Lenin va avea un mausoleu la Chişinău

273-divers-mausoleuAzi, din zori, Vladimir Nikolaevici Horonin s-a dus la monumentul lui Lenin de la Moldexpo. Cu un buchet de flori, cu un hârleţ în mână şi cu o mare rugăminte în inimă.

Auzi, Ilici. Ţi-am adus flori. Gvozdele de estea, care îţi plac ţie, roşii. Numai eu, Ilici, îţi aduc în fiecare an gvozdele – ceilalţi veneau aici de frica mea şi îţi tufleau nişte lalele boţite lângă tuflele tale. Anul ista nu mai vin, tot de frică. Dar nu se mai tem de mine, au ei alte bube. Amu, Ilici, toţi s-au prefăcut bolnavi şi s-au împrăştiat ca ţistarii: prin reanimaţii, prin terapii, prin cardiologii, prin case de toleranţă. E drept, am fost şi eu să mă întremez oleacă în zagraniţă. Dar cât poţi să stai acolo, averea şi viaţa mea aici fiind. Eu n-am să mă înjosesc să mă duc prin vreo reanimaţie, că Hotineanu îl aduce repede pe văru-său şi mă înscrie în 5 minute la psihiatrie. Da eu ştiu ce-i asta, când te înscrie la psihiatrie pe probleme politice. Că dacă ar fi pe bune, poate chiar m-aş duce oleacă, să mă controlez, să mai fac vreo dezintoxicare, vreo oxigenizare. Numai că aiştea atâta aşteaptă, să mă îmbrace în prikidu cela de la psihuşcă, cu mânecile lungi, ştii tu despre ce grăiesc, acelea pe care ţi le leagă împrejurul trupului.

Văd că mata, Ilici, nu arăţi rău, eşti rozov la faţă, aşa cum te-am lăsat anul trecut. Dar la mine îi cam tugo. De asta, Ilici, am venit cu flori şi cu hârleţul. Vreau să îţi sap mauzoleu. Da, da, îţi fac aici sub postament un cavou, îl facem frumos, mare, cu ieşire la Lacul Comsomolist, cu grădină subterană, cu garaj, dormitor şi cu tot ce îţi trebuie. Femei? Da, am uitat să-ţi spun, şi femei, bineînţeles. Da, înţeleg că nu îţi prea trebuie, dar ar fi onorabil. Înţelegi, nu ai mai fi singur. Eu aş sta aici zi şi noapte. Ţi-aş schimba apa la flori şi ţi-aş şterge găinaţul de pe umeri. Că mă caută victimele, îs multe, cu neamuri, cu jurnalişti, cu vreo doi poliţişti. Dar aici n-au să ştie, n-au să mă caute, n-au să mă găsească.

N.B. Video. Convorbirea a fost filmată de TV Pup-lika care îşi are sediul în preajmă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Larisa

  Nu-i agreez nici pe Ilici, nici pe urmasii lui, dar stilul, in care e scris materialul , nu face fata ZdG .Nici satira, nici umor, nici pic de inteligenta-un articol de prost gust. Despre asa “creatii” un cunoscut de al meu spunea: pentru ca sa rizi ,trebuie doi sa te tina si unul sa te gidile.

 2. European

  Ba mie mi-a placut. Ca putea fi si mai bun, de acord. Subiectul Lenin prezinta infinitati de motive de satira, humor, bataie de joc, injuraturi, blesteme, asa ca, evident, se poate scrie mult si bine – dar numai de rau.

 3. poporul

  Voronin provoaca Extrema Dreapta de-a fonda si un mausoleu lui Antonescu care a reunificat moldovenii si dacii intr-un stat unic Romania.

 4. Mira

  Am ras copios citind articolul. Intr-adevar, autorul a incercat sa fie cat mai aproape de stilul celui cu gvozdele. Dar totodata m-am gandit cu tristete ca a avut dreptate cine a zis ca suntem un neam caruia ii trebuie doar circ si paine. Da, am ras. Si? Am remarcat NB-ul cu Pup-lika cea din preajma (va e ciuda pe ei sau va e frica de ei – asa am tradus rautacismul), care a filmat discursul. DRAGA AUTORULE, daca aveai un pic mai multa inspiratie, mai faceai poate un articol, prin care informai publicul ca Voronin a inceput campania electorala, a declarat lucrul asta, a chemat “boborul” sa voteze, a acuzat; si ce si cum etc, etc. Poate ca si analizai putin lucrurile astea, e bine, e rau, e riscant, nu e, ar trebui sa fim atenti, sa avem grija sau mai bine dormim pe o ureche …
  Publika TV a catadixit sa bage in seama acest “amanunt” (N.B. nu mi s-a parut deloc pup-lika, mi s-a parut profi in felul echidistant de a reflecta ce a fost acolo). Trist e ca pe Dumneata nu te-a interesat. Nu te-a interesat sa-ti faci meseria de jurnalist intr-un mod decent si sa informezi publicul. Onorate autor, cu tot respectul vreau sa remarc faptul ca avem circari cu nemiluita, criminali, hoti, javre si alte lighioane la fel. Va rog din suflet, nu-mi ucideti speranta ca in tara asta s-a intronat corectitudinea si democratia. Vreau sa cred ca acuma adevaratii profesionalisti isi pot spune cuvantul. De circari si partizani = servi, care au facut sluj la unii si la altii m-am saturat. Va rog nu faceti slujuri, indiferent cui nu ar fi dedicate temenelele. Nu uitati ca aveti datoria de a informa in primul rand, apoi, daca totul e perfect si nu mai putem de bine, ne apucam de bashcalie.Promit sa va ajut. Dar mai intai faceti-va meseria decent, corect, onest. Cu respect, cetateanul mirat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *