Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   MUZICA împotriva TORTURII

MUZICA împotriva TORTURII

234-torturaAu condamnat abuzul şi tortura sub orice formă şi s-au solidarizat cu persoanele care au fost supuse acestor vicii. Este vorba de câteva sute de tineri care s-au adunat vineri, 26 iunie, în preajma havuzului din Grădina publică «Ştefan cel Mare», la concertul organizat de Ziua Internaţională a ONU pentru susţinerea Victimelor Torturii. Artiştii au încercat să-i convingă pe cei prezenţi că orice act de acest fel nu trebuie lăsat nepedepsit, indiferent de statutul părţilor.

Băieţii de la «Vara» au dat start evenimentului. Ei au teleportat spectatorii în viaţa simplă şi frumoasă a omului primitiv şi le-au făcut o excursie imaginară printre faptele de vitejie ale celui în cinstea căruia a fost numit parcul.

Comportament antic

De la optimism s-a trecut la realitatea crudă, pe versurile raperilor T-Rex şi KaJey: «Avem drepturi penale,/ Scrise pe foaie,/ Încerci să vorbeşti de ele/ O lovitură te-ndoaie». O piesă inspirată de celula 21 a Comisariatului General de Poliţie din Chişinău, unde autorul ei, T-Rex, a fost «cazat» după protestele din 6-7 aprilie 2009. «Sunt aici pentru a mă susţine pe mine, pentru a-mi susţine colegii de celulă şi toate victimele torturii, pentru că ştiu ce înseamnă asta nu din auzite sau din filme. Am simţit-o pe propria piele», spune T-Rex.

Prezentatorii au amintit şi de decesul regelui muzicii pop, Michael Jackson, în memoria căruia a fost ţinut un minut de tăcere, ca mai apoi să se anunţe proiectarea unui videoclip al acestuia. La auzul anunţului, un poliţist şi un carabinier care supravegheau zona s-au grăbit să-şi găsească un loc din care să vadă ce va fi proiectat. Între timp, însă, s-a anunţat că acest lucru e imposibil, din motive tehnice, aşa că a fost inclusă doar muzica.

Singura femeie care a urcat pe scenă în acea seară a fost Ana Gulko, cu proiectul care poartă acelaşi nume. Deşi tânăra spune că, până în prezent, nu a avut incidente cu forţele de ordine, se arată nedumerită de faptul că «noi am ajuns în zilele noastre, cu aşa modernizare tehnologică, dar nu am depăşit elementarul – viciile în relaţiile dintre oameni».

Eugen Goloşceapov, director executiv al Amnesty International Moldova (AIM), coorganizator al evenimentului, zice că mesajul cu privire la drepturile omului este transmis mai eficient societăţii dacă acest lucru îl fac oamenii de artă, de ştiinţă etc. «Mulţi oameni şi acum sunt speriaţi, se dezic de declaraţiile lor despre tortură, deoarece se tem de propria lor securitate. Astfel, sprijinul din partea unor persoane cunoscute le-ar putea oferi o speranţă, susţinere morală, în caz de nevoie. Aceste mesaje îi încurajează să colaboreze cu avocaţii, medicii, jurnaliştii, cu cei care apără drepturile omului, să ştie că nu sunt singuri».

Rock la pian

Prin scenă a trecut şi actorul Sergiu Voloc, maltratat şi el de poliţişti după protestele din aprilie. El a cântat două piese la acordeon şi i-a îndemnat pe reprezentanţii forţelor de ordine să facă uz şi de alte instrumente, decât cele pe care le cunosc la perfecţie.

Între timp, organizatorii au difuzat mai multe înregistrări video cu declaraţii ale persoanelor bătute de poliţişti şi au enumerat mai multe metode de tortură, cum ar fi şocul electric, loviturile la tălpi, expunerea la frig sau la căldură etc.

Au mai evoluat «Clubbing Secrets», care, cu ajutorul tobelor, a două clape şi a unei chitare, au cufundat parcul înt-un rock instrumental experimental feeric, pe alocuri cu partituri de pian. De menţionat că, la tobe, se afla nimeni altul decât Mamba, ex-bateristul trupei «Gândul Mâţei».

Rare, dar totuşi sunt

Nelipsiţi au fost şi băieţii de la «Snails». «Întotdeauna ne implicăm în diferite acţiuni sociale. Asta ar trebui să o facă orice muzician, cred eu, pentru că e mult mai important decât să participi la diverse campanii politice etc.», spune Lilian Severin, solistul «melcilor». Artistul e de părere că poliţiştii aplică tortura «pentru că aşa este construit sistemul, pentru că nu sunt penalizaţi (poliţiştii – n.r.) pentru asta (tortură – n.r.) şi pentru că mai sunt o groază de factori care o favorizează». «Bineînţeles, orice persoană care aplică tortura îşi asumă o răspundere foarte mare şi se face vinovată de acest lucru, dar dacă sistemul are nişte lacune sau deficienţe, atunci apar şi fenomenele negative», a conchis solistul «Snails».

Deşi cazurile în care poliţiştii sunt pedepsiţi pentru că au aplicat diverse modalităţi de tortură sunt rare, Eugen Goloşceapov spune că acestea, totuşi, sunt. «Cazurile mai rămân necunoscute de societate, din care cauză se crede că poliţiştii întotdeauna scapă absolut nepedepsiţi», explică Goloşceapov. Directorul executiv al AIM spune că au fost mai multe cazuri în care poliţiştii au fost pedepsiţi, chiar şi prin detenţie. Cu toate acestea, Eugen Goloşceapov recunoaşte că, «din păcate, astfel de exemple sunt puţine, ceea ce vorbeşte despre faptul că procuratura nu lucrează destul de bine şi nu întotdeauna ia în seamă declaraţiile oamenilor care spun că au fost torturaţi».

În pofida acestor lucruri, sursa citată crede că oamenii trebuie să lupte pentru a demonstra că au dreptate şi, dacă nu obţineau ceea ce doresc la nivel naţional, atunci o pot face la nivel european, principalul să nu rămână 1 la 1 cu problemele lor, dar să conlucreze cu cei care îi pot ajuta.

Concertul a durat până la ora 23.00, cap de afiş fiind băieţii de la «Alternosfera», care «au aruncat în aer» publicul şi atmosfera. În cadrul evenimentului organizatorii au colectat şi semnături pe două petiţii mari. Potrivit acestora, colectarea semnăturilor va avea loc şi în alte oraşe, după care vor fi depuse la organele centrale de drept.

Nicolae CUŞCHEVICI