“Eminescu în posteritate” la Biblioteca Naţională

281-picturaPe 15 iunie, în incinta Bibliotecii Naţionale a R. Moldova, a fost comemorat “Omul Eminescu – geniu de pretutindeni”. Tema a fost dezbătută în cadrul mai multor activităţi, cu invitaţi de seamă, cu elogii, dar şi cu vernisajul de pictură “Eminescu în opera Valentinei Brâncoveanu”. Nu au lipsit depunerile de flori pe Aleea Clasicilor şi luări de cuvânt la bustul marelui poet.

Temperaturi ridicate, învălmăşeală, emoţii, amintiri, recitirea operei eminesciene…

Directorul Bibliotecii, Alexe Rău, a dat start evenimentului, accentuând cine a fost şi ce reprezintă Eminescu pentru naţiunea română, dar şi pentru Biblioteca Naţională: “Eminescu este o figură exponenţială a valorilor naţionale, el înseamnă o temelie a limbii noastre. Bibliotecar şi publicist, îl comemorăm atunci când înfloresc teii, iar simpozionul rămâne a fi o tradiţie în conservarea operelor lui Eminescu”.

Sala ce găzduia evenimentul era împodobită cu lucrări picturale inspirate din opera eminesciană, semnate de pictoriţa Valentina Brâncoveanu. Discutând despre Eminescu, despre poeziile sale, pictoriţa a amintit că “până în clasa a 9-a, nu iubeam literatura, dar când am început a-l studia pe Eminescu, m-am pătruns de adevărata dragoste pentru poezie, pentru literatură, pentru tot ce ne face viaţa mai complexă, mai plină de conţinut”.

“Eminescu este înţeles la justa valoare doar la maturitate, atunci când vezi şi simţi altfel lucrurile. “Valentina Brâncoveanu reuşeşte să redee mişcarea, vibraţia. E o pictoriţă de o hărnicie deosebită, care vede altfel neamul, plaiul românesc, creaţia lui Eminescu”, a menţionat directorul Bibliotecii, Alexe Rău.

A fost o zi plină de aplauze, cuvinte de laudă, adresate lui Mihai Eminescu, Valentinei Brâncoveanu, dar şi tuturor celor care fac ceva pentru “Legământul neamului”.

“Păstrarea tradiţiilor, a valorilor, lansarea ultimelor volume “Manuscrisele Mihai Eminescu”, precum şi a altor apariţii editoriale din domeniul eminosciologiei, prin asta îl proslăvim pe marele poet al neamului nostru, Mihai Eminescu”, a spus preşedintele Uniunii Scriitorilor din R.Moldova, academicianul Mihai Cimpoi.

Concomitent, la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor, zeci de persoane s-au adunat pentru a-şi exprima respectul. Şi aici, în ziua în care s-au împlinit 121 de ani de la trecerea în nemurire a marelui scriitor al neamului românesc, multe flori, emoţii, pe alocuri bocete, au degajat Aleea Clasicilor. Eminescu în posteritate a fost comemorat de demnitari şi funcţionari publici, de primarul Dorin Chirtoacă, de premierul Vlad Filat, de lideri politici… Toţi au vorbit cuvinte de recunoştinţă la adresa lui Eminescu-nemuritorul.

Dumitru Ciricu


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *