucrainei.Cum crezi are RM dreptul istoric de a obtine inapoi ceia ce a pierdut?
  Intrebarea a 2-a la fel este provocatoare,Austria si Germania sint state suverane si independente, libere in asi decide soarta, dar problema e de alta natura,ceea de ordin conceptual, chiar si daca limbile noastre au radacini comune, totusi aceasta diferentiere exista, noi moldovenii am numit-o limba moldoveneasca pentru ca ne reprezinta pe noi si avem dreptul moral si istoric de ai spune limba moldoveneasca , sau istoria moldovei, nu vad nimic rau in asta este un proces firesc ce are loc intr-un stat normal, doar rominii nu si-au patentat limba, chiar si daca ar fi fost acelesi limbi, si rominia ar fi avut drptul de a patenta aceasta limba , totusi noi am fi avut dreptul de a o numi asa cum ne dicteaza principiul moralitatii si ratiunii,-un principiu dedus din suveranitatea si independenta ceia pe care tu mi-o accentuai asa ca noi nimic nu insultam!
  Mai ia problema limbii din cadrul Spaniei cea intre basci si cataloni.
  Sa-mi apelezi tu chiar si la 1000 de tertipuri, limba moldoveneasca este limba moldoveasca, iar romina este romina, evident ca tu vorbesti in moldoveneste dar scrii in alfabetul romin, in alfabetul nostru nu exista unele litere ca î-din a, sau explicind unii termeni sau cuvinte le facem diferit unii de altii e simplu si clar nu? dar daca luam aspectul dialectic treaba e si mai grava pentru fratii tai pentru ca exista o mai mare diferentiere, mai punem si diferentierea culturala si aici n-o sa ma mai poti contrazice.Chiar si daca in urma acestor imprejurari limba moldoveneasca nu ar fi exsistat ea trebuia inventata.

 10. intrebari

  Antibiotic wrote: “Chiar si daca in urma acestor imprejurari limba moldoveneasca nu ar fi exsistat ea trebuia inventata.”

  Atunci de ce austriecii nu au nevoie sa-si inventeze o limba austriaca diferita de cea germana?

  1. Esti de-acord ca prin intrarea Moldovei in UE va disparea sirma ghimpata de pe Prut care desparte cele 2 Moldove? Esti in favoarea intrarii Moldovei in UE? Caci numai atunci pe de o parte vom avea situatia Austriei si Germaniei – 2 state independente in cadrul UE iar pe de alta parte va disparea zidul de sirma ghimpata artificial creat care desparte cele doua Moldove. Esti in favoarea acestui pas?

  2. Cum explici faptul ca chiar si reprezentanti ai PCRM au declarat ca limbile moldoveneasca si romana sint identice? Pai daca sint identice inseamna ca aceste 2 denumiri sint sinonime , cu alte cuvinte doua denumiri diferite pentru aceeasi limba. Insultind limba romana care nu e decit un sinonim pentru limba moldoveneasca tu esti acela care insulti in primul rind limba moldoveneasca despre care chiar si comunistii au recunoscut ca sint identice.

  Eu sint sigur ca dupa alegeri Constitutia va fi schimbata in sensul ca se va adauga ‘limba romana’ in paranteze alaturi de limba moldoveneasca , despre care chiar si Stati, Lupu sau Voronin au recunoscut ca sint identice.

  Prin intrarea Moldovei in UE si schimbarea Constitutiei adaugind si ‘limba romana’ – lucru dorit de foarte multi tineri care-si considera limba romana si care acum se simt umiliti si frustrati din cauza ca la scoala invata l.romana iar in constitutie se numeste moldoveneasca. Atunci se va recunoaste adevarul pe care noi doi il stim si anume ca moldoveneasca si romana nu sint decit doua denumiri diferite pentru una si aceeasi limba.

  Abia atunci prin intrarea Moldovei in UE vom avea situatia Austriei si Germaniei – ambele tari in UE (pe cind acuma moldovenii au nevoie de vize pentru a ajunge in Moldova dintre Carpati si Prut).

  Daca Constitutia va fi schimbata atunci o s-o mai faci pe prostul? Caci cu 20 de ani in urma exact tu erai acela care o faceai pe prostul si ziceai ca trebuie sa ramina totul pe vechi si sa folosim in continuare alfabetul chirilic pt a demonstra ca sint doua denumiri diferite. Acuma inventezi ca alfabetul nostru n-ar contine litera i din a , dar elevii invata la scoala cu i din a iar dupa schimbarea Constitutiei cine iti va mai permite sa insulti limba vorbita in Republica Moldova si Romania? Caci vor disparea pentru totdeauna controversele in privinta limbii. Tu nu ai nimic moldovenesc in tine si tocmai de asta urasti atit de tare limba acestui popor caci dupa greselile gramaticale pe care le faci e lesne de inteles ca limba ta materna nici macar nu este moldoveneasca (romana) si iti permiti sa vii cu pareri idioate despre ce ar trebui sa faca si cum ar trebui sa gindeasca moldovenii dintre Prut si Nistru.
  In ceea ce priveste moldovenii dintre Carpati si Prut tu ai fost vreodata la Suceava sau la Iasi sa incerci sa-i convingi ca ei nu vorbesc romaneste?
  Ramine sa cred ca nu esti decit un mancurt sau venetic care nu are nimic de-a face cu acest popor si nu faci altceva decit sa nutresti ura fata de tot ce e moldovenesc si romanesc fie ca ca vorbim de Moldova dintre Nistru si Prut fie despre cea dintre Carpati si Prut, Moldove care se vor reuni in cele din urma in cadrul Uniunii Europene.

 11. antibiotic

  Toate bune si frumoase, numai ca ce a scris intrebarici pui de arici-rominici, este foaie verde loboda!
  – dragul meu, spune-mi cum ramine cu problema limbii din cadrul Spaniei cea a bascilor si a catalanilor,Spania este tot membra a UE inca din 1986, pe cind Austria este membra tocmai in 1995?, – problema austriecilor este broblema austriecilor, cu toate ca ei oficial se numesc austrieci si nicidecum germani, si istoria lor nu-i iostoria germana ci iostoria austriei, si cultura lor nu-i germana ci cultura austriaca, si modul de gindire este austriac, cutoate ca sunt foarte inrudite aceste popoare totusi exista necesitatea diferentierii unora fata de altii, noi nu vrem sa copiem pe nimeni asa ca limba noastra dorim ca sa se numeasca moldoveneasca, necatind la faptul ca o oarecare limba romina a provenit de la limba moldoveneasca si la moment ar pretinde la un primat si la un statut deosebit in raport cu alte limbi, fapt ce nu putem admite.Cit priveste declaratiile oficialilor nostri visavi de limba moldoveneasca in raport cu romina, este total o aberatie si o inventie de a ta pentru a te revansa, argumente (0.00%).
  Anticipezi exagerat lucrurile, cind te referi la revizuirea Constitutie si la rezultatele alegerilor, atit timp cit nu avem rezultatele alegerilor in fata , palavragesti aiurea.
  In ultima parte a comentariului tua se simte o neliniste sufleteasca si o fobie fata de niste idei corecte si echitabile ale adevarului istoric , nu cumva te-au atins cuvintele mele referitoare la ardeleni?

 12. intrebari

  Antibiotic: in primul rind limba bascilor nu are nimic in comun cu limbile romanice. Limba bascilor nu este o limba de origine romanica, mai pune miina pe carte si o sa afli. Dai niste exemple stupide. Caci limba basca nici macar nu este o limba de origine indo-europeana. In ceea ce priveste catalana si spaniola – de ce compari aceste 2 limbi de pe teritoriul Spaniei atunci cind chiar si Stati a recunoscut ca forma literara a limbii romane este identica cu cea a limbii moldovenesti? Cu alte cuvinte daca folosim un limbaj literar aici pe forum atunci vorbim romana, asta a spus Stati. In privinta formei populare: graiul vorbit de moldovenii de pe cele 2 maluri ale Prutului nu se deosebeste cu nimica. Si eu nu vad diferenta mare intre subdialectele ardelenesc, muntenesc sau moldovenesc din Romania despre care toti savantii le claseaaza ca apartinind dialectului daco-roman.

  Iar ca sa-ti dau alte exemple: de ce elvetienii n-au nevoie de limba elvetiana dar recunosc ca vorbesc fie germana, franceza sau italiana? Unde e limba belgiana din Belgia, de ce belgienii valoni recunosc ca vorbesc franceza iar flamanzii – olandeza? In privinta austriecilor, chiar daca-s austrieci n-or sa vorbeasca niciodata despre o limba austriaca. Deci argumentul tau stupid ca trebuia inventata chiar daca n-ar fi existat este egal cu zero. Limba americana si nu engleza, argentiniana si nu spaniola, braziliana si nu portugheza. etc.

  Tu pornesti de la o premiza gresita ca trebuie sa gasim diferente care sa contribuie la dezbinarea moldovenilor de pe cele 2 maluri ale Prutului, pe cind oamenii normali la cap cauta sa gaseasca ceea ce avem in comun – limba pe care o vorbim este aceeasi, avem origini comune etc. Numai un mancurt ca tine ar putea sa-si urasca fratii, sau esti un venetic care n-are nimic moldovenesc intr-insul, numai astia ar putea sa incerce sa-i dezbine pe vorbitorii de romana din Moldova fie ca acestia se considera moldoveni fie romani. In privinta ca ‘noi vrem sa se numeasca moldoveneasca’… cine bre sinteti voi? Eu is moldovean si vad clar ca tu n-ai nimic moldovenesc in tine… voi sinteti Stati si Stepaniuc sau Voronin – niste mancurti si tradatori de neam si tara. Iata cine sinteti voi, voi n-aveti nimic in comun cu moldovenii asa ca nu vorbi din numele moldovenilor, aici eu reprezint moldovenii. Tu reprezinti veneticii care din 1812 au rupt din trupul Moldovei regiunea dintre Prut si Nistru si mutantii de tipul vostru sint pe cale de disparitie.

 13. antibiotic

  1812. MANCURTI, limba romina,venetici, mutanti, tradatori- vai ce limbaj pur romin, nimic nou o serie de termini memorizati masinal si expusi automat , robotizat-un conveer de zombificare.
  Dece oare cind incerci a examina obiectiv situatia de la tine din tara si incerci sa critici pe cineva vau pe cineva, iesti considerat dusman, poate problema nu e in noi ci in idiotismul rominesc, noi nu suntem pentru dezbinarea nationala a moldovenilor ci dimpotriva pentru un unionism al tuturor moldovenilor, nu vad nimic periculos pentru moldoveni decit pentru renumitii tai tovarasi romini, care-si smulg parul din cap cind vad si aud ca moldovenismul capata proporti atit pe malul drept cit si cel stinga al Prutului, inchipue-ti ca noi unindu-ne cu moldovenii de peste Prut, reintregim Moldova cea MARE , capatam o mai mare influenta politica si economica, recapatam inca 3 ml de cetateni moldoveni , devenim mai puternici nu suna periculos pentru cineva?

 14. intrebari

  Tu contribui in primul rind la dezbinarea moldovenilor dintre Prut si Nistru impartindu-i in ‘romani’ si ‘moldoveni’ atitindu-i pe unii impotriva celorlalti. Chiar si acei de la noi care se considera romani ei sint in primul si in primul rind moldoveni caci n-au nici o legatura cu Transilvania sau Valahia adica nu-s ardeleni sau munteni ci in primul rind moldoveni.
  La fel e si cu romanii dintre Carpati si Prut din Iasi, Suceava, Galati, Bacau etc. desi se considera romani pentru ca apartin natiunii romane , ei sint moldoveni 100% (spre deosebire de tine).
  Deci cum n-ai incerca sa prostesti lumea , acei tineri din RM care se considera romani sint 100% moldoveni. Iar acei moldoveni dintre Carpati si Prut sint deasemenea romani (laolalta cu fratii lor ardeleni si munteni).

  Cei ca tine se opuneau in 1989 introducerii alfabetului latin, numeau tricolorul nostru – un steag fascist, iar acuma va dati mari patrioti ai limbii moldovenesti diferite de cea romana (ce argument veti mai avea atunci cind constitutia va fi schimbata si numele de l.romana va fi adaugata alaturi de acea moldoveneasca intre paranteze recunoscindu-se ca acesti doi termeni sint sinonime?), acuma va plateste Voronin si voi ca niste lachei va supuneti asa incercati sa justificati prostiile lui Stati, dar cind aceeasi comunisti vor pleca la gunoi ce prostii veti mai inventa si cine va mai avea nevoie de voi? Cine mai are nevoie astazi de acei care pledau cu 20 ani in urma pentru pastrarea alfabetului chirilic? Cui ii mai trebuiesc astazi acei lingai care numeau cu 20 ani in urma tricolorul setag fascist? astazi este steagul Moldovei si aceeasi oameni care se impotriveau tricolorului astazi il saruta ca niste fatarnici si acuma unica ce va ramine e sa va bateti in piept ca alfabetul moldovenesc nu contine litera i din a si de asta ati avea dreptul sa insultati in dreapta si in stinga Romania, limba romana si pe acei moldoveni de la noi care se considera romani. Ceea ce faci tu nu contribuie decit la dezbinarea membrilor aceluiasi grup etnic fie ca se numesc romani fie ca moldoveni, dar ei toti sint moldoveni dintre Prut si Nistru, iar pentru ceea ce-ti permiti sa faci acuma trebuie sa le multumesti acelora care care in 1812 au taiat Moldova in doua, numai din aceasta cauza sirma ghimpata de pe riul Prut desparte astazi cele 2 Moldove.

 15. antibiotic

  romanii dintre Carpati si Prut din Iasi, Suceava, Galati, Bacau etc. desi se considera romani pentru ca apartin fortat contara vointei lor natiunii romane , ei sint moldoveni 100%- o constatare foarte justa si corecta, din care motiv iti stimez viziunea obiectiva (si intre oponenti trebuie sa existe relatii cordiale).
  Problema este putin denaturata de tine si anume, sa admitem (cu toate ca ma indoiesc, dar totusi sa admitem) ca intre aceste doua popoare aproape ca nu exista vreo mare diferenta , si ca istoria lor , cultura lor si limba lor e aceiasi(am foarte mari rezerve la acest capitol dar incerc sa-mi inchipui) si ca acesti doi termeni – cum ii numesti tu sint sinonime si nu exista nici un focar de conflict intre ele, atunci dece administratia de la Bucuresti nu ar admite ca in acest caz sa fie inlocuit termenul de limba romina cu termenul de limba moldoveneasca- doar dupa opinia ta sunt unul si acelasi lucru , neexistind o mare diferenta spunind ca vorbesti limba moldoveneasca in rominia s-ar fi subinteles ca vorbesti l. romina, nu? respectindu-se un principiu de reciprocitate n-ar fi existat vreun pretext de conflict sau divergenta, tu crezi ca administratia de la bucuresti nu a constientizat acest lucru?
  Totusi exista diferente mari in privinta acestor doua dialecte si ca rezultat a aparut aceasta divizare, de fapt ea a avut loc inca din perioada primului Descalecat asa ca degeaba tai frunze rominesti la ciini.
  Si ca intre Prut si Nistru acest fenomen de reactie adecvata de autoaparare si continuitate a valorilor proprii sunt mai accentuate si ia proportii pe zi ce trece si ca aici nu-i nici o implicatie de partid , este o realitate pe care n-o poti ascunde sau camufla ea exista, si fratii moldoveni de peste Prut vad asta simt asta si asteapta momentul prielnic pentru a se debarasa pentru totdeuna de jugul rominesc, discriminarea tratarea inumana de catre bucuresti, un singur argument concret ti-l dau in aceasta privinta, spune-mi dragul meu intrebarici pui de arici-rominici-pacalici, dece dupa asazisa mare unire toata industria si infrastructura rominiei nu a fost proportional concentrata in intreaga tara si dece Moldova era si urmeaza sa ramina cea mai saraca regiune di rominia?

 16. intrebari

  Intre care popoare exista diferente?
  1.Intre poporul ardelenesc si muntenesc ?
  2.intre poporul moldovenesc si ardelenesc?
  3.ori intre cel muntenesc si moldovenesc?

  De ce nu vrei sa recunosti ca atit ardelenii cit si muntenii la un loc cu moldovenii au aceleasi origini?

  De ce e cea mai saraca regiune a Romaniei? Pentru ca in Moldova dintre Prut si Carpati nu exista resurse, este o regiune preponderent agrara si fara resurse exact ca si Moldova dintre Prut si Nistru.

 17. intrebari

  Ardelenii cu mult mai tirziu au intrat in componenta Romaniei: in 1918 spre deosebire de moldovenii dintre Carpati si Prut care in 1859 au format statul roman impreuna cu Valahia.
  Rezulta din spusele tale ca ardelenii au fost ocupati si ei de romani? Atunci cine sint romanii? Caci in 1859-1861 moldovenii + valahii au format Romania. Daca romanii reprezinta pentru tine doar munteni+olteni atunci rezulta ca ardelenii au fost ocupati in 1918 atit de moldoveni cit si de munteni. Este logica ta.

 18. intrebari

  Eu cred ca Romania ar trebui sa recunoasca ca romana si moldoveneasca reprezinta una si aceeasi limba. Aceste notiuni sint sinonime, nu sint decit doua denumiri diferite pentru una si aceesi limba. Atunci vor disparea disputele. Insa asa cum sinteti voi ‘moldovenistii’ incapatinati si nu vreti sa recunoasteti ca aceste 2 denumiri sint sinonime, tot asa se incapatineaza si ‘romanistii’ nedorind sa recunoasca acest fapt.
  Cred ca noi in Moldova ar trebui sa fim mai inteligenti, in momentul cind vom recunoaste la nivel oficial ca moldoveneasca si romana sint doua notiuni sinonime, atunci autoritatile din Romania vor recunoaste si ele ca romana si moldoveneasca sint identice.

 19. antibiotic

  Lasa jocul asta de cuvinte, pentru altcineva n-o sa ma provoci cu tertipuri ieftine, de genul (nu exista resurse-dar cum ramine cu integrarea tuturor regiunilor intr-un sistem inchegat economic, si cu regiunea agrara-munciti moldovenilor si ne asigurati cu resurse alimentare caci voi asta stiti sa o faceti cel mai bine, iar noi o sa conducem?), nu fugi de realitatea prostiei politice romine de discriminare a moldovenilor, sau ale ardelenilor,-tot ceia ce ai avut de spus se numeste,, BELETRISTICA,,

 20. intrebari

  Tu nu mi-ai raspuns la nici o intrebare de mai sus!
  Eu nu fac decit sa procedez exact ca tine, aplic aceeasi logica cu a ta.

  Iar daca vrei iti citez din lucrarea lui D.Cantemir in care acesta spune exact asa: “moldovenii vorbesc aceeasi limba cu muntenii si ardelenii”.

  Esti sau nu in favoarea recunoasterii de catre Romania ca limbile moldoveneasca si romana sint identice? Si Moldova sa procedeze exact la fel. Pentru a cinsti memoria lui D.Cantemir si a celorlalti cronicari.

 21. RM

  Ia sa-mi spuneti cine discrimineaza moldovenii si aredelenii din Romania, dar mai concret va rog. Parerea mea este ca ar exista o singura ramura a familiei romane care in actiunile lor ar prezenta o oarecare discriminare si aceasta se afla doar mai jos de carpati si se numesc munteni si daca veti analiza veti vedea ca acestia se deosebesc cel mai mult de restul romanilor de unde nu s-ar afla. Dumitale domnule antibiotic incearca sa-ti limitezi acuzatiile asupra tuturor romanilor si nu exagera.
  Da noi ne deosebim de munteni mult mai mult decit alti romani de ei. Asa au trecut ei prin istorie considerindu-se un pic mai sus (la fel precum Italienii o suta si ceva de ani in urma afirmau ca romanii sunt fratii lor mai MICI ). Totusi pentru ce atitea acuzatii intr-o directie si intr-o cantitate gresita.

 22. intrebari

  antibiotic: expune-ti te rog parerea in privinta limbii moldovenesti de mai jos (sigur ca e diferita de romana, ‘prietenii’ nostri de la rasarit s-au staruit in privinta asta:

  НАРОДНЫЙ КОМИССАРИАТ ВНУТРЕННИХ ДЕЛ СССР
  КОМИСАРИАТУ НОРОДНИК А ТРЕДьКЛОР ДИННУНТРУ А УНИУНИЙ РСС

  ОТДЕЛ АКТОВ ГРАЖДАНСКОГО СОСТОЯНИЯ
  ДИСПЭРЦИТУРА АКТЕЛОР СТЭРИЙ ЦИВИЛЕ

  >>>>>>>>>

  “Incontestabil, forma literară, cea mai elevată a limbii moldoveneşti, forma cultă, prelucrată de scriitori şi lingvişti, este identică cu forma literară a limbii româneşti” (Vasile Stati)

  Astazi mai aveti vreun argument in afara de faptul ca alfabetul moldovenesc n-ar contine litera i din a ?

 23. pentru RM

  Ai dreptate cand spui ca muntenii se deosebesc celm ai tare de celelate familii romane. Si pot sa-ti spun de ce. In perioada medievala, Muntenia a fost prima tara romaneasca in care au fost tiparite carti cu grafie latina. Tin minte si acum vorba profesorului care spunea ca limba romana literara a luat nastere in Muntenia.

 24. Zorghe

  pentru pentru RM: prima lucrare scrisa in limba romana(moldoveneasca) a fost ‘Letopisetul Tarii Moldovei’ scris de Gr.Ureche. Atit Muntenia cit si Moldova au folosit alfabetul chirilic pina in secolul 19. Nu induce lumea in eroare. In evul mediu s-a folosit alfabetul chirilic in cele doua principate dunarene. Insa ardelenii care se aflau in componenta regatului ungar fiind dominati de catolici foloseau alfabetul latin.
  In evul mediu ‘un pic mai sus’ se considerau anume moldovenii, anume cronicarii moldoveni au scris primele carti in limba romana/moldoveneasca si se uitau de sus atit la munteni cit si la ardeleni. Pina in 1812 cind din trupul Moldovei a fost rupta regiunea dintre Prut si Nistru, incepind din aceasta perioada prestigiul moldovenilor si Moldovei a scazut in ochii atit a muntenilor cit si ardelenilor.
  Si nu mai amagiti lumea: moldovenii care pleaca in Transilvania sau Banat sint insultati si umiliti in egala masura de ‘fratii’ lor ardeleni si banateni. Acesti ardeleni nu se deosebesc cu nimica de bucuresteni si ceilalti munteni.

 25. RM

  Domilor, distanta duce inca de mi de ani. Nu vreau sa afirm cu siguranta ci va propun sa identificati hotarele cuceririlor romane, adica care parte a spatiului carpato-danubiano-pontic s-a aflat in permanenta sub dominatie romana si unde se aflau dacii liberi?
  Cit priveste atitudinea fata de moldoveni nu ma refer la specialitatile de comportare ci la “politica” generala de trai a fiecarei familii din acest spatiu. Poate ca dumneata nu vei ride cind vei auzi cum vorbeste un banatean insa credema ca altii o vor face, iar asta deja naste germenele de insulta si discriminare.
  Am spus ca parerea mea este ca Moldova si Romania sunt tari separabile si asa si trebuie sa fie insa mai aproape decit ei nu avem pe nimeni. Ei sunt oglinda noastra la fel cum noi sintem a lor (prin limba, cultura, istorie).
  Apropo de moldovenii care pleaca in Transilvania sau Banat, am zeci de prieteni care locuiesc, lucreaza isi fac studiile acolo si, din spusele lor, nu este chiar asa cum afirmi ( insa nu neg ca nu ar exista cazuri din astea, oamenii sunt diferiti chiar daca locuiesc pe acelasi pamint).

 26. solovastru

  Nu inteleg ce va chinuiti atita sa-i explicati lui antibiotic cum stau lucrurile.Oameni ca el cu creierul spalat de propaganda sovietica nu pot intelege argumentele logice.El nu se respecta nici pe el si nici pe parintii si bunicii si stramosii sai basarabeni si bucovineni care au fost deportati , arestati si persecutati de catre Armata Rosie .Ca doar astfel aparut acest asa zis patriotism moldovenism .Prin deportari , prin frica si teroare prin eliminarea fizica a elitei romanilor basarabeni s-a ajuns ca oamenii sa creada ca a fi moldovean e o nationalitate.Patriotismul moldovean a fost creat in laboratoarele sovietice pentru a se manifesta doar fata de Romania .Voronin si cei de teapa lui le zic oamenilor sa fie mindri ca sint moldoveni si sa fie patrioti ” moldoveni” in schimb el nu mai e la fel de mindru fata de rusia , de spatiul sovietic in general.Fata de rusia sta in genunchi ca un sclav in schimb el isi afirma identitatea moldoveneasca fata de Romania.Eu sint moldovean roman si sint mindru de asta , moldovenii dintre Carpati si Prut sint mindri ca sint moldoveni si ca sint romani in acelasi timp.Specificitatea regionala a moldovenilor nu inseamna nationalitate.Moldovenii sint o parte a natiunii romane ca si muntenii , oltenii , ardelenii si dobrogenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *