Ziua Vinului în corturile din PMAN

Actualmente în PMAN au loc dispute dure: să fie admisă Ziua Vinului în centrul capitalei sau nu?

Disputele arată că toate părţile sunt de fapt interesate ca Ziua Vinului să se petreacă în PMAN. În primul rând, vinificatorii doresc să petreacă această zi în faţa Guvernului, deoarece există un şir de avantaje. Pe de o parte, cumpărătorii de vin vor veni în centru, pe de alta – vizitatorii străini tot în centru vin la degustaţie. Şi guvernanţii sunt pe aproape şi ar veni să servească un păhărel. Dar cel mai important: miile de protestatari sunt potenţiali clienţi ai vinificatorilor. Ziua vinului nu trebuie sărbătorită o zi, ci o săptămână, să iasă viticultorii cu butoaiele pline în PMAN şi până nu le deşartă, să nu se ducă acasă. 

Ideea a plăcut multor vinificatori: se simt şi ei parte a acestui popor, miliardul s-a furat şi de la ei. De ce nu s-ar alătura celor din corturi – cu un butoiaş, cu o damigeană, cu o vorbă de duh, cu un Jos! Cu un Sus!

Protestatarii, iniţial, nu au dorit nici să audă de această variantă – Ziua Vinului în PMAN, când arde ţara. Dar, puţin câte puţin, punând cap la cap toate argumentele pro şi contra, au stabilit că există argumente doar pro: faptul că va fi multă lume – e un avantaj, mai ales că protestatarii se cam împuţinează, sunt obosiţi şi demoralizaţi. Dar la un pahar de vin, la un cântec şi un dans, nu-i moldovean să nu vină, poţi să-i furi toate miliardele – omul nostru nu va scăpa din vedere o petrecere cu veselie. Că vor fi butoaie multe în PMAN? Da, dar ele vin cu corturi – ceea ce e în favoarea Orăşelului, şi butoaiele sunt un combustibil natural. Care n-o încăpea lângă corturi, se culcă lângă cep. Că va fi mult alcool? Dar e natural, e energizant, he-hei, ce uşor ies strigătele pe gât: Jos Mafia!, când coardele vocale sunt încălzite cu un păhăruţ de tulburel. Şi pe urmă, în PMAN este şi gustărică, parte adusă de vânzătorii de vin, parte – din cantina protestatarilor. Dar cel mai mare avantaj – moldovenii la băutură sunt buni: vor face donaţii! Se poate face chiar un truc de marketing – cine face o donaţie financiară pentru orăşelul corturilor primeşte un pahar de vin ca bonus!

Auzind de acest plan diabolic, că vinificatorii vor să se unească cu protestatarii, Nicolae Timofti a căzut într-o tăcere dubioasă. Ar vrea să spună, dar nu ştie cum, să nu jignească. Mai bine tace. Consilierii îi şoptesc că ar fi bine de Ziua Vinului să iasă în PMAN şi să mai dea nişte decoraţii – vreun vinificator, un protestatar, un poet, un tribun. Asta, zic consilierii, ar aduce multă conciliere în PMAN, medalii pentru ambele tabere, vin pentru ambele tabere, apoi dansuri şi cântece comune. Consilierii l-au convins că în acest fel nici nu va fi nevoie să vorbească, doar să stea într-un cort, asamblat pe scenă, şi să mediteze.

Şi Valeriu Streleţ ar dori să fie Ziua Vinului şi a Protestelor în PMAN. Ar privi pe geam, cu un pahar de roşu sec în mână, i-ar vedea pe toţi odată, şi n-ar trebui să alerge în două locuri.

Vlad Plahotniuc a decis că va participa prin reprezentanţii săi la Sărbătoarea Vinului şi a Corturilor din PMAN: va trimite un detaşament de bloggeri să scrie că toţi în PMAN s-au alcoolizat, că protestatarii au fost înlocuiţi cu vinificatori, că vinificatorii sunt terorişti, că PMAN trebuie curăţată. În acest context Primăria Chişinău va dispune săpături urgente pentru repararea ţevilor cu apă caldă.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Grig Leo

    Ziua jinului în Moldova!Foarte bine,bă!Pe tejghelele magazinelor lipseşte vul alb!!!Cum de înţşeles,domnilor vinificatori!???Aligote,Feteasca,Risling,Rcaţiteli,Izabela,Muscat!!!……!Ruşine!Numai bulioarcă împuţită!Vin făcut aiurea,ca şi sute de ani în urmă,fără noi tehnologii!Vinificatorii de la Politehnică,nu sunt absolut pregătiţi pentru muncă!!Ca şi toţi ceilalţi specialişti!Principalul obiect “Psihologia”!nu este prezentă în instituţiile de învăţământ!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *