Un poliţist: “Eu nu mă padstavlesc cu 50 de lei”

289-politisÎn legătură cu posibila reformă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în urma căreia poliţiştii ar trebui să fie aşa cum unii n-au fost şi nici nu vor putea fi vreodată, tensiunea în interiorul instituţiei creşte neaşteptat de tare. Pentru că viitorul veniturilor recomandabile şi nedeclarabile ale acestora este incert, ei au organizat, în weekend, când ministrul are răgaz, la Aeroportul Internaţional Chişinău, operaţiunea specială «Parchează şi nu padstavli».

«Vezi, acolo pe crîşa aeroportului sunt două camere care filmează întruna. Nu mă padstavlesc eu cu 50 de lei, jiumati numa (jumătate din amendă, adică 100, n.r.)», era mesajul poliţiştilor care, în decursul zilei de sâmbătă, 14 august, era comunicat celor care veneau să-şi petreacă rudele la aeroport şi parcau neregulamentar, cum arată un poliţist care în viitorul apropiat va avea comportamentul, nici mai mult, nici mai puţin, al unui diplomat.

Divizaţi strategic de-a lungul drumului din faţa Aeroportului, pe acolo pe unde merg maxi-taxiurile şi unde tot timpul stau parcate automobile, câţiva poliţişti, care-şi prezentau în mare grabă numele şi care nu aveau niciun detaliu distinctiv, cu excepţia echipamentului (pe mâneca cămăşii scria Ministerul Afacerilor Interne), se apropiau în mare grabă de şoferii care tocmai îşi porneau maşinile ca să plece şi îi anunţau că au parcat neregulamentar. Regula operaţiunii interzice ca aceştia să se apropie şi de şoferii derutaţi care încearcă să găsească un loc automobilului şi pe care să-i avertizeze că parcatul este interzis.

Explicaţia? Nimic altceva decât declaraţia prim-ministrului Filat, care, doar cu o zi mai devreme, spunea în încheierea atelierului de lucru privind reforma poliţiei, că acest serviciu trebuie «să fie partenerul numărul unu al cetăţeanului». Ei au aplicat îndemnul prin mentalitatea nereformată: «simplu şi rapid, fără transferuri bancare şi iroseală de hârtie, direct din portmoneul tău în buzunarul meu».

Anterior, premierul sfătuise vameşii şi grănicerii de la Aeroport să le zâmbească moldovenilor care vin de peste hotare şi să le ureze «Bun venit». Până când premierul îşi va actualiza mesajul şi-i va îndemna şi pe poliţiştii de lângă Aeroport să-şi arate dantura celor care îi întâmpină sau îi petrec pe călători şi să le dorească «Drum bun», aceştia preferă să desfăşoare operaţiuni speciale şi să le vorbească şoferilor despre camerele de filmat de pe acoperişul aeroportului şi că ei acceptă “jiumati numa”.

Maia reformata

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. AVRAAM

  SISTEMA MAI e putredă!Acest sistem ne-a rămas din URSS,din MILIŢIE.Da,au apărut Academii de poliţie,profesori,doctoranzi,masteraţi,dar in sine-MILIŢIE a rămas.Ştiţi de ce cel mai mare concurs e in poliţia rutieră?Pentru că aici zilnic ai posibilitatea să mănănci şaşlâk ku colă,ori in cel mai rău caz o gainuşă-gril cu suc de roşii,la mobil ai bani permanent,sătul,zilnic te mai pricopseşti cu vre-o 30 de litri de petrol “na haleavu”,soţiei ii mai zvârli 300 de lei sa nu mârnâe şi la “zanacică” ai parale permanent…Avem POLIŢIE RUTIERĂ in mijlocul Chişinăului,aici incepe aşa numitul “RAZVOD”/Aliniere:-
  Este aliniat efectivul care pleacă in misiune,din timp comandanţii,da ei sunt mulţi-comandant de pluton,companie,batalion,direcţie,inspectorat,şi Minister compun planul de acţiune-Tândală cu maşina de serviciu 1134 pleacă pe str.TIGHINA la PIAŢA CENTRALĂ,aici se invârtesc cei mai mari bani,deci se pune un inspector priceput.Păcala cu 1145 pleacă pe traseul LEUŞENI,contrabandă,mărfuri,transport internaţional-tot parale bune.Prepeleac in traseul Transnistriei-spirt,km7 de la Odesa,contrabandă,parale bune.Ghiţă cu 1022 pleacă la Aeroport sa-l intâlnească cu excorta pe FILAT,cât are timp scoate numere de inmatriculare de la conducători,taxişti “levâe” .Apoi seara se intorc la “baza”.Intorci arma ofiţerului de serviciu+100 de lei fiecare inspector.Comandantului de pluton+300,de companie+400,de batalion+500,apoi predăi procesele verbale intocmite-5 pe viteză,7 ebrietate,10 parcare interzisă.Dacă ai repartizat la toţi,restul e al tău.Dacă n-ai adus suma cuvenită azi,mâine conform planului stai trei zile ca debilul in dosul Preşedinţiei şi dai onoarea la toate maşinilşe demnitarilor fără sa le opreşti.Asta e pedepsa.Apoi când prinzi la minte,te intorci in traseu la cules parale…Credeţi ce de ce unele şi aceleasi mutre de inspectori rutieri ne mânzolesc ochii ani de zile?Pentru că şefilor din MAI lii convenabil,n-au ei când “invăţa” a lucra din nou alt efectiv.Aduc parale,se ispravesc las-ca-i ghini aşa…Şa NIMENI,NICIODATĂ nu strică SISTEMUL ăsta atât timp cât este BANUL,ŞAŞLÂK,GĂINUŞE-GRIL şi UNIFORMA de SERVICIU cu “CANAREICĂ”!TRăiască Poliţia Rutieră!!!!!

 2. Larisa

  Pe 1 august plecam la Roma la rude. Si cum in ospetie nu te poti duce cu miinile goale am cimparat si eu citeva citii de bomboahe pe care le-am pus in bagajul de mina Toate bune si frumoase pina la controlul gentii cu cadouri. Politistul de aici mi-a scos toate cutiile, de vre-o citeva ori ma intrebat ,ce am in ele, cine a fabricat bombaonele ,in care magazin le-am cumparat si unde-i bonul de plata. I-ata asa. Sa mai zica cineva ca politia noasta nu lucreaza .Am uitat sa va spun: pe ambalaj era indicata si denumirea bomboanelor si producatorul -fabrica”‘Bucuria”

 3. LUDMILA

  LARISA DRAGA,DAR POATE POLITISTUL NU STIA SA CITEASCA SI DEACEA I-TI DADEA TIRCOALE CU INTREPARI STUPIDE????E O NOUTATEA CA POLITISTII SUNT AGRAMATI,NECARTURARI SI AROGANTI?

 4. bjarnesen

  hehehe, cu vrio 2 ani in urma plecam inapoi in norvegia, si deja la conrol pasaportului ma intreba unu: da shi tu fashi acolo, shi salariu ai, eu ii spun ce fac cam cit primesk, unde el, da cum sa ajiung si eu acolo :D:D:D eu iam spus: invata engleza si dati staruintza:

  cel mai tare ma deranjeaza la aeroport mutrele pe dos de care mie griata de fievcare data cind vin acasa, park vin la puscarie da nu acasa 😀 doamne cind ajungi in scandinavia parka ajungi in alta lume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *