Soluţia: Roşu pentru Chişinău?

Coloane de comunişti au parcurs, în ziua de 9 mai, străzile Chişinăului. În fruntea coloanei – Oleg Voronin şi Iurie Muntean – îmbrăcaţi în haine roşii, cu secere şi ciocane în piept.

Candidatul PCRM la Primăria Chişinău, Igor Dodon, la costum, purta în mâini garoafe roşii. El a mărşăluit alături de Vladimir Voronin şi Zinaida Greceanâi, ex-candidata PCRM la Primăria Chişinău.

Din când în când, Oleg Voronin îl despărţea pe Dodon de Greceanâi, ca nu cumva acesta să se molipsească de eşecul suportat de candidata PCRM la scrutinul anterior pentru Primăria Chişinău. Şi ea avea în mâini garoafe roşii. Tot în primele rânduri, doar că pe partea laterală, Eduard Muşuc, alături de o doamnă necunoscută, se îndrepta spre Memorialul „Eternitatea”. Coloana de simpatizanţi ai PCRM era împânzită de drapele purpurii. Şoferii au confundat steagurile roşii cu semafoarele şi au staţionat pe marginea drumului, aşteptând să treacă la verde. Unii se enervau din cauza coloanei care le blocase drumul, furându-le din timp.

De pe la balcoane, orăşenii, liberi de la muncă în ziua de 9 mai, văzând o imensitate roşie, credeau că-i sânge. Alţii, tot de pe la balcoane, confundaseră coloana de comunişti cu una de toreadori, mai ales că aceştia scandau “Pobeda, Pobeda, Pobeda”. Auzind acest cuvânt, un amator de autoturisme de epocă a înţeles că participă la un marş al automobilelor de marcă “Pobeda” şi cerea, fără rost, un bilet de acces la eveniment. Vadim Mişin, şi el în rândul din frunte, nu prea înţelegea ce doreşte amatorul de automobile. Acesta privea rătăcit prin părţi, ruşinându-se, parcă, să roage vreun manifestant să-i traducă mesajul amatorului de automobile “Pobeda”. Într-un moment, a vrut să ceară ajutorul lui Mark Tkaciuk, dar acesta era extrem de ocupat. La fiecare câţiva paşi, Mark întorcea capul în urmă, vrând parcă să se convingă că cei din coloană nu s-au dispersat, nu au fugit pe la casele lor şi că mai continuă marşul.

La Memorialul “Eternitatea” au fost depuse flori. Obosiţi şi înfierbântaţi de drum, liderii PCRM aveau două mesaje scurte pentru cetăţeni: “Pobeda” şi “Soluţia”. O bună parte dintre participanţi, pentru că nu cunosc limba de stat, înţelegeau, atunci când auzeau cuvântul “Soluţia”, că ar fi vorba despre vreo soluţie medicamentoasă sau una de scos petele roşii şi se enervau. Ei se simţeau trădaţi. Dar nu puteau protesta, deoarece, în centrul oraşului, îi aştepta un ospăţ de zile mari: terci şi vodcă, exact ca la război.

Dorina VORNICEL


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *