De pe locul 17 în top 10?

Pasha Parfeni, învingătorul finalei moldoveneşti la concursului Eurovision, a plecat deja la Bacu şi se pregăteşte intens de semifinala internaţională, care va avea loc la 22 mai în capitala azeră.

În cadrul semifinalei, Pasha Parfeni va evolua cu numărul 17. Deşi piesa sa se numeşte “Lăutar”, varianta interpretată de Pasha este în limba engleză, dar pentru publicul local el a pregătit şi o variantă a piesei în limba azeră.  El va fi acompaniat de cele cinci dansatoare ucrainene din formaţia “The Lovers”.

În cadrul finalei naţionale, Parfeni a fost desemnat câştigător în baza notelor membrilor juriului şi a televotingului în proporţie de 50 la 50. Atunci el a declarat pentru presă că este încrezut că va reuşi să aducă rezultate mai bune, pentru a participa la finala din 26 mai. “Sunt sigur că trecem de prima semifinală. De fapt, noi mergem după victorie”, a declarat Pasha la o petrecere pe care a organizat-o pentru fani şi prieteni, citat de elldor.info.

Interpretul mai spune că a fost atent la critici, dar nu a făcut multe schimbări în show.  Îl consideră pe  tatăl său unul dintre cei mai aprigi critici ai săi, care i-a dat de înţeles că îşi face mari griji pentru prezentarea show-ului scenic.

Înainte de Baku, Pasha a susţinut mai multe concerte de promovare a piesei sale, reuşind să ajungă în mai multe ţări ale lumii, inclusiv în Olanda, România, Belgia, Cipru.

El consideră că acest concurs îi va oferi o creştere şi o satisfacţie morală, iar pe această undă –  are aşteptări mari de la concurs şi este sigur că va intra în top 10. El  spune că are încredere în echipă şi în forţele sale, dar că, cea mai mare victorie pentru el este să cucerească inimile şi admiraţia oamenilor, declară artistul pentru perfecte.md.

Iurie Badicu, directorul Asociaţiei Obşteşti a Consumatorilor de artă, a declarat pentru ZdG  că succesul piesei lui Pasha Parfeni depinde  într-o mare parte de carisma interpretului şi de ţinuta sa scenică. “Pasha Parfeni este un interpret experimentat, de aceea şi obţine admiraţia publicului. El are experienţă de participare la concursuri, precum şi de interpretare în direct. Iar dacă ne referim nemijlocit la această piesă din cadrul concursului naţional, părerea mea e că au fost piese şi mai interesante şi mai actuale, cum ar fi cea a interpretei Dara sau a lui Nicoleta Gavriliţă”, spune Badicu. Totodată, el admite că piesa ar putea fi printre cele câştigătoare, iar dacă ar exista un interes politic între mai multe ţări, atunci R. Moldova ar avea şanse să organizeze următorul concurs Eurovision.

În contextul “susţinerii financiare” a participării interpretului la concursul de la Baku, Badicu spune că artistul, înainte de participare, a semnat un contract de cesiune, care  stabileşte că interpretul ar deţine în fond dreptul la “recunoaşterea şi admiraţia publicului”, o latură importantă a evoluţiei unui artist. Astfel interpretul va avea posibilitate de participare  la diferite turnee internaţioanale, dar şi să stabilească relaţii cu diverşi producători străini, ceea ce poate impulsiona benefic cariera sa de interpret.

Concursul Eurovision Song Contest se află la cea de-a 57-a ediţie şi cel mai bun rezultat al Republicii Moldova, în cadrul acestui concurs,  a fost cel al trupei “Zdob şi Zdub”, care a câştigat în 2005 locul 6,  cu piesa muzicală “Bunica bate toba”.  Tot din partea Moldovei, au mai participat la Eurovision Arsenium şi Natalia Gordienco, Natalia Barbu, Geta Burlacu şi Nelly Ciobanu.

Aida COTRUŢĂ

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Olga

  Ei, vorbă să fie, dră Cotruţă, nici chiar aşa, să etichetaţi bunătate de băiat drept încrezut (adică îngâmfat, înfumurat, arogant), când el este doar optimist şi încrezător în forţele proprii. P.S. Mult succes, Pavel, îţi ţinem pumnii!

 2. Bi-em-Ci

  De acord cu cele spuse de tine,Olga.
  Majoritatea coplesitoare a ziaristilor promoveaza limba maldaveneaska,traducand de fapt din rusa,si atat.Asta-i toata “munca” lor de condeieri.
  “Pasha”?! Ce prenume de moldovean o fi? Cine l-a inventat? Nu provine de la Parascovia,un diminutiv din rusa,Pasha? Romana n-are imbinarea sh,ci obisnuita ș.
  Daca vacarul se apuca de agricultura,si invers,la sigur,o scoate la capat,cu respect vorbind.Si acolo sa ramana,fiindca ar fi un film cu nemti daca ar pretinde prefectura…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *