Telenovela “Procurorul de sub masă”

Un concurs inedit a fost anunţat pe un site al unei instituţii de stat. “Căutăm actori şi actriţe care s-ar filma în telenovela “Procurorul de sub masă” (titlu convenţional). Condiţii de participare: instruiţi, tăcuţi, scunzi (ca să încapă sub orice masă, inclusiv sub vreo măsuţă de reviste). Cunoaşterea limbii de stat este preferabilă, dar nu şi obligatorie. Domiciliat la Chişinău, în casa soacrei sale. Aplicaţiile pot fi trimise pe adresa armedevanatoare@yahoo.com. Comitetul organizatoric al concursului”.

Scenariul telenovelei este scris de un grup de autori din sfera politică, pasionaţi de vânâtoare, dar, de fapt, de arme de foc.

Unul dintre organizatorii concursului a propus ca în rolul principal să fie invitat Fernando Colunga, din Mexic. Alţi câţiva membri ai comisiei au spus că această idee e “foarte scumpă”, că acest actor, Fernando Colunga, ar costa bugetul statului mai mult decât toate dosarele pierdute, în 2012, de R. Moldova la CtEDO.

Şeful concursului, însă, nu se dă bătut. El spune că telenovela trebuie să fie una de înaltă calitate şi că interpretul procurorului de sub masă trebuie să fie un actor celebru, nu un oarecare procuroraş, care, de frică să nu fie deconspirat pentru păcatele sale din dosare “combinate” la comandă, nu ar ieşi de sub masă pe parcursul întregului serial. “Vă imaginaţi, 40 de episoade de telenovelă cu un procuror care nu iese de sub masă?”, întreabă şeful concursului. De fapt, acesta ascunde şi altă intenţie a sa, atunci când insistă să-l poftească pe Fernando Colunga pentru rolul procurorului de sub masă. El, şeful, planifică să o aducă, pentru acelaşi film, tot din Mexic, pe Leticia Calderón, cea care a jucat în “Esmeralda”, telenovela preferată a politicianului.
După mai multe dezbateri aprinse, membrii comisiei de concurs s-au lăsat bătuţi de şeful lor şi au acceptat ca, în rolurile principale, să fie invitaţi cei doi, iar pentru rolurile secundare să fie angajaţi jucători autohtoni. Unul dintre membrii comisiei a încercat, totuşi, să adreseze câteva întrebări incomode şefului său:

1. Ce rol va interpreta Leticia? Cine va fi ea în film? Procuror? Amantă de procuror?

2. Ce vor face realizatorii filmului dacă Fernando va refuza să stea sub masă?

3. Filmul va fi mut sau va fi sonorizat de actori locali?

Şeful comisiei de concurs i-a închis gura, spunând că, la urma urmei, dacă Fernando va refuza să fie “procurorul de sub masă”, va fi găsit un cascador, care va accepta să stea sub masă, iar pe rol de cascador ar putea fi, la urma urmei, fostul procuror general, că nimic nu i s-ar întâmpla dacă ar rămâne sub masă, acolo unde a stat atâta timp… Cât despre Leticia… “Voi să nu aveţi grijă de rolul ei, că are cine se îngriji de asta”, le-a spus scurt şeful.

A treia întrebare, se pare, a fost cea mai grea pentru şeful comisiei de organizare a concursului pentru desemnarea actorilor din telenovela “Procurorul de sub masă”. Şeful nu s-a gândit niciodată că filmul ar trebui să conţină şi text. “Ei toţi, în acest film şi în viaţă, trebuie să ştie să asculte, nu şi să vorbească, pentru că vorba multă e sărăcia procurorilor”, a anunţat şeful.

Serapion ANDRIEŞ


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *