VORONIN vs LUPU

Marian Lupu s-a alăturat PCRM în 2001, când a fost numit în funcţia de viceministru al Economiei. La 5 august 2003, este numit, prin Decretul preşedintelui Vladimir Voronin, în funcţia de ministru al Economiei al R. Moldova. La 6 martie 2005, a fost ales deputat în Parlament pe lista PCRM, deşi nu este membru de partid.

La 24 martie 2005, este ales în funcţia de preşedinte al Parlamentului R. Moldova cu 65 de voturi pentru (dintr-un număr de 101). În urma refuzului Partidului Comuniştilor de a-l propune la funcţia de preşedinte al R. Moldova, în 2009, a părăsit partidul şi, în scurt timp, a devenit preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, formând ulterior Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE). După un an şi jumătate, Marian Lupu şi Vladimir Voronin sunt foarte aproape de a coaliza din nou.

Interesant este faptul că după “dezertarea” lui Marian Lupu din PCRM, au existat mai multe contre între Lupu şi Voronin, fostul său şef, unele dintre ele antologice.

Vladimir Voronin despre plecarea lui Marian Lupu din PCRM, 10 iunie 2009

 • “Întrebarea dvs. despre ieşirea lui Lupu din partid trebuie să fie formulată un pic altfel: de ce a intrat el în partid mai bine de un an în urmă şi care au fost scopurile lui? Atunci, din păcate, din cauza evenimentelor care se perindau nu ne-am pus multe întrebări vizavi de acest fapt, însă acum, când nu a fost propus de Comitetul Central la funcţia de Preşedinte al statului, acest lucru şi-a jucat rolul şi a accelerat procesul”.

Vladimir Voronin despre plecarea lui Marian Lupu din PCRM, 24 iunie 2009

 • “Nu părăsesc partidul cei mai puternici, ci cei mai slabi, cei mai neîncrezuţi în sine, dar nu cei puternici care au făcut şi fac mult pentru partid.”

Vladimir Voronin despre Marian Lupu în campania electorală pentru alegerile din 29 iulie 2009

 • “Lupu pe aceste panouri face publicitate la rame pentru ochelari, dar voi credeţi că el cheamă la ceva. Nicidecum, el face reclamă la superbele rame de ochelari, foarte moderne, europene.”

Vladimir Voronin despre Marian Lupu şi regretele că l-a numit preşedintele Parlamentului, iulie 2009

 • “Regret că l-am pus preşedintele Parlamentului pe Marian Lupu cu patru ani în urmă, pentru că dacă vrei să vezi cine şi cât costă, dăi putere, dăi funcţii şi foarte repede se evidenţiază. Noi în trei luni de zile ne-am clarificat ce prezintă Lupu, după 2005, însă noi am avut, fiţi atenţi, numai 56 de mandate. Să nu credeţi că Lupu a format Partidul Democrat, el s-a căsătorit cu PD. Nici nu e clar ce forţă şi ce poziţie are Marian Lupu în acest partid. Aici e şi toată problema şi e cea mai interesantă situaţie. Urmăriţi evenimentele, ce-o să urmeze, eu vă rog.”

Vladimir Voronin despre Marian Lupu în ajunul alegerii preşedintelui R. Moldova, 15 septembrie 2009

 • “Nu vom vota trădătorii” (făcând referire la liderul Partidului Democrat, Marian Lupu). “Noi nu vom vota lipitori alde Marian Lupu, care s-a lipit de noi doar ca să-l aducem în fotoliul de preşedinte”.

Vladimir Voronin despre Marian Lupu după negocierile dintre cele două formaţiuni, 12 noiembrie 2009

 • “M-am întâlnit cu Lupu şi numai bâl-bâl din el. Bâl-bâl şi iar bâl-bâl. Doi metri de bulbuci.”
 • “S-au lăsat dus de nas ca nişte jiţi (vaci, n.r.) nesoverşennoletnie (din rusă – minore, n.r.).”
 • “Eu personal semnez toate cererile de aderare la partid. Într-o zi, semnând, semnând, dau de … Lupu Marian Ilici! M-am întors cu tăt cu scaun ş’ podeală la telefon! Apoi am pus carnetul într-o parte, am stat vreo oră şi m-am uitat la el. Ş-apoi când vroiam să-mi stric dispoziţa, mă mai uitam o dată.”
 • “Marian Lupu vrea sa fie preşedinte ca să mănânce bomboane din fotoliul de preşedinte al ţării!”.

Vladimir Voronin despre Marian Lupu, care s-a măritat cu PD, februarie 2010

 • “Lupu s-a măritat cu PD, dar este străin acolo. Din când în când el iese cu propuneri bune, însă nimeni nu are nevoie de ele în PD. În afară de denumire, PD nu are nimic democrat. Lupu cu părerile lui de stânga este străin atât în PD, cât şi în AIE”.

Vladimir Voronin despre Marian Lupu, „băiatul de doi metri”, septembrie 2010

 • “Mă uit la băiatul ăsta de doi metri cum se luptă pentru funcţia de preşedinte. Mi-i jale de Doamne fereşte de el. Oi, oi, oi…”

Vladimir Voronin despre Marian Lupu, în campania electorală pentru alegerile din 28 noiembrie 2010, 12 octombrie 2010

 • “Partidul Democrat este vinovat de situaţia actuală, din cauza PD nu a fost ales preşedintele, din cauza PD s-a aprofundat criza politică. Noi tre’ să îmblăm toată republica să-l liniştim pe copilaşul ista de 2 metri, Mariancic, să-i dăm jucăria când a vre şi cum a vre?”.

Vladimir Voronin despre Marian Lupu în campania electorală pentru alagerile din 28 noiembrie

 • “Marian Lupu este un alcoolic”.
 • “Marian Lupu nu iese din casă dimineaţa până nu dă gata o sticlă de vodcă”.
 • “Marian Lupu este un om bolnav mintal şi epileptic”.

Vladimir Voronin despre Marian Lupu, 6 decembrie 2010

 • “Toţi trebuie să ne gândim cum să-l liniştim pe acest “copilaş” de 2 metri pe nume Mariancic”.

Marian Lupu despre Vladimir Voronin, după plecarea din PCRM

 • “Vladimir Voronin este o persoană contradictorie şi autoritară, care a creat multe probleme ce puteau fi evitate”.

Marian Lupu despre Vladimir Voronin, mai 2010

 • “Memorandumul Kozak a fost negociat greşit, au fost distruse ramuri întregi din economie, iar mii de oameni au rămas fără loc de muncă”.

Marian Lupu îi răspunde lui Vladimir Voronin, 2010

 • “Aceste escapade nu-mi trezesc decât o milă pur umană. Nu eu mi-am dorit să fiu preşedinte, ci cetăţenii acestei ţări m-au dorit şi doresc acest lucru. Probabil că această situaţie deranjează reprezentanţii PCRM”.

Marian Lupu despre Vladimir Voronin, care l-a numit alcoolic şi epileptic, noiembrie 2010

 • “Bărbatul trebuie să fie întotdeauna bărbat. Eu nu voi proceda în felul acesta niciodată, pentru că nivelul meu de cultură nu-mi permite să fac acest lucru. Eu nu sunt doar sigur, dar am văzut că cei care fac astfel de declaraţii, la fel şi conduc – murdar”.
 • “Nu ştiu în ce relaţii sunt cu Voronin, pentru că nici până atunci o habă de timp, nici până la asta n-am comunicat. În aceste condiţii e greu să spun în ce relaţii am rămas cu dl preşedinte în exerciţiu”.

Marian Lupu despre Vladimir Voronin după negocierile din 6 decembrie

 • “Trebuie să ai puterea să-i ierţi, atunci când acest lucru îl cer interesele ţării”.
V.ania M.UTU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. nic

  «Trebuie să ai puterea să-i ierţi, atunci când acest lucru îl cer interesele buzunarelor»
  As dori sa stiu citi oameni il doresc acuma presedinte????

 2. spartanet

  Doi Indivizi tradatori, care nau nimic sfint in ei,sii doare in cot de locuitorii acestei Tari, rusine fatarnicilor. Jos cu ei!!!

 3. stendal

  unestei, Doamne , cit mai strins pe acesti doi, si du-i unde-a dus mutul vaca si surdul iapa

 4. ROMANIA DE EST

  NU -l DORESTE NIMENI PRESEDINTE PE LUPU INAFARA DE EL INSUSI SI NICI NU LA DORIT PINA ACUM NIMENI.
  MAI ESTE O SINGURA TACTICA PE CARE O MAI POATE ALEGE LUPU SI COMPANIA LUI ESTE SA NU FACA ALIANTA CU NIMENI, SI SA POARTE NEGOCIERE INTRE CEL DOUA FRONTURI DE STINGA SI DREAPTA CU SCOPUL DE A SCOATE TARA DIN RAHAT, INSA IMI PARE MIE CA POFTELE LOR NU SUNT ASA MICI SA LASE MILIOANELE DE PE MASA CU CELE DE PE JOS, SI IN SCURT TIMP DRAGA MOLDOVA IAR VEI FI TRADATA…..

 5. AVRAAM

  Pentru toti,care inca n-au inteles si se joaca dea politica,geo-politica si cvazi-patriotizmul:-In RM toata politica interna si externa se bazeaza pe CAPITAL.Rusesc,romanesc,european,american,australian ori marsian,dar bani sa fie!La noi la RM nu sunt rusi ori romani,europeni ori americani,in jocuri de estea ieftine se joaca doar poporul sarac,demnitarii insa cu politicienii se joaca cu CAPITAL.Cu bani mari!Ca in cazinou.Parlamentul si Guvernul in RM e un GRAND/CAZINOU.Vii cu bani mici si pleci cu banii MARI,ca Voronin,ori vii cu bani mari,si pleci cu bani mici ca Rosca,Urechean,Matei.In timp ce electoratul se ciarta-ai nostri-ai vostri,rosi,verzi,cai pe pereti,biznesmanii nostri,adica puterea cresc la Chisinau fel de fel de supermarchete,super fashn-holluri,super-mega-restaurante,extra-pavilioane,giga-firme,fele de fel de piramizi financiare,holdinguri de mediamagnati mass/media cu televiziuni,gazete,vipi-pipi-sisi-jurnale care reflecta viata cainilor,saloane arhikruto de bibice auto,clinici si spitale cosmice,da poporul ramane cu “ai nostri” si “ai vostri”,adica duceti-va lume tampita la Moscova si Europa si aduceti mani/mani,euro/bani,”kapusta” si “basle”,parale si ruble si cheltuiti-le in capcanele bogatanilor,adica a capitalistilor,adica a demnitarilor,adica a politicienilor.Credeti ca de ce nu pot forma Guvernul?Pentru ca nu pot imparti FOTOLIILE cele moi de 2 metri din piele cu incalzire la fund si vibromasaj.O cresla de ceia aduce stapanului peste 10.000 euro pe ora!Stai in cresla,faci-ALLO,dai indicatii,servesti capuccino adusa de secretara,da banii curg!!!Da voi-popor mioritic credeti ca cineva se gandeste la voi?Da!Doar Baba ceia cu coasa…Hai,mai stati acasa o luna si dupa Anul-Nou fuga-fuga in UE,Rusia,Israel,Turcia,Bahrein,Emirate,Canada si SUA,caci bugetul s-a dus pe gura lupului cu alegerile si trebuiesc urgent BANI!Hai,fuguta,nu stati ca trantorii cu salariul de 2000 de lei,nu vedeti ca Guvernul deja a scumpit totul ca sa luati calea strainatatii?РОДИНА ВАС НЕ ЗАБУДЕТ!Но и не вспомнит…

 6. HERMES

  AMBII JOACA TETRU IN FATA LUMII SI A PRESEI MOLDAVE. IN FINE SUNT NISTE PRIETENI FOARTE BUNI,VORBESC LA TELEFON CHIAR SI DE CITEVA ORI PE ZI.CU TOATE CA NUI PLACE VINATOAREA DOMNULUI MARIAN,(DEJA E DOMN),FIIND CONTRA NIMICIRII ANIMALELOR(DIN CAUZA N DE FAMILIE) AU EXISTAT DESEORI DIVERGENTE PE MARGINEA ACESTUI SUBIECT INTRE MAESTRU VORONIN SI UCENICUL LUPU. SPRE DEOSEBIRE DE NOI CETATENII CARE AM AJUNS 1% EUROPENI VISIND LA CONCEDII IN EUROPA,COMUNISTII LUI VORONIN SAU EUROPENIZAT DE CEVA DECENII.CONSTIINTA MOLDOVEANULUI E ASALTATA ISTORIC DE VREMURI FRUMOASE,CACI ASA ESTE EL, DOAR LA FRUMOS SE GINDESTE,POATE SI DE DATA ASTA O VOR NIMERI TINTA CU PRESEDINTELE….
  DOAR ESTE FRUMOS DOMNUL LUPU,NUI ASA?????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *