Voronin a devenit mamă a unei artiste emerite

444-suraLiderul comunist a dăruit flori şi a ţinut de mână o artistă care îl privea în ochi şi îi cânta “mama mea”. Publicul aplauda frenetic, iar ceilalţi artişti emeriţi visau la o adopţie politică similară.

Sâmbătă, 19 octombrie 2013, pe scena Palatului Naţional din Chişinău, a avut loc o idilă roşie ca steagul PCRM. Acţiunea a fost mascată sub formă de “şedinţă festivă, dedicată aniversării de 20 de ani a PCRM”, şi-a întrunit elementele unei şedinţe solemne, cu delegaţi, cuvântări, aplauze, dar toată lumea a aşteptat desertul muzical şi idila maternală politico-artistică de la final.

Cocktailul muzical a fost constituit din Geta Burlacu (care în campaniile politice precedente a cântat pentru Partidul Democrat, dar în pauze electorale cântă şi pentru PCRM), Cristy Ruj (ea, probabil pentru că e Ruj, cântă oriunde e roşu), Boris Covali (el s-a afirmat bine cântând la parada de la 9 mai) şi, desigur, artista boborului, Mariana Şura.

Seara, la televizor, oamenii au văzut mai puţine scene cu discursurile veteranilor comunismului moldovenesc, dar şi jazzul în stil comunist al Getei Burlacu. Telespectatorii au văzut cap-coadă următoarea idilă: Mariana Şura, în rochie galbenă, cântă tare pe scenă “Maaaama Meaaa!!!”, privind ţintă spre un bărbat care urca scările către ea. Bărbatul ţinea într-o mână un buchet de trandafiri răvăşiţi, iar altă mână i-o întindea cântăreţei. Ea îi apucă mâna şi îi cântă în faţă: “Eşti icoana vieţii mele pe pămâââânt”. Ambii, ţinându-se de mână, se întorc spre sală, dar se privesc ochi în ochi, şi artista cu o gură cât a Marianei Şura continuă: “Maaama meaaa, draaaga meaaa, Iubita meaaa!!!”. Mama era Vladimir Voronin. După această dedicaţie muzicală, liderul PCRM a început a flutura buchetul de trandafiri ca pe un steag al maternităţii, luându-i Marianei microfonul din mână şi cântând parcă un cântec de leagăn pentru Mariana: “Aaaaaa, aaaaa, aaaa!”. Apoi Mariana a luat microfonul de la gura mamei sale, Voronin, ca pe un biberon cald şi a intonat şi ea în ritmul lui. Biberonul-microfon era tras de la unul la altul, iar publicul avea palmele roşii de aplauze în timp ce alţi artişti aveau ochii şi subţiorile umezite de emoţii şi uşoară invidie (la acest moment vom reveni mai târziu).

Apoi, Vladimir Voronin a vorbit în cifre. El a declarat că “noi cu Mariana suntem prieteni de mai mult de 12 ani”. Mariana Şura s-a născut în 1982, iar cu 12 ani în urmă, adică în 2001, PCRM a intrat în forţă pe scena vieţii politice din R.Moldova. Pe atunci, Mariana avea 18-19 ani, adică împlinise majoratul.

Voronin a crescut-o pe artista Şura încetişor şi cu grijă, iar după 7 ani de iubire comunistă a considerat că are toate meritele să devină artistă emerită, astfel încât, în 2008, Vladimir Voronin i-a conferit un ditamai titlu de “Artistă Emerită a Poporului din R. Moldova”.

Sâmbăta trecută, la 12 ani de la declanşarea acestei relaţii, Mariana Şura i-a dedicat liderului PCRM cântecul “Mama mea”, iar el i-a “emerit” un buchet de trandafiri şi nişte sărutări. Toţi comuniştii din sală au asudat la palme, Geta Burlacu, Cristy Ruj şi Boris Covali au asudat pe scenă, iar Olia Tira şi Ionel Istrati n-au fost la concert, căci se înregistrau pe un site ca să plătească pentru vize.

După concert, mai multă lume a vrut să afle cât li s-a plătit vedetelor care au cântat la concert şi dacă le va ajunge acestora să plătească ca să se înregistreze pe site-ul de vize, căci, oricum, alte partide nu le mai cheamă să cânte în Moldova, căci acestea vor doar cântece despre Vilnius.

Niciunul dintre artiştii emeriţi şi nemeritaţi de pe scena arendată de PCRM nu a explicat cât a luat pentru concert. Tot Mariana a fost mai deschisă. Nu a afişat banii, dar o nouă maşină, roşie ca steagul lui Voronin, dar cu numere româneşti, aşa cum îi stă bine unei deţinătoare de cetăţenie română. Mariana a postat pe Facebook poze cu noua sa maşină cu specificarea: “Pentru scorpiile curioase”. Mama sa antiromâncă, Vladimir Voronin, nu a comentat faptul că maşina roşie a Marianei emerite are numere româneşti.

Marian Şura-Mura

zp8497586rq

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. Sandu

  Mai este un detaliu demn de toate scupaturile scuipatoareleor ambulante. Lingatoarea Marie, cu gura cat sura si cu ochi cat ugerele, a cantat la nunta nepoatei lui Voronin.

 2. emy

  un articol mai interesant si mai hazliu nu am citit in viata mea!!!bravo autorului!!!

 3. Olga

  articolul e tare de tot :)))))
  ………pe timpul cind a primit Mariana Sura artista a poporului, erau artiti mult mai talentati si cu zeci de ani pe scena, din pacate la noi in tarisoara aceasta a minunilor se pretuieste dua ce moare…
  p.s la fel cum sa intimplat cu regretatul N.Sulac, a fost decorat dupa ce a murit, trist ca traim in asa tara :(((((
  TRAASCA GUVERNUL CA POPORUL!!!!!

 4. cucu.adrian

  Eu,unul,nu mai mergi nici la un concert,la care vor participa aceste privighetori ale lui Voronin.Daca Coval si Sura nu ma uimiesc deloc prin bolsevizmul lor,apoi noua achizitie a lui Voronin-Geta Burlacu n-a facut altceva decit sa scuipe in aufletele noastre,ale tuturor celora,care am apalaudat-o si am sustinut-o pe parcursul anilor.Poate,sa lasam la o parte modestia si sa scuipam si noi in sufletul ei.Macar cite odata fiecare.Ar fi ceva.

 5. ion

  ARTIȘTII sunt OAMENI LIBERI.Ei au dreptul de a-si vinde “MARFA” lor muzica in mod LIBER, la orice client gata sa o cumpere – ca orice agent economic, inclusiv din sfera show-business-ului, de a face bani pentru a exista si pentru a-si autofinanta activitatea lor de creatie si de productie muzicala. INCETATI DISCRIMINAREA PE CRITERII POLITICE, nu aveti dreptul de a DEFAIMA un artist pentru ca a cantat la un eveniment sau altul. Nu le puneti lor in carca “pacatele” clientilor lor, de parca ar fi devenit deja membri ai PCRM. Dar chiar si daca deveneau – drfeptul lor, e alegerea lor LIBERA si tot n-ati fi avut dreptul sa porniti aceasta “vanatoare de vrajitoare”, “lista neagra” etc. de DISCRIMINARE pe motive de aparteneta la un partid legal inregistrat, EGAL in drepturi cu PDM, PLDM, PL etc. NU SUNTEM IN DICTATURA – nici comunista, dar nici anticomunista (nationalista sau profascista), suntem in DEMOCRATIA europeana, care exclude discriminarea.

 6. leman

  Artiștii trebuie să cânte pentru TOȚI!!! Bravo!
  Iar cioarele invidioase să-și închidă clanțul!

 7. ABC

  Circ … pardon …articol de 2 bani! E clar cine e Negru, pardon Rosu si cine e liberal ..pardon, “liber” in exprimare. Atit de multa maiestrie in relatare, incit iti dai bine seama de ce culoare sunt banii pe care ii primeste autorul…
  Cu regret, Artistii s-au comercializat (la proces ma refer) deeeeemult … mai rau ca si jurnalistii continua s-o faca…

 8. ABC

  Recomandare: mergeti cu articolul asta la Piata, vinzatparele de acolo, va vor da ceva recomandari (ele is mai obiective cind e vorba despre politica si “comert”)

 9. Eleonora

  Ok! Nimeni nu neaga faptul ca “comunismul” in R.Moldova este un soi de capitalism ce seamana cu “faptele” actualilor diriguitori din tripletii PLDM-PDM-PL(r).Pana la urma “tujii” din aceste partide sunt fost comunisti cu acte in regula.Sa vin si cu exemple? Poftim:M.Lupu,D.Diacov,S.Urechean,I.Hadarca,.Saharnean,etc.Ati adus tara de ripa,domnilor-tovarasi!

 10. nina j.

  ZGD, va respectam ca pe un ziar care scrie pentru popor, nu pentru circotasi si babele de la piata centrala. Ce a-ti vrut voi sa demonstrati prin acest articol??? cit de bine sunt prieteni Voronin si Mariana?? si ideea asta cu adoptia de mama mea tralala…oare si artistii care cinta pe la nunti tinind de mina nuntasii tot sunt adoptii vedetelor, daca un artist al poporului ar tinea o soacra de mina si iar cinta mama mea, tot soacra iar fi?? Demnitatea e zero. Si apropo titlu de artista emerita nu se discuta, ea la primit dar nu la cerut si nu la cersit ca alti interpreti, cite din astfle de titluri au fost impartiti “personalitatilor” pe care lumea nici nui cunoaste!!! Un articol mizarabil !!!

  • Aneta Grosu

   Draga Nina, sau Mariana, de ce te legi de femeile de la piata. Pot fi comparate ele, in vreun context, cu Voronin? Cu alti politicieni? S-ar fi dus vreo una, dintre cele care se chinuie la piata, sa cante, chiar si pentru bani grei, la evenimentul PCRM?

 11. Ale

  Articolul e bun, pacat ca comentariile scrie, dupa parerea mea, de aceasi ersoana, sa spele un pic de mizerie imaginea toantei de Sura si a comunistilor:))) Autor, super!

 12. mari

  Nicolai Sulac -Marele Rapsod al neamului a primit titlul de Artist Emerit aproape la 60 ani dar acasta ,,sura,,la o asa virsta si poftim ,undei dreptatea .si cum a cintat Marele Nicolai Sulac nu cinta acasta ,,artista,,