Filosofia vieţii, pe pânză

247-expozitieLa scurt timp după încheierea Bienalei Internaţionale de Pictură, la cererea vizitatorilor, pe 18 iunie, s-a deschis o expoziţie a unuia dintre participanţii la Bienală. Vernisajul este completat şi de lucrările unui fotograf din Marea Britanie.

Astfel, Rick Copsey este prezent cu expoziţia „Paintscapes”, care include 22 de fotografii inedite, realizate la hotarul dintre tehnologiile digitale şi tehnicile tradiţionale ale picturii. Pictorul este pentru prima dată în R. Moldova şi spune că este bucuros să-şi expună lucrările la Chişinău. Tematica expoziţiei este marea. „Anglia este înconjurată de ape şi asta nu poate trece neobservat. De aceea, vă prezint câteva peisaje marine”, spune autorul. Lucrările sale sunt realizate în urma filmării în regim macro a regiunii de pânză pictate în ulei. El îmbină pictura tradiţională cu tehnicile noi ale fotografiei, menţionând că este atât „adeptul tradiţiei, cât şi al inovaţiilor”.

247-expozitie2Monica Babuc, ministra Culturii, a accentuat importanţa acestui eveniment nu doar la nivel cultural, dar şi la nivel de ţară. „Atunci când doi artişti europeni remarcabili, unul britanic şi altul german, vin să deschidă, într-un fel, uşile capitalei noastre, înseamnă că ei deschid uşile sufletelor noastre şi, respectv, prin aceste uşi, pătrunde către ei, în Europa, şi spiritul nostru naţional, care a fost mereu axat pe frumos, pe tradiţie, dar şi pe noutate, pe ceea ce se poate întâmpla în arta contemporană”, afirmă ministrul.

La Muzeul Naţional de Artă este prezentată şi expoziţia „Între durere şi speranţă”, de Gabriele Lockstaedt (Germania). Pictoriţa spune că, în timpul Bienalei, a avut posibilitatea să facă schimb de idei cu pictori autohtoni şi este bucuroasă că a avut această ocazie. În lucrările sale, în număr de peste 30 de pânze, predomină culorile roşu şi cenuşiu, care se regăsesc în cele mai diverse figuri, obiecte, flori sau imagini. „Culoarea roşie redă o energie care trece dincolo de lucrări, spre cel care le priveşte. Se schimbă puterea de a percepe”, nuanţează Gabriele Lockstaedt. Inedit este şi faptul că autoarea utilizează cenuşa, o substanţă fină, care este, în concepţia sa, simbolul joncţiunii între diferite etape ale vieţii umane. Chiar dacă, privite separat, fiecare lucrare redă un mesaj anume, toate pânzele sunt o parte a unui întreg. Expoziţia „Între durere şi speranţă” este o naraţiune despre propriile trăiri, o mărturie a propriei filozofii a vieţii.

„Sper ca această expoziţie să aibă succes la noi, pentru că este ceva cu totul deosebit. Mai sper ca, în viitorul apropiat, Rick Copsey să accepte şi o expoziţie de pictură”, menţionează Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă din Chişinău. Expoziţia va fi deschisă până la 14 iulie, curent.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *