“Tratament placebo” antigripal

280-hot-vaccinUn Raport al Comisiei pentru probleme sociale, de sănătate şi familie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), făcut public la Paris, acum două zile, constată că gestionarea pandemiei H1N1 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), instituţiile UE şi guvernele naţionale a condus la o “risipire importantă a banilor publici” şi la o “frică nejustificată faţă de riscurile de sănătate cu care populaţia europeană s-a confruntat”.

Raportul conţine “proba copleşitoare că gravitatea pandemiei a fost larg supraestimată”, ceea ce a provocat o distorsionare a priorităţilor în materie de sănătate publică.

“Această pandemie nu a existat niciodată în realitate”, afirmă autorul raportului, calificând programul de vaccinare ca un “tratament placebo pe scară largă”.

Autorii raportului mai constată “o gravă lipsă de transparenţă” în procesul decizional, care ne face să ne întrebăm ce influenţă a putut exercita industria farmaceutică asupra deciziilor luate. Pierderea încrederii cetăţenilor în avizele marilor organisme de sănătate publică poate fi “dezastruoasă” în cazul unei pandemii grave.

OMS şi instituţiile sanitare europene au fost reticente, nepublicând numele şi declaraţiile de interese ale membrilor Comitetului de Urgenţă al OMS şi ale organelor consultative europene direct responsabile cu elaborarea recomandărilor referitoare la pandemie, subliniază parlamentarii europeni.

Fiona Godlee, redactor-şef al Jurnalului Englez Medical, afirmă că o anchetă realizată de această revistă demonstrează că personalul ştiinţific care a elaborat liniile directoare cheie ale OMS pentru stocarea vaccinurilor împotriva gripei fusese plătit de grupuri farmaceutice susceptibile să profite.

Comisia formulează o serie de recomandări urgente pentru o transparenţă mai mare şi o guvernare mai bună în ce priveşte sănătatea publică. Sunt preconizate garanţii împotriva “influenţei intereselor particulare”.

Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, nu a făcut nicio declaraţie pe marginea acestui raport.

Potrivit surselor din cadrul MS, în urma prezentării raportului, cantităţile mari de vaccinuri, aduse acum câteva zile în R. Moldova, au fost transferate în câteva depozite, ca să arate mai puţine.

Ninel DORDEBOALĂ

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *