Maria Bieşu – vocaţie şi destin artistic

292-biesu“Maria Bieşu – vocaţie şi destin artistic”, este titlul monografiei colective dedicată primadonei operei naţionale Maria Bieşu, care a fost lansată recent de Centrul Studiul Artelor al Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe din Moldova (AŞM). La această carte s-a lucrat mai bine de zece ani şi i-a fost dăruită interpretei de ziua ei de naştere. Acest eveniment al Academiei s-a înscris în programul Festivalului internaţional al vedetelor de operă şi balet “Invită Maria Bieşu”.

În cuvântul introductiv “Har, perseverenţă, sacrificiu…”, semnat de academicianul Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, şi în prefaţă “Un vis divin împlinit”, scrisă de compozitorul academician Eugen Doga se aduce «un sincer omagiu pentru cântăreaţa Maria Bieşu, care şi-a început cariera internaţională în Japonia – ţara soarelui-răsare, iar destinul artistic al celebrei Madame Butterfly a înflorit şi el sub acest semn», se arată în comunicatul Academiei.

Doctorul în muzicologie Victor Ghilaş a declarat la lansarea monografiei că Maria Bieşu este un pilon de rezistenţă al culturii naţionale. «O mare parte a imaginii noastre în lume se datorează exclusiv talentelor ei. Deşi a avut posibilitatea să plece în alte ţări, ea a decis să rămână aici şi să slujească în continuare teatrului din Moldova», a apreciat el.

“Mi-era foarte bine aici. Sunt mândră de teatrul nostru, în special de tinerii interpreţi care sunt adevărate talente”, a menţionat Bieşu, care a participat la lansare şi a reafirmat că anume aici îi este casa, patria, teatrul şi publicul.

Dr.h. Aurelian Dănilă, responsabil de ediţie, a ţinut să menţioneze că lansarea acestui volum, «am putea să o înscriem într-o filă de istorie a ţării noastre, cu un condei cu totul aparte». «Această personalitate nu numai ne-a făcut cunoscuţi în lumea întreagă, nu numai că ne-a făcut să ne mândrim fiind înafara ţării, dar ne-a făcut să ne simţim mai deştepţi, mai frumoşi. Astăzi, nici nu există cuvinte care exact să redea ceea ce simţim noi pentru această mare personalitate a neamului. Cartea pe care o prezentăm astăzi este şi una artistică, o lucrare colectivă şi un lucru pe care ne mândrim că l-am făcut», a spus Dănilă.

Monografia este compusă din trei părţi: cea ştiinţifică, intitulată “Studii. Sinteze. Interpretări”; materiale scrise de interpreţi vocali, compozitori, dirijori, scriitori, de acei care au fost şi sunt alături de Maria Bieşu, care au cunoscut-o şi au muncit împreună cu ea de-a lungul anilor, numită “Opinii. Reflecţii. Mărturii” şi “Primadona în imagini”, care reprezintă un emoţionant album al cântăreţei, avându-l în calitate de director de imagine pe Mihai Potârniche.
Volumul este un studiu complex, al cărui valoare este sporită şi de bibliografia, discografia, spectacologia, filmografia, iconografia, care îl însoţesc, iar discul plasat în buzunăraşul cărţii, cu lucrări interpretate de Maria Bieşu, este un veritabil cadou pentru cititori.

“Fenomenul Maria Bieşu este foarte complex. Atât precedentele monografii, cât şi actuala, nu-l pot cuprinde în totalitate. El urmează să mai fie valorificat generaţii înainte, pentru că Maria Bieşu a dus crucea, dăruindu-ne multe lucruri – o voce miraculoasă, faimă în lume şi, desigur, festivalul “Invită Maria Bieşu”, a declarat pentru Info-Prim Neo poetul Iulian Filip.

Volumul a apărut în prestigioasa colecţie de carte “Academica”, a şaptea la număr. Anterior, în aceeaşi serie au fost editate monografii despre Grigore Vieru, Ion Druţă, Eugeniu Doga, Dimitrie Cantemir.

T.E.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. LUDMILA

  DE CITIVA ANI TOT PROPUN IDEEA DE A NUMI TEATRUL DE OPERA SI BALET DIN CHISINAU “MARIA CEBOTARI”-PRIVIGHETOAREA BASARABEANA DIN ANII 1940.CINE OARE NU CUNOASTE ACEASTA TRISTA SI GLORIOASA ISTORIE A MARIEI CEBOTARI…DECI UNICUL OM DE ARTA CE AR PUTEA INTR-ADEVAR SA INNAINTEZE SI SA PROMOVEZE IDEEA NUMIRII TEATRULUI IN ONOAREA MARIEI SALE-M.CEBOTARI, AR FI DOAR MARIA BIESU….VA RUGAM MULT,DRAGA MARIA BIESU,CUNOSCAND GENEROZITATEA D-VOASTRA,SA CONTRIBUITI LA CEST GEST NOBIL SI IMPORTANT !

 2. mara

  ludmila,m-ai dat gata.cànd o rogi pe biesu,de parcà l-ai ruga pe voronin,si invers,acelasi efect.dacà ar fi sà aleagà intre douà,biesu ar pune-o ulanova,pe dracu,pe tat-su,numai nu pe cebotari.dar dacà ar fi de voia ei,s-ar pune ea,s-ar comemora de vie.biesu ii este greatà de tot ce-i romànesc.nu uita cine a lansat-o,datorità cui azi e una biesu,meritat sau nemeritat,nu contestàm.dar rezultatul e mereu acelasi,cànd esti unicul pe arenà:victoria.nu-ti spune nimic,cà n-au mai existat si alte “biesu” la noi in perioada sovieticà? pentru cà a spulberat tot in calea sa.altà generatie,sà zicem,ciolacu si cepraga.ai sesizat diferenta? atunci era rusine mare sà-ti pui mintea cu mosnegii,chiar dacà si erau de calibru in lumea artei.si totusi,uneia ii sclipeau ochii numai pe scenele moscovei,alta,insà,a ràmas pe scena ei,modestà,respectatà,iubità sincer,fàrà susoteli in urma ei…

 3. LUDMILA

  CAND AM INCEPUT SA LANSEZ ACEASTA PROPUNEE O FACEAM EXACT CU SPIRITUL TAU,DAR VAZAND CA NIMENI,DAR ABSOLUT NIMENI,NICI CHIAR MUZICIENII DE LA TEATRU DE OPERA SI BALET,NU A REACTIONAT,DE PARCA AS FI PROPUS O BLASFEMIE…ATUNCI AM SCHIMBAT TACTICA,MA ADRESEZ DIRECT EI,PRIMADONEI,CA SA INTELEAGA MACAR EA CA NOI,POPORUL NU DORMIM SI CA STIM SA APRECIEM LA JUST MERITELE MARIEI CEBOTARI. AM SCRIS SI LA JURNAL DE CHISINAU SI LA TIMPUL SI CHIAR O SCRISOARE DESCHISA EI,PERSONAL….NIMIC DGARA,NIMIC,NICI O MISCARE,NICI EDITORII,NICI ALTI OAMENI DE ARTA…PARCA AI ARUNCA O PIETRICICA IN OACEAN SI STAI PE MAL SI ASTEPTI…EU INTELEG,POATE,SI DE CE…IN ADINCUL,ADINCUL DEDESUBTURILOR SE ASTEAPTA CEEA CE TU AI SPUS FRANC,SA-SI NUMEASCA TEATRUL “MARIA BIESU”…ASTA AR FI INTOLERABIL,DAR CRED CA ANUME ASA SI SE VA INTIMPLA…

 4. mara

  si mie-mi pare ràu.cànd au inceput sà se impràstie norii prin 89,multà lume avea ceva de spus,dar avea rezerve,inconjura,aluzii gen “dincolo”, “peste prut” etc.,numai sà nu pronunte “romània”.si lume de bunà credintà,era un tabu.càt priveste cazul:atàt am avut,atàt am venerat,dar nu pentru cà moldova era imbecilà si nu avea talente.insà nu talentele decideau lansarea.ca totdeauna,trebuia sà provii din “cineva” sau,nu in ultimà instantà,sà se mai “aranjeze” dimineata càte un pat pe unde trebuia,iar paturi erau multe:de la secretar de partid pànà la bosorog de profesor,cà bucàtica fragedà si proaspàtà nu stàtea in gàt nimànui.dar,dacà intrebi in europa cine-i m. biesu,nimeni n-a auzit.s-ar fi stabilit cu plàcere la moscova,dar acolo erau vreo 10 de calibru si primadona de aici s-ar fi transformat in dona de serviciu sà le ducà cafeaua celor 10.aici era unica,fàrà concurenti,acolo n-ar fi fost nimeni.nici familie nu si-a creat numai sà nu-i ia locul alta.a incercat fiica lui i.i.bodiul,si nu era oricine,sà-si facà salà de orgà.incet-incet nu s-a mai auzit de orga ei,atàta putere ce avea biesu. acum lumea artei,cum ziceam de la inceput,tot pe làngà gard,sà nu-l deranjeze pe ivan,trist e cà mai avem chiar si càte un ion coadà de càine.nu biesu decide,teatrul nu-i zestrea nimànui,ministerul (in)culturii trebuie sà iasà din iarbà si sà-si spunà cuvàntul,dar handralàii àstia habar n-au de niste valori nationale.

 5. AVRAAM

  Bla-bla-bla tipa suntem inteligenti si merem la teatru o data pe saptamina si suntem ah!super intelectuali-*asa e mara?

 6. mara

  avraam,interventia ta e ca nuca de perete,ce are vaca cu primària? tu poti sà mergi la bisericà,dar asta nu inseamnà cà esti si credincioasà.la fel,si teatrul e deschis pentru toti,atàt pentru inteligenti,càt si pentru boi…Vezi cà intre inteligent si intelectual e o diferentà:un intelectual poate fi si inteligent,dar un inteligent nu e musai sà fie si intelectual.pe tine te deranjeazà ambele categorii? sau pe site-ul àsta trebuie sà figureze numai delincventi alde “HASAN”? straniu cà a scàpat numai cu fuga si nu l-au pus la dubà,dupà ce storcea eurii si din piatrà…Dacà tot te-ai bàgat in tàràte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *