Principală  —  Pamflet   —   Trafic de oameni la Parlament

Trafic de oameni la Parlament

459-reducerrrA venit primăvara. În marile malluri şi supermarketuri din R. Moldova au început reducerile de preţuri la mărfurile de sezon. Magazinele de draperii au scos pe tarabe perdele cu ghiocei, cele de pijamale au pus la reduceri cămaşile de noapte cu iarbă verde, magazinele de veselă au aranjat pe tejghele vase de cristal cu păpădii.

A reînviat şi comerţul cu oameni. Bordelurile neoficiale şi saunele au afişat liste cu oferte speciale pentru anotimpul dragostei, oferind reduceri de taxe pentru poliţişti, procurori, preoţi, primari, preşedinţi de raion. Miniştrilor, deputaţilor şi judecătorilor li se oferă abonamente gratuite la saună pentru 3 luni, număr nelimitat de zile.

Dar cel mai elevat comerţ cu oameni se face la cel mai nou mall din R.Moldova. Mallul este situat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, în clădirea fostului Comitet Central al comuniştilor din RSSM, actualmente denumită oficial Parlament. Acolo s-a deschis comerţul de primăvară cu deputaţi.

Hala de deputaţi e considerată una de elită. Parlamentarii se vând în exclusivitate vii, şi nu oricare dintre cei 101 aleşi sunt admişi pe lista de shoping. De exemplu, deputatul Voronin nu poate fi trecut pe lista de vânzare din cauza vârstei, dar şi a caracterului complicaţiilor pe care le poate genera.

Vânzarea de deputaţi se va face prin licitare, în baza principiului “Cine dă mai mult”. De asemenea, deputaţii trecuţi în lista “Parlamentari-marfă” nu au fost neapărat întrebaţi dacă sunt sau nu de acord să fie vânduţi. Organizatorii s-au gândit mai întâi să-i propună spre vânzare ca să afle cât o fi “Ţena voprosa”, adică să tatoneze piaţa preelectorală. E ca la bordel, nu toate tinerele vor să facă sex cu cumpărătorii septuagenari, dar dacă aceştia plătesc – patronii le obligă.

Deputatul Chiorescu a ajuns să fie licitat, nu pentru că vrea, ci pentru că s-ar potrivi dorinţelor cumpărătorului. El a fost pus în capul listei pentru că e tânăr, inteligent, şi cel mai important – e proeuropean. Aceştia trebuie cumpăraţi şi “gluşiţi” sau spălaţi pe creier primii, aşa scrie în regulamentul de licitaţie. Chiorescu a mai fost pus cap de listă pentru că tocmai inaugurează primăvara – la 1 martie are ziua de naştere, târgul parlamentar de primăvară nu putea începe altfel decât cu un mărţişor!

Pregătirea licitaţiei nu s-a lăsat fără scandal. Unii deputaţi tineri se rupeau să ajungă pe listă, dar au fost respinşi. Deputaţii care se autopropuneau de vânzare au invocat faptul că au investit sume enorme în pregătiri – s-au spălat la saună, s-au dat cu gel, cu rimel, cu sirop, şi-au schimbat lenjeria şi maşinile. Platon şi Urechean, experţi în licitaţii parlamentare, au fost invitaţi să elaboreze regulamentul acceptării mărfii. Astfel, deputaţii pot fi acceptaţi pe liste dacă nu sunt mai deştepţi ca liderul formaţiunii care îi cumpără, nu sunt mai frumoşi ca liderul, dar să fie destul de simpatici ca să convingă femeile din R.Moldova să vină la votare, să aibă abilităţi actoriceşti, ca să poată juca frumos la talkshowuri, să fie mincinoşi, dar să nu le crească nasul, să fie glamuroşi, ca să-i publice revistele scumpe, să nu se vândă cu orice ocazie, dar, principalul, să poată promova Uniunea Vamală, convingând publicul că cadavrul putred e viu şi proaspăt.

Jurnalistele cu dantelă din Parlament au dorit să facă interviuri separate cu politicienii trecuţi în lista de vânzare. Au apărut voci care au interpretat vizibilitatea dantelelor de sub nefustele jurnalistelor ca un pericol de a compromite licitaţia. Deputata Maria Ciobanu a remarcat faptul că horboţelele sunt atât de înzorzonate, încât ar acoperi vizibilitatea adevăratei agende a Parlamentului.

În final, cu scandal cu tot, nimeni nu a putut declara că licitaţia din Parlament a fost oprită. Au fost doar câteva ştiri publicitare prin presă, după care comerţul continuă cu discreţie. Rezultatele licitaţiei vor fi vizibile în curând. Deputaţii care s-au vândut vor avea un sector nou în Parlament, unde va fi instalat un felinar roşu.

Marian Şura-Mura