Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Film şi muzică la Brâncuşi

Film şi muzică la Brâncuşi

Întâlnire serală moldo-franceză a tinerilor talente din cinematografie. Acesta a fost genericul evenimentului organizat sâmbătă, 28 martie, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”. Ce-i drept, întâlnirea a avut loc doar… între producţiile tinerilor, autorii scurtmetrajelor proiectate nefiind prezenţi la eveniment, cu excepţia unuia. Martori la acest rendez-vous au fost circa 40 de tineri.

Seara a demarat cu proiectarea a trei scurtmetraje de producţie autohtonă. Peliculelor „Makler” şi „Discoteca se amână” de Viorel Mardare le-a revenit misiunea de a încălzi publicul. Primul film, a cărui morală ar fi că oamenii observă unele lucruri doar când acestea nu mai sunt, a strecurat în sală un soi de tristeţe. Acelaşi băiat care fumează la una dintre ferestrele Casei Presei, acelaşi telefon care sună pe fundal, acelaşi trotuar, aceiaşi pietoni grăbiţi, acelaşi bătrân cu un ziar „Makler” ţinut deasupra capului… Astfel, zi de zi, aceleaşi elemente, până în ziua în care, spontan, bătrânul dispare de la locul său.

„Discoteca se amână”, în schimb a stârnit cele mai puternice hohote de râs în acea seară. Ideea e că un cor din capitală a venit în vizită la o Casă de Creaţie din provincie. Dar, plictisite de evoluţia corului, cele 5 persoane prezente, rând pe rând, părăsesc sala. În cele din urmă, ultimul spectator se apropie de dirijoare, îi dă cheia de la Casa de Cultură, cu cuvintele: „După ce o să terminaţi, să încuiaţi uşa şi să puneţi cheia sub cărămidă”.

Anatolie Juraveli, preşedintele Asociaţiei „Acătării”, coorganizatorul evenimentului, spune că ideea a apărut după ce a făcut cunoştinţă cu un tânăr din Franţa, membru al unei organizaţii care proiectează, săptămânal, într-o cafenea din Paris, scurtmetraje realizate de tinerii cineaşti. Potrivit acestuia, scopul manifestării este promovarea tinerelor talente, dar şi apropierea culturală, din punct de vedere cinematografic, a capitalelor celor două ţări.

Cel de-al treilea scurtmetraj autohton proiectat a fost „Ultima vară inocentă a Ştefaniei Moldoveanu” de Oleg Brega, care redă, preponderent, mai multe incidente dintre membrii asociaţiei „Hyde Park” şi poliţie. „Din titlu am încercat să spun că cei care privesc acest film, întâmplător sau intenţionat, ar trebui să nu mai fie naivii care cred că R. Moldova este un stat democratic, cu aspiraţii şi şanse de reuşită europeană, ci că e un stat ratat, cu un regim dictatorial, în care oamenii nu sunt liberi”.

Ulterior au mai fost proiectate trei producţii franceze: „Peştele gumă” (de mestecat – n.r.),”M.A.D.” (din engl. supărat, nebun – n.r. ) şi „Almaritsu” (expresie inventată de autor – n.r.), două dintre ele fiind fără cuvinte, iar unul subtitrat în engleză. Cea mai bine primită de public peliculă a fost M.A.D, un fel de parodie tragi-comică la unele show-uri TV.
Sylvain Girault, membru al Asociaţiei Collectif Prod (Franţa), spune că a selectat filmele difuzate după anumite criterii, printre acestea fiind peliculele realizate de persoane pe care el le cunoaşte şi pe care le întâlneşte, pentru că unul dintre scopurile proiectării publice a scurtmetrajelor este de a întâlni persoane ale căror lucrări cinematografice îi plac lui personal şi care să fie subtitrate sau să nu aibă cuvinte, pentru a nu crea impedimente la înţelegerea lor de către publicul care nu ştie franceza.

Seara a finalizat cu un concert al formaţiei „Satori”, care a cufundat sala mică a centrului în lumina obscură a lumânărilor mirositoare şi în lumea tainică a şamanilor.

Nicolae CUŞCHEVICI