Jucării vechi, de 6000 de ani, expuse la Muzeul Naţional de Istorie

Zeci de jucării, vechi de mii de ani sau de câteva decenii, au fost expuse la Muzeul Naţional de Istorie al Moldovei. Organizatorul acestei expoziţii, Lucia Marinescu, cercetător ştiinţific, a adunat jucăriile de la colecţionari, dar şi de la teatrele de păpuşi din Chişinău. Cele mai vechi jucării expuse în sala muzeului sunt confecţionate cu 6 000 de ani în urmă, iar cea mai veche păpuşă este una care a ajuns la noi din Franţa, fiind produsă în 1860.

Jucăriile din pănuşe de porumb aparţin Nataliei Cangea, care spune că îşi aminteşte de copilărie şi de bunica sa, de la care a şi auzit legenda păpuşilor. “Pe timpuri, de dimineaţă, toată familia pleca la muncă, în câmp. Copiii dormeau în car, iar părinţii confecţionau păpuşi din prima brazdă cosită, şi apoi le puneau lângă ei”, povesteşte colecţionara, care participă pentru prima dată la o astfel de expoziţie.

Păpuşile din plastic şi cauciuc, din anii 1970-1990, au fost aduse la expoziţie de Galina Harjevskaia. Acestea au fost produse la fabrica de păpuşi din or. Durleşti. Tot din colecţia Galinei, au fost expuse şi păpuşile din cauciuc confecţionate în Germania, în anii 1960-1980.

Păpuşile din porţelan (Franţa), şi din celuloid, din anii URSS, au fost expuse din colecţia lui Mihai Ciocanu. Pe lângă acestea, vizitatorii muzeului mai pot admira cutiuţe muzicale şi jucării moi, cum ar fi urşi. Colecţionara Tatiana Suhoparenko spune că adună urşi deja de opt ani de zile, iar acum are peste o mie de urşi în colecţia sa.

Din expoziţia “În lumea jucăriilor” nu lipsesc păpuşile moderne, cum ar fi Barbie sau Cleopatra. Şi păpuşile de la Teatrul “Guguţă” şi de la Teatrul televizat “Prichindel” pot fi admirate la Muzeul Naţional de Istorie şi Etnografie.

Organizatoarea aceste expoziţii, Lucia Marinescu, povesteşte că a colectat toate exponatele timp de un, iar scopul acesteia este de a-i atrage nu doar pe copii, dar şi pe cei maturi în lumea jucăriilor. Expoziţia “În lumea jucăriilor” va fi deschisă până pe 16 februarie 2011.

N.D.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *