Ştefan cel Mare – candidatul coordonatorului la prezidenţiale

Zilele trecute a fost ziua de naştere a lui Ştefan cel  Mare şi un grup de politicieni micuţi s-au năpustit să îşi crească rating-ul pe contul Voievodului cel Mare. I-au dus flori, i-au făcut declaraţii, şi-au făcut selfie-uri, s-au arătat la televizoare cu monumentul, cu florile, cu pietatea învăţată în faţa oglinzii. Apoi, Ştefan cel Mare a fost invitat să se înscrie în partid, să devină candidat la prezidenţiale.

Igor Dodon a venit să-l felicite pe Ştefan cel Mare cu o echipă cu drapele roşii. Socialistul principal al R.Moldova, fost comunist de rang înalt, crede că Ştefan cel Mare are o mare plăcere să vadă drapele cu seceri şi ciocane, purtate de susţinători ai lui Lenin. El ar face chiar o alee a socialiştilor notorii în jurul monumentului lui Ştefan cel Mare: Lenin, Pol Pot, Fidel Castro, Hugo Chavez, Muammar al-Qaddafi.

În aceeaşi zi, la Chişinău a fost lansată o organizaţie neguvernamentală, care se numeşte ”Ştefan cel Mare şi Sfânt”. ”Asociaţia va contribui la integrarea europeană a Republicii Moldova prin dezvoltarea şi susţinerea iniţiativelor de acţiune permanentă, în toate domeniile”, spun membrii asociaţiei într-o postare pe Facebook, care au creat şi un grup pe această reţea de socializare intitulat ”Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Internauţii au avut nişte întrebări la organizatori, şi le răspunde direct Ştefan cel Mare şi Sfânt. Iar fondatorii zâmbeau din poze făcute în restaurantul lui Călin Vieru, găzduit de zeci de ani în clădirea Muzeului Naţional de Arte din Chişinău. Da, recent muzeul a fost restaurat, dar aripa restaurantului aşa şi a rămas dărăpănată pe dinafară. În schimb, în interior e frumos şi scump şi se vorbeşte despre integrare europeană cu Ştefan cel Mare.

Călătorii din Circ în tramvai s-au întrebat cam nedumeriţi, de ce nişte membri ai PD ar crea o organizaţie obştească cu numele lui Ştefan cel Mare şi Sfânt? Răspunsul pare să fie simplu: pentru binele R.Moldova.

Se ştie că în toamnă în R. Moldova vor avea loc alegeri prezidenţiale. Moldova trebuie să îşi aleagă un preşedinte. Se duce o mare luptă pentru identificarea candidatului ideal, dar e greu. Mulţi dintre candidaţi sunt compromişi, murdăriţi, josnici, şi chiar mici, inclusiv la creier şi la planuri. Iată că a fost identificat un candidat ideal – Ştefan cel Mare şi Sfânt!

E simbolul vitejiei, unităţii, curajului, înălţimii şi fericirii. Bine, dar cum să ai un candidat monument? E totuşi un monument! Răspunsurile logice urmează, nu vă neliniştiţi. Dar actualul preşedinte nu e ca un monument? Da, e mai mic, mai modest, dar nu se face tare auzit când trebuie, tace cam aşa ca un monument. Dar premierul şi preşedintele Parlamentului nu vi se pare pe alocuri că se comportă ca nişte monumente? Mai ales când în preajma lor apare coordonatorul executiv al Consiliului Alianţei. Asta e! Atâta timp cât Moldova are un coordonator executiv principal de stat, preşedintele, premierul, procurorul general, miniştrii, judecătorii nu au altceva de făcut decât să stea încremeniţi, fiecare pe soclul său. Că de lucrat are cine, ei doar să facă galerie de monumente.

Până la urmă, toţi sunt de acord cu noua variantă. Să se ocupe coordonatorul de toate, ajunge atâta gălăgie, discuţii interminabile, lupte pentru putere, conflicte între instituţii şi lideri. Mai ales că toate aceste scandaluri nu duc la bine, se deschid dosare penale şi le iese pe ochi doritorilor de pluralism. E nevoie de pace, de pace şi de integrare europană, iar pentru asta – demnitarii publici să stea drepţi ca monumentele, iar coordonatorul, dacă a demonstrat că vrea şi ştie ce vrea, să facă ce vrea.
Pentru cei nemulţumiţi, în curând la Chişinău va fi instalat şi un monument al lui Vlad Ţepeş cu tot cu ţepe. Nemulţumiţii de succesele R.Moldova sub conducerea lui Coordonatorul cel Mare vor fi executaţi public, ca să nu încurce la dezvoltarea europeană. Cei mai mulţumiţi – vor putea servi prânzul la restaurantul lui Călin Vieru de la Muzeul de Arte, pe bani proprii, fără bon de casă.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Simion

    SI fiindca-i jale mare intre Prut si Nistru, unde bantuie un puradel sinistru, coordonatorul cordonatorului coordonatorilor coordonatilor, asa sa fie. Curajosul in situatii de pericol, dur in primejdii…cu mijloace mici, Sf.Stefan cel Mare pre multi prostata-isti ii va jugula, decapita, trage pe roata, dar mai cu seama pe talharii care si-au bagat laba pana la glezna in butoiul cu miere , care au vandut muscalului Ciosvarta de tara la cracana, la schioapa.

  2. vitalie ghetu

    Ceea ce nu stim este ca Stefan cel Maresi Sfant a avut curtea la Suceava si se odihneste la manastireactitorita de el alaturi de multe altele-Putna,iar antiromanii Dodon,Usatai,Voronin vin ca sa fure voturi de la moldoveni/romani care se inchina la Stefan cel Mare si Sfant care s-aluptat cu turcii,cu lesii/polonezii,dar si cu muntenii,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *