Stepaniuc is back

Fostul ideolog al PCRM, Victor Stepaniuc, şi-a făcut partid propriu. El a anunţat oficial că formaţiunea proaspăt fondată se numeşte Partidul Popular Socialist. Acum câteva zile, a avut loc congresul de constituire al acestuia.

Stepaniuc şi-a acuzat foştii colegi comunişti că nu au promovat o politică de stânga bine gândită şi că PCRM ar fi monopolizat eşichierul stâng al politicii de la noi. Printre priorităţile noului partid, potrivit lui Stepaniuc, e susţinerea businessului mic şi mijlociu, modernizarea educaţiei şi ştiinţei, susţinerea tinerilor.

Stepaniuc a anunţat că noul său partid ar avea 4 mii de membri şi că, în curând, va fi înregistrat la  Ministerul Justiţiei. Din noua formaţiune fac parte foştii parlamentari Nicolae Andronic şi Nicolae Bondarciuc. Partidul Popular Socialist îşi propune să construiască socialismul democratic, care ar fi promovat  şi în unele ţări din UE.

În viaţa sa, în calitate de istoric, deputat şi vicepremier, Stepaniuc a promovat ideea renunţării la istoria românilor ca obiect de studiu în şcoală şi introducerea noilor manuale de istorie, care reflectau mai consistent istoria naţională a Moldovei. Concepţia acestuia se referă la faptul că moldovenii, având statalitate de 650 de ani, ar fi o naţiune diferită de români.

Despre el, cât a fost la vedere, s-a tot vorbit că ar fi “fanul leninismului şi animatorul moldovenismului”, nu fără temei. Aceste caracteristici vor rămâne valabile chiar dacă, recent, într-un interviu de presă, Stepaniuc îşi cerea scuze de la cei care au avut de suferit din cauza sa în perioada guvernării comuniste.

Persoane din anturajul lui Stepaniuc susţin că marea gălăgie a fost provocată de discuţiile despre simbolica noului partid, dat fiind faptul că fondatorul formaţiunii şi-ar dori, cel puţin fragmentar, ca simbolica să conţină elemente ale secerei şi ciocanului, stăpânite de comunişti.

Întrebate din ce cauză, totuşi, fondatorii noii formaţiuni au luat o astfel de decizie, aceleaşi surse au spus că s-au legat de ideea unui partid nou deoarece nu se pot deprinde cu altă viaţă decât cea pe care o trăiau fiind la putere. “Automobile de lux, călătorii peste hotare, afaceri protejate, copii puşi la cale – în R. Moldova, toate acestea le poţi avea doar dacă eşti la putere. Acolo, însă, nu vei ajunge niciodată dacă nu vei fi în politică”, susţin sursele Circ în Tramvai.

Aglaia VOIEVOD


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *