Un personaj misterios l-a însoţit pe Plahotniuc în SUA

În dimineaţa de Paşti, vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a plecat în SUA, însoţit de o delegaţie oficială, ca să convingă înalte instituţii americane că în Moldova democraţia şi dezvoltarea au luat turaţii maxime şi suntem gata să ne unim cu America, mai ales cu bugetul SUA. Vizita în SUA a fost de mare succes, în R.Moldova starea de lucruri (financiară şi economică) s-a schimbat imediat. O singură frământare are poporul moldovenesc acum: Cine a făcut parte din această delegaţie magnifică, care a rezolvat toate problemele tuturor guvernărilor moldoveneşti în doar câteva zile de Paşti? Deşi şeful delegaţiei a fost Octavian Calmâc, vicepremier, Amercica practic nu i-a auzit vocea, doar l-a văzut mergând, uneori, în urma lui Plahotniuc. În pozele de la întâlnirile oficiale se mai vedea pe ici-colea Gheorghe Saghin, consultantul preşedintelui Parlamentului Andrian Candu, care este şi finul lui Plahotniuc, dar şi Victor Osipov, fost ministru, actualmente consultant al naşului lui Candu. Mai erau şi câteva persoane din cadrul Ministerului de Externe, dar succesul cel mare al acestei vizite de înaltă ţinută l-a asigurat altcineva: Tolea de la Pereni.

Da, Anatolie din satul Pereni, raionul Rezina, cel care cică s-a pierdut la mitingul lui Plahotniuc din ianuarie, a fost invitat ca oaspete de onoare şi membru de frunte al delegaţiei moldoveneşti în SUA.

Cazul lui Tolea a devenit cunoscut la 13 ianuarie, când a fost adus cu soţia în faţa Teatrului de Operă şi Balet, la mitingul de dragoste despre Plahotniuc. Atunci, acesta cică s-a pierdut, după care familia, poliţia, presa şi societatea civilă l-au căutat timp de 5 zile. În această perioadă, PD a avut de suferit, dar atunci când Tolea s-a găsit, PD a beneficiat de atenţie internaţională, astfel încât însăşi Victoria Nuland din anturajul Secretarului de Stat al SUA a acordat atenţie PD.

Iată cum s-au produs lucrurile în ianuarie 2015, potrivit scriitorului Gheorghe Erizanu: ”Tolea din Pereni tare a vrut să vadă, pentru prima dată în viaţă, Chişinăul. Şi în ziua de 13 ianuarie, când democraţii din Pereni, raionul Rezina, au pus la dispoziţie microbuzul pentru a veni la mitingul de susţinere al PD-ului din scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, Tolea, chiar dacă nu era pe listă, s-a oferit, nesilit de nimeni, să vină în capitală.

Coborât din microbuz, ajuns în scuar, a vrut omul, după un drum lung, să tragă o ţigară. Aşa a descoperit că nu are ţigări. I-a spus femeii că se duce după ţigări. Şi s-a dus. După ţigări. Vladimir Plahotniuc a ţinut un discurs pe treptele Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Tolea era după ţigări. După încheierea mitingului oamenii din Pereni, raionul Rezina, s-au urcat în microbuzul din Pereni, Rezina, şi seara au ajuns în Pereni, Rezina. Tolea era după ţigări.

Noua majoritate parlamentară i-a scris scrisoare preşedintelui Timofti, cu semnătura a patru reprezentanţi, că îl înaintează la funcţia de premier pe Vladimir Plahotniuc. Tolea era după ţigări.

Preşedintele Timofti, ca ultimul bastion al luptei împotriva oligarhiei, nu l-a acceptat pe premierul desemnat de majoritate, făcând trimitere la o decizie a Curţii Constituţionale din 2013. Tolea era după ţigări. Premierul desemnat i-a scris personal preşedintelui. Îşi asumă şi semnează declaraţia de integritate. Tolea era după ţigări.

Preşedintele Timofti i-a cerut noii majorităţi parlamentare, sub semnătură, să înainteze un alt candidat. Preşedintele Timofti recită pe Aleea Clasicilor „Zdrobiţi orânduirea…”. Este aplaudat până şi de bustul lui Eminescu. Tolea era după ţigări.

Preşedintele îl desemnează în funcţia de premier pe Filip. Tolea era după ţigări. Duminică a nins mult şi a viscolit peste Republica Moldova. Tolea era după ţigări.

Luni preşedintele Iohannis şi Victoria Nuland, de la Bucureşti, au zis că susţin noua majoritate parlamentară. Şi Tolea a apărut”.

Fiind înduioşată de acest caz, Victoria Nuland a făcut o invitaţie reprezentanţilor Guvernării, solicitând să fie inclus în listă şi Tolea de la Pereni în carne şi oase!

Astfel, Departamentul de Stat, dar şi FMI, şi NDI, şi multe alte instituţii importante au dat mâna cu Tolea, cetăţeanul peren, şi i-au promis toată susţinerea. Moldova a fost salvată.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *