Violenţă în familie după mitingul de 1 Mai

La 30 aprilie 2017, la preşedintele Igor Dodon au venit revizori de la Moscova, din partea partidului „Edinaya Rassiya”, condus de Vladimir Putin. Este vorba de politicianul-boxer Valuev şi soţia sa. La televizor, Valuev şi controlatul său, Igor Dodon, zâmbeau amical, prezentându-se ca vechi prieteni. În realitate, revizorul Valuev a fost trimis să verifice ce face Dodon în Moldova cu banii Moscovei şi de ce a scăpat atât de mult situaţia de sub control.

Valuev a constatat că, la Chişinău, există probleme cu dragostea faţă de Putin. De 3 ani, cetăţenii R.Moldova călătoresc în UE liber şi văd cu ochii lor avantajele UE, de aceea propaganda rusească nu mai are efectul dorit! Şi asta e considerată greşeala lui Dodon! Trebuie să facă ce a promis, să denunţe acordul cu UE, să închidă hotarele şi să forţeze oamenii să rămână în Moldova şi să se uite la televizoarele ruseşti, să-i bată din palme lui Putin. În acest scop, Dodon a primit şi licenţe TV de retransmitere a canalelor ruseşti, şi contracte de publicitate cu aceste televiziuni, şi onorarii pentru denunţarea acordulului de asociere. Dodon a luat toţi banii oferiţi, dar nu a făcut nimic.

Putin l-a trimis special pe Valuev, căci are pumnul mai mare. Fiind în ospeţie la Chişinău, Valuev a ridicat de câteva ori pumnul să se scarpine în cap, şi Igor Nikolaevici a tresărit. Îi cădea pe faţă umbra pumnului lui Valuev şi se făcea verde ca urma unei vânătăi expirate. Ca să-l scoată oleacă din casă, Igor Dodon a decis să-i arate lui Valuev frumuseţile oraşului Chişinău.

Zeci de microbuze au încărcat oameni din mai multe sate şi oraşe, promiţându-le bere gratis, îmbrăcăminte gratis, chipiuri gratis, plimbare gratis şi diverse ajutoare pe viitor. Oamenii au năvălit, dar deziluziile au urmat una după alta. Haine li s-au dat numai roşii. În primul rând, o serie de bătrâni nu prea poartă roşu, au cerut nişte haine mai întunecăţele, dar li s-a dat de un fel. În rândul doi, au fost chiar şi câteva cazuri de violenţă în familie: câteva femei de prin sate s-au îmbrăcat în maiouri roşii, mulate pe bust, şi-au scos broboadele negre de pe cap şi au mărşăluit într-o veselie pe bulevardul central, iar în jurul lor – bărbaţi străini îmbrăcaţi în roşu. Seara, au venit pe la casele cui le are, le-au adus soţilor câte o bere şi o votcă. Bărbaţii au băut, apoi le-au văzut la televizor, prin preajma lui Valuev, şi totul s-a terminat trist.

Parada a culminat cu un incident istoric, în PMAN. În timp ce treceau pe lângă piatra lui Ghimpu şi cântau „Moi adress sovietskii soiuz”, dinspre piatră se înălţa o melodie care mai n-a spart timpanele lui Valuev: „Deşteaptă-te, române!”. Oaspetele de la Putin a rămas nedumerit, asculta cuvintele şi nu înţelegea sensul: „Igor, eto cito: „Sognul celde Marţe”? Kogo sognuli? Pocemu oni poiut pro varvarî-duşmanî? Eto pro nas?”. Dodon s-a făcut mai roşu la faţă decât maiourile mulate pe femeile de la ţară. Mai ales că a auzit că şi soţia sa îngâna imnul „Deşteaptă-te, române”, alături de copiii săi. S-o fi încălzit la soare, s-o fi încurcat de stres?

Valuev nu a rămas prea mulţumit de plimbarea prin Chişinău. I-a spus-o direct lui Igor Dodon, că atunci când a fost în Crimeea, a fost primit mai bine, oamenii au declarat mai ferm că îl iubesc pe Putin. De acolo nimeni nu poate pleca în UE şi toţi stau cuminţi şi ascultă ce o să li se spună de la Moscova. Pe când la Chişinău, ai impresia că toţi stau cu geamantanele în mâini, ca să fugă mai repede în UE, iar cei care nu mai pot pleca, fie din cauza vârstei sau din cauza faptului că nu pot învăţa nicio limbă şi nu pot să comunice cu nimeni din lume, afară de ruşi şi moldoveni, tot nu sunt foarte deschişi faţă de Putin, dar privesc dragostea faţă de Moscova ca o formă de business. Dă-le haine, dă-le transport gratuit, dă-le bere, dă-le votcă. Unii s-au obrăznicit şi au cerut chiar de mâncare la paradă! Păi ce, Valuev le este bucătar-şef? El e boxer-politician şi revizor. Atât! Valuev a plecat cu inima grea din Moldova şi cu gânduri negre. Dodon a rămas cu umbra pumnilor lui Valuev pe faţă.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *