(Tăcerea) Tăierea mieilor

Pe scena politică din R.Moldova e mereu gălăgie, ca în versurile lui Alecsandri: „Boii rag, caii rânchează, câinii latră la un loc”. Totuşi, în acest vacarm al confirmării oficiale a dispariţiei miliardului, sunt câteva personaje de mare amplitudă politică, care tac ca nişte mieluşei, când toată lumea aşteaptă o opinie de la ei.

Orice specialist în comportament politic deviant va confirma că tăcerea unui individ care s-a produs anterior în cele mai răsunătoare scandaluri e suspectă, şi trebuie calificată ca şi liniştea dinaintea furtunii.

Deci, tăcutul cel mai mieluţ este Vlad Plahotniuc. Moldova clocoteşte, caută miliardul, caută vinovatul, caută urma banilor, iar domnul Vlad, cunoscut maestru al atacurilor de tot soiul asupra băncilor, tace mâlc. Căutăm pe www.plahotniuc.md semne de atitudine politică. Ultima sa operă plasată pe această pagină datează cu 18 noiembrie 2014. Acea ultimă postare pe blog este de fapt un articol publicat într-o revistă europeană, în care Plahotniuc vorbeşte cu tot patosul posibil despre integrarea europeană a R.Moldova. La momentul publicării acestui articol, miliardul de la Banca de Economii tocmai zvâcnea de pe un cont pe altul, dintrun off-shore în altul. Dar vicepreşedintele PD ce avea cu asta? Se ocupa, ca un politician sadea, de explicarea integrării europene: „Ce avem de făcut în plan intern? Lista e lungă, dar nu e nimic de nerealizat: întărirea statului de drept, justiţie independentă (pact naţional), combaterea corupţiei, dezvoltarea agriculturii (condiţie obligatorie), creştere economică bazată pe export de produse prelucrate (nu pe remitenţe ca acum), mediu de afaceri prietenos (care va facilita atragerea investiţiilor străine, va genera locuri de muncă stabile şi dezvoltarea infrastructurii), simplificarea sistemului de taxare, servicii de calitate pentru populaţie, reformarea clasei politice (nu poate fi amânată), combaterea evaziunii fiscale, debirocratizare.”

După acest ultim text pe blog nu a mai urmat nimic. Adică au urmat foarte multe, dispariţia definitivă a miliardului, alegerile parlamentare pierdute de către forţele pro-europene, constituirea unei majorităţi parlamentare cu comuniştii, alegerea unui guvern de sacrificiu, dar Plahotniuc nu a avut mimic de spus cititorilor săi de pe blog la aceste teme. Şi viaţa sa publică de pe Facebook după alegeri e la fel de atonică. În luna noiembrie 2014 avea postări practic zilnice, ba chiar şi de mai multe ori pe zi. De cum s-a terminat campania electorală, comunicarea cu miile de fani s-a redus dramatic: o postare cu poze cu ÎPS Vladimir de Crăciun, o postare de Anul Nou cu familia, o declaraţie de 8 martie cu „să fiţi iubite, fericite şi ocrotite” şi un schimb de amabilităţi de Paşti.

După Paşti ştim cu toţii ce a urmat, dar tăcerea e cel mai bun sfetnic. Oricum, specialiştii în tăcere politică consideră că ni se pregăteşte ceva.

Dar să nu ne legăm de un singur om. Să recunoaştem că nici Ilan Şor nu e prea vorbăreţ. A fost de câteva ori invitat la CNA, aşteptat de presă, dar omul a tăcut şi şi-a căutat de drum. Săptămâna aceasta trebuia iar să aibă o întâlnire cu anchetatorii şi judecătorii, dar s-a îmbolnăvit şi a tăcut. Aşa bolnav, totuşi, a riscat să se gândească în continuare la binele ţării, decizând să candideze la funcţia de primar al oraşului Orhei. Acum bolnavul, în tăcere, colectează semnături pentru a înregistra candidatura sa. Şi tot în tăcere cară spre Aeroport geamantanele, care o fi pline cu bani, cu aur sau cu aer, nu ştim. Pentru că omul tace.

Din lista marilor tăcuţi nu a fost niciodată devansat Nicolae Timofti. Deunăzi, a fost iar întrebat de către jurnalişti, unde e miliardul şi ce face Preşedinţia ca să găsească vinovaţii. Preşedintele Timofti a tăcut întâi, apoi a zis franc: „Eu acum am altceva de făcut”. Jurnaliştilor ar trebui chiar să le fie ruşine, cum au îndrăznit să spargă liniştea prezidenţială?

Şi la final, vom încheia acest text meditând în tăcere la ultima propoziţie scrisă de Vlad Plahotniuc în textul său pentru Europolitics din noiembrie 2014: „Noi, moldovenii, avem o vorbă: hai să hrănim întâi vaca şi să nu ne îngrjim deocamdată de viţelul care-o să vină”.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Cetateni RM

  Foarte buna analiza. Domnule pseudoautor, ati investigat activitatea a doi politicieni si un afacerist. Mai urmeaza si altii sau atit a fost o comanda?

 2. Laura

  Unii tac pentru ca nu mai au nimic a spune. Altii considera ca nu e momentul potrivit de spus ceva. Mai sunt si dintre cei care tac si fac. Pe Shor zic sa-l lasati in pace. In primul rand inca nu e politician si nu avem niciun drept moral sa- cerem ceva. Nu este deocamdata nicio dovda ca s-a imbogatit din banii statului. E prima oara cand masinile lui merg la aeroport? Mai aveti sa umblati cu presupusul ce-o fi oare in bagaje? Am vazut doar o geanta argntie din metal care seamana leit cu o geanta in care se tine cosmetica sau una in care se tine mancarea oferita in avion. Si nu mai asteptati vorbaraie, ci fapte. Vorba multa, saracia omului.

 3. =Tenuță Unionistu dela Tighina

  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  ALERTĂ MAXIMĂ ! (12) –
  – teroarea ocupantă stalinistă sângeroasă NKVD-KGB
  din 7 aprilie 2009 continuă în 2015
  RAZBOIUL VORONIST COMUNIST TIMOFTIST FILATELIST ANTI-ROMÂNESC
  BĂLĂNIST MAFIOT OLIGARHIC SHOR-cel USATÂESC HOȚESC
  CONTRA UNIONIȘTILOR (12)
  http://www.timpul.md/articol/miliia-blocheaza-grupuri-de-protestatari-din-nisporeni-i-cahul–puterea-incearca-sa-stopeze-evenimentul-de-la-ora-14-74417.html
  MAI-ul de la Chișinău a primit ieri ordine să stopeze accesul din teritoriul
  al protestatarilor ce urmau să participe la evenimentul UNIONIST
  din CHISINAU, DUMINICA 16 Mai de la ora 14.
  1.
  Aproximativ 40 de liceeni din raionul FLOREȘTI au fost avertizaţi telefonic,
  prin intermediul părinţilor, de către poliţie că, dacă vor participa astăzi
  la Manifestaţia UNIONISTĂ din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău,
  vor avea de suferit ca în timpul protestelor de pe 7 aprilie 2009,
  potrivit unor surse confidenţiale InfoPrut.
  Conform surselor TIMPUL, Ministerul Educație
  ministru ruso-filă anti-română Maiecika Săndălofskaia
  forțează profesorii să nu permită elevilor să participe la protest.
  —————————————————————————-
  2.Un grup UNIONIST din NISPORENI a fost blocat prin metode similare.
  ——————————————————————————
  3.
  Un autocar cu 50 de membri UNIONISTI ai organizației Tinerii Moldovei
  și alți simpatizanți sunt blocați și legitimați de miliție la CAHUL.
  Șoferii refuză să se pornească spre Chișinău.
  Contactat de TIMPUL, liderul grupului din Cahul ne anunță că miliția a mers acasăla șoferii companiilor locale de transport unde i-au amenințat să nu se pornească spre Chișinău căci vor fi opriți și li se vor lua numerele de înmatriculare. Grupul din Cahul va încerca să ajungă la Chișinău cu transportul public.
  Reacția Tinerii Moldovei: Autocarele de la Cahul nu sunt lăsate să plece,
  poliția legitimează ilegal toți participanții.
  4.
  În unele localităţi au fost organizate filtre ale poliţiei cu care se notează numerele maşinilor
  ce se deplasează spre Chişinău,
  – la indicația lui Mihai Bălan, șeful SIS-temului KGB stalinist
  /și tatăl căntărețului ruso-fil Dan Bălan acum stabilit La Moscova
  după ce a făcut o avere în România /
  – și a lui Oleg Bălan, Ministrul de interne terorist
  cu studii universitare la București
  și doctorat în drept la Cluj pe bursele statului român.
  /adevarul md /

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *