Vladimir Voronin către Comisia de la Veneţia: secera şi ciocanul trebuie să revină în legalitate!

Vladimir Voronin, liderul PCRM, a expediat o scrisoare preşedintelui Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, prin care cere prestigioasei instituţii internaţionale să examineze problema interzicerii de către Parlamentul de la Chişinău a simbolurilor PCRM – secera şi ciocanul.

Potrivit Tribuna.md, liderul PCRM aminteşte că, în noiembrie, în unele localităţi din Moldova au avut loc alegeri anticipate ale primarilor, iar candidaţilor PCRM li s-a interzis să folosească simbolul secerii şi ciocanului.

“Noi am contestat aceste decizii pe cale legală, dar, spre regret, instanţelor naţionale nu le-a ajuns curaj pentru a acţiona în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi ele au respins sesizările noastre. Astfel, au fost încălcate dreptul candidaţilor PCRM la libertatea exprimării şi dreptul de a fi ales”, susţine Vladimir Voronin.

El afirmă că tinerii care folosesc simbolul secerii şi ciocanului în timpul acţiunilor paşnice sunt supuşi presiunilor, pe numele lor fiind întocmite procese-verbale, care sunt trimise la procuratură.

Comuniştii se plâng şi pe faptul că “Curtea Constituţională tergiversează examinarea sesizării depuse de deputaţii PCRM, făcând trimitere la necesitatea de a afla opinia Comisiei de la Veneţia şi a OSCE”.

Vladimir Voronin susţine că, în decembrie, va avea loc şedinţa Comisiei de la Veneţia, care urmează să examineze şi această problemă.

“Nu ştim dacă Curtea Constituţională vă va expedia o adresare oficială. De aceea, din numele partidului care foloseşte acest simbol de 19 ani în toate campaniile electorale, facem apel către dvs., dle Preşedinte, să includeţi în ordinea de zi şi să examinaţi această chestiune în mod prioritar, pentru a urgenta procesul de adoptare a unei decizii legale şi obiective la nivel naţional”, se mai spune în scrisoarea liderului PCRM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *