Lecţia de română

1 Decembrie. Prima ninsoare din acest an mă face să evit troleibuzul şi să iau microbuzul de pe strada Bucureşti, chiar de lângă Ambasada României. Frig… Carabinierul de la colţul clădirii se mută de pe un picior pe altul şi îşi strânge mai tare capul între umeri. 5 minute, 10, 15… microbuzul nu mai vine, iar frigul începe să pătrundă prin tălpi, prin mănuşi, pe sub guler…

În sfârşit, microbuzul! Plin – până la refuz. Ora târzie mă face să urc. Parcă observ un loc ce îmi oferă o infimă intimitate, dar, ghinion, sunt flancată de câţiva tineri aghezmuiţi şi dornici de vorbă. Tinerii – manieraţi. Se clatină pe la cotituri, îmi cad în spate, dar: “Scuzati, doamnă!”. Nu am ce face – îi scuz. Nu şi pasagerul de lângă mine, care nu ştie româna şi nu pricepe ce i se spune. “Eu am zis scuzaţi…”, şopteşte timid aghezmuitul din dreapta mea. Dar alolingvul nu acceptă scuzele, ba chiar se arată deranjat. “Eu am zis scu-u-u-zaţi!”, insistă tânărul . “A-a-a-a, nu înţelegi? Cum, nu ştii nici câteva cuvinte – bună ziua, la revedere, scuzaţi, mulţumesc?” Moldoveanul se uită întrebător la condrumeţi, dar nimeni nu-i susţine pledoaria. În afară de amicii săi, care clatină afirmativ din cap. “De câţi ani trăieşti în Moldova? De erai mai tânar, ieşeam afară la o vorbă… Dar aşa, nu-i frumos să mă bat cu un om mai în vârstă… NU-I FRU-MOS!” Alolingvul se enervează. Moldoveanul trece la rusă: “Ne vârajatsea! Ne vâ-ra-jatsea, am zis, nu-i fru-mos!”. Pasagerii zâmbesc. “Am nişte vecini, exemplifică moldoveanul, învaţă în fiecare zi câte un cuvânt. Şi… să-i vezi acum… Bravo, baieţii! Iaca aşa, dacă ne res-pec-tă. Da’ ce zic, vecinii? Copilul meu de trei ani ştie trei limbi – româna, rusa, engleza.”  Alolingvul protestează ceva, dar îl aud cu dificultate, s-au interpus între noi câteva persoane.

Intervine şoferul: “Ce te-ai legat de om, e colegul meu de serviciu, vorbesc cum vreau cu el. Şi stai cuminte acolo, te duc unde-ţi trebuie, ce mai vrei? “ Aici apărătorul limbii române îşi aminteşte că e şi pasager, şi îi spune soferului să-i oprească la strada Creangă. “La Creangă! La Creangă!, strigă agitaţi şi prietenii lui, vezi să nu uiţi!” Şoferul îi asigură că n-o să uite. Ei încearcă să se dumereasca unde-au ajuns, dar pan’ la geam sunt trei rânduri de suflete – nu se vede nimic. “Coca!”, strigă şoferul.  Câţiva pasageri coboară, caţiva urcă. Alolingvul nostru i se adresează şoferului: “Vot skaji mne, Vanea, tî moldovanin, ia russkii. Skolko let mî s toboi rabotaiem vmeste? Mî je drug druga ponimaiem?!“ ”Ponimaiem!” “Mî je drug s drugom ladim!” “Ladim!” “Vot vidiş?” Microbuzul mai scârţâie, mai frânează… Unii intră, alţii coboară…  “Stanţia Creangă, strigă şoferul. Creanga-ă-ă, kto spraşival?” Dar eroul nostru confundase Creangă cu Coca şi coborâse mai devreme, urmat, din solidaritate, de prietenii care se cunosc la nevoie.

Aleutina Saragia


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

20 comentarii

 1. romania de est

  PACAT CA NU PREA TOTI CETATENII DIN RM CUNOSC LIMBA ROMANA, ERA NECESAR DUPA CUM VAD SA FI FOST SCRIS IN RUSA CA POATE SE GASEA MAI REPEDE…

 2. ecoul

  Bravo tanarului “ametit”.Pacat ca nu i-a dat si o “scatoalca” porcului,sa-i intre romana,in cap,mai usor.

 3. AVRAAM

  Eu nu cunosc motivul de ce ZDG nu publica acest mesaj al meu,nu e politic cum scrie costel,nu e mizerabil si obscen cum posteaza mara,dar mai incerc odata: O familie cumsecade rusa din MOLDOVA,a hotarat sa-si dea odrasla la o gradinita particulara foarte scumpa romana din Chisinau,ca copilul lor rus,in viitor sa nu fie ofensat,umilit si batjocurit ca vorbeste doar ruseste,ca sa invete si romana corecta la gradinita.Zis si facut!A fost inscris in grupa de 20 de copii romani el,un singur rus…peste 2 luni toata grupa vorebea ruseste!..Care stie limba rusa-are scapare,si costa mai mult ca 5ooo de euro plecat in UE peste dealuri.Pur si simplu urci la avion si pesete 1ora si 45 esti la Moscova,fara a fi arestat de “trafic ilegal”,ori traversare ilegala a frontirei UE.Si nu da doamne,de-ti moare o ruda-vii acasa,nu plangi in pumni scrasnind din dinti ca in UE.ADMINule,благодарю за понимание!

 4. mara

  avraama,tu nu cunosti motivele? oare? dacà te uiti pe “timpul” (si sub nas),se vàd cu ochiul liber,acolo ti-s motivele,acolo esti càlare cu 3 si 4 litere din noapte-n noapte,cà nici la usa cortului nu gàsesti civilizatia ta.asta vrei sà faci si aici.democratia e pentru lume sànàtoasà.tare s-ar mai da unii in spectacol scàrbos cu hoti in lege,arsenal de la pruncu,cazaci din tiraspol si toti trecuti pe la “strelka”.aici ce vrei? ti-au admis 3 litere si zi mersi,un ziar nu poate include toate gunoaiele,cà unii numai asa se cred tari si mari,atràgàndu-si atentie cu nimicnicii.pàcat de pàinea care o stricà.

 5. Alex

  Imi pare rau ca sunt asa articole. Cu asa articol dezbinati societatea care este si fara ajutorul Dvs dezbinata.

  Nu va dati seama ca avem o societate multinationala? Credeti oare ca toti sunt moldoveni. Mai sunt si rusi, ucraineni, bulgari, tigani, evrei si multi alti! Nu ar trebui sa impartim societatea in cei care stiu si nu stiu limba romana.

  In Republica Moldova este loc pentru toti. Rusul din articol nu este un criminal. Omul lucreaza si are grija sa va vina maxi-taxiul cat mai aproape.

 6. mara

  “alex”,in primul rànd,mesajul tàu l-am mai citit,semnat cu alt nume la articolul “procurorii cer 15 ani…” mie,dacà-mi pare ràu,inchid pagina,nu bag nasul in munca altora numai a mà agàta ca chiorul de gard,pentru cà societatea au dezbinat-o ocupantii rusi in 1992,nàvàlind la noi acasà,omorànd fieciori ca brazii.asta-n caz cà nu stiai.este loc in moldova pentru toti,cum sà nu? mai ales pentru toatà criminalitatea din ex urss,refugiatà in bodega moldova.iei un salar in rusia,dacà nu stii limba statului in domeniul public? nu rusii is dezastru in moldova,ci maldafenii pupincuristi,care fàrà fratele mai mare,chiar nu stiu drumul.

 7. AVRAAM

  Ce diferenta este cine va fi fratele mai mare?Oricum nci moldovenii nici romanii nu pot fara fratele superior.La moldoveni e дядя ВАНЯ,la romani unchiul SAM.Ce rost are sa schimbi ca curva amantii?

 8. mara

  avraama,nu poti tu fàrà fratele “superior” si fàrà sà tulburi apele si sà aduci “abonati” inventati de tine si sà scandezi “tràiascà rusia si tancurile din tiraspol”.de cànd la romàni e unchiul sam? rost au curvele,care unde le dà mai mult acolo se opresc.avem una si pe zdg.sà se facà moartà-n popusoi càt vrea,cred cà cititorii au inteles care-i.sau sà-i spun pe nume?

 9. Alex

  Pentru mara:

  E discutie. Argumentele tale sunt superficiale (chiorul de gard, cu inchisul paginei, criminalitate refugiata etc.) si nu rezolva nicicum problema. Nu vad punct de vedere in ceea ce spui. Ai exprimat doar stupiditate categorica.

  Oricum de realitate nu fugi. Trebuie sa ne impacam cu totii. Suntem mai putin de 4 milioane si Slava Domnului nu avem problemele Rusiei sau Americii.

  Un bun manager (presedinte) ar fi in stare sa uneasca toate natiunile intru bunastarea tuturor. Si rusii, si tiganii, si ucrainenii au drepturi, nu numai romanii.

  Sarbatori fericite!

 10. Tanti Irit

  Draga Avraame,unchiul Samuel este taticul tau natural,sau fratele tau superior,cum vrei tu sa-i zici,asa ca “ce rost are sa schimbi ca curva amantii?”.Ce-i cu tine,Avaamica?

 11. mara

  nu stiam,cà niste tancuri de ocupatie la noi acasà se numeste “stupiditate superficialà”.e ràu in lume pentru cà prostul nu-si stie locul,mai ales,maldafanul vrea sà fie gastarbaiter pe vecie si neam de neamul lui.rusul e si càlàu sà dea in cap celor slabi.urss rusul a luat-o ca proprietate privatà,e a lui si el e càlare pe masà,ràsturnànd-o,dupà ce a pàpat si acum.nu scàpi cu una sau cu douà,pe unde a trecut rusul a ràmas pàrjol si moarte.e stupiditate ca la tine acasà sà nu te simti stàpàn,sà inveti limba veneticilor,sà ti se ràdà-n fatà mereu? maldafenii lichele inceracà sà impace capra cu varza.dar e vorba de respect,cànd intri in casa omului,in vàrful picioarelor,nu cu tancurile.pe asta se bazeazà rusul: pe maldafeni vànzàtori de neam,tràntori si lenesi,care nu pun umàrul,ci jinduiesc si asteaptà sà le dea matuska raseia.dacà are ,are pentru ea si n-a mai dat degeaba un chibrit,asa cà dati-và la muncà,nu-i mai stergeti mesele si cizmele,cà oricum,borta covrigului e a voastrà.

 12. Alex

  Asta e… trebuie singuri sa muncim si sa nu invinuim rusii sau mai nu stiu cine. Uite cati au ales comunistii la alegeri…!!! Prostia ne apartine.
  In fine trebuie sa muncim si atat. Respectarea tuturor tine de cultura si valori. Rus sau moldovan tot om e!

 13. tanea

  eSTE STIUT, CA IN SCOLILE CU PREDARE IN L.RUSA SINT ORE DE L.ROMANA. Spuneti-mi, va rog, cum se intimpla ca absolventii acestor scoli au pe linie 8,9,10 la romana, iar in uz general nu stiu nici o brinza romaneste? Cine le p[reda acestor copii, oare nu cumva profesorii de l.romana, cine le pune notele, oare nu profesorii de l.romana, cum sustin ei examenele la romana, oare nu in fata unei comisii, unde obligat este un profesor de romana???? Da, alolingvii tre sa vorbeasca limba romana, sa ne cunoasca istoria, cultura, traditiile, DAR SPUNETI-MI, VA ROG, CUM SA CUNOASCA EI TOATE ACESTEA, DACA DESPRE TOT, CE AM VORBIT MAI SUS TOT NOI SUNTEM DE VINA! CUM POATE UN COPIL SA INVETE LIMBA, DACA NU SINT DORITORI SA-L INVETE SI SA CEARA DE LA EL, COPILUL RUS, UKRAINEAN, BULGAR, GAGAUZ SI ALTE NEAMURI SA CUNOASCA LIMBA TARII, IN CARE TRAIESTE, OARE NOI, MOLDOVENII VORBIM CORECT ROMANA, CE PRETENTII POTI SA AI FATA DE UN RUS, CAND NOI VORBIM O LIMBA DE TI SE INTORC URECHILE PE DOS, TREBUIE NOI SA NE INVATAM INTII SA VORBIM CORECT SI APOI SA AVEM PRETENTII LA CEILALTI, APROPO, AM AUZIT RUSI, CARE VORBESC MULT MAI FRUMOS SI CORECT ROMANESTE, DECAT NOI, BASTINASII.

 14. AVRAAM

  pt.Tanea.Rusii vorbesc mai corect si mai frumos pemtru ca ei vorbesc limba STATULUI.art.13 a Legii supreme,Constitutia,rusii vorbesc LIMBA MOLDOVENEASCA, pe cand moldovenii sunt impusi sa vorbeasca romaneste,limba altui stat.

 15. avaramu

  pt.tania.ar trebui sa discernem intre unii care au invatat literele si limba noastra,dar care gandesc in cuneiforme si dusmanesc ceea ce pentru noi este sfant si national,pe de o parte,si intre cei care vorbesc cu sufletul in limba pamantului…este ca intre sarpele biblic din vechiul testaament si mielul nostru,al Domnului Christos.

 16. mara

  avraama,nu scàpi ocazia sà pui 2 bani,cà unul càt face ,atàta gàndeste.mereu te pronunti cà bàstinasii sunt un nimeni in lume,iar marele popor e cineva la noi,nu la tine,acasà.de aia provoci imbecilitàti gen moldovenii sunt impusi sà vorbeascà romàna.moldovenii vorbesc romàna,dar asa cum i-au invàtat nkvd-istele cu trabucul in dinti si vodka legatà de gàt.onu nu cunoaste o l.mold.,cà vrei tu si voronin s-o numiti asa,delectati-và ca agramati in fata lumii,e problema voastrà.o limbà nu se formeazà in 70 ani,ci mii de ani.moldovenii au fost si sunt impusi sà invete l.altui stat,dar statul se numeste rusia.o fi frumos p.tine l.mold.vorbità de rusi,cum ar fi:pupà pe mine la…Sigur cà-i “frumos” p.tine.de unde poate sti una ca tine ce e frumos? rusul,1 la sutà,invatà dupà carte,bàstinasul o invatà in bucàtàrie,iar tu la “strelca”.noi nu putem face cum vrem acasà la noi,cà alde tine pornite,nu mai ajung unde le este locul.

 17. AVRAAM

  mara,demnitarii tai,care ai ales tu,se intalnesc ca banditii pe la “strelci” in restaurante,cabacuri,baruri,dughene,ca sa imparta ca “hotii in lege” sferele de influenta,anume MAIul,SISul,procuratura,da voua va arunca in ochi “principii democratice”.Stii mara de ce va fi eliberat “MIKU”,PETRE GALKA,PETEA POPOVICI din detentie?Da stii de ce liberalii tai nu au nici un condamnat de 7 aprilie si nici nu va fi?Stii,ori sa-ti raspund?Mai bine NKVD si lege aspra cu ordine,decat biznesmani falsi,narcomanie,SIDA,si tineri ucisi in PMAN in mod democratic.Mai bine MAIul cu PAPUC,decat mii de oameni din Mingir,Carpineni,Talmaza,Congaz,Palanca,Drepcauti fara un rinichi…As continua LISTA,dar nu cred sa intelegi,pentru ca creerul tau e afectat de Bani si parale,jurnalisto mara…

 18. avaramu

  fratilor,peste tot in lume mai aflii cate un cimpanzeeu,care se schimonoseste,se da in barci si ne explica noua,maselor nestiutoare, cum e cu unghiile si copitele..fratilor,io zic sa pastrati cimpanzeeul,sa nu-l impaiati,lasati-l sa se fezandeze in bolboroseala lui,pentru ca bolboroseala cimpanzeeului ne face sa constientizam drumul ce trebuie urmat,pt. ca cimpanzeeul nostru este in mod clar un cimpanzeeu busola.

 19. mara

  avraama,articolul se numeste “lectia de romànà”,nu stersul meselor tuturor netrebnicilor si rusinea moldovei.liberalii mei? si comunistii tài ce mai fac? dar cazacii si puscàriasii “eliberatori” din tiraspol? ce le urez de sàrbàtori? tot “tràiascà tancurile din tiraspol”? toti is “hoti” si afectati de bani.(creierul tàu e afectat de altceva).iar tu cu ce tràiesti? sau esti la aprovizionare gratuità conform muncii asidue,care o depui aici 24 din 24:propagandà,provocare,minciuni.”shokul” tàu nu mai are valoare,càt nu te-ai stràdui sà faci cu ou si cu otet tara asta.nu te sustine nimeni,noi stim care-i treaba si fàrà provocatori,care-s incàntati de tot ce pluteste.ceva nu-ti place,ce mai poluezi,cine te tine? ti-e fricà,raseia numai un pic suceste capul si problema nu-i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *