Principală  —  Pamflet   —   Scrisorile oficialilor şi băile procurorilor

Scrisorile oficialilor şi băile procurorilor

Nici mai mult nici mai puţin, la doi ani de la numirea lui Valeriu Zubco în funcţia de procuror general, acesta a descoperit şi imediat a şi recunoscut că demnitarii de stat se implică în actul justiţiei.

În niciun caz, aceste indicaţii nu sunt ascultate, urmate şi realizate, mai nu se jură acesta pe legitimaţia sa de procuror, indicaţiile rămân doar la nivel de „tentative”.

„Rezultatul acestei riposte este nemulţumirea permanentă faţă de activitatea procurorilor”, a declarat procurorul principal al R. Moldova, care a decis să iasă în public cu această dezvăluire bombă.

Potrivit agenţiei Infotag, căreia i-a fost acordat interviul exclusiv, procurorul susţine că deputaţii indică prin scrisori ce trebuie de făcut în diferite situaţii, iar asta, potrivit lui Zubco este o imixtiune în activitatea procurorilor. „Avem şi o mulţime de adresări din partea unor parlamentari care intervin în activitatea procurorilor şi le cer socoteală pentru acţiunile, de altfel legale, pe care aceştia le întreprind. Suntem obligaţi să le răspundem şi să le explicăm clar care sunt competenţele lor de a interveni în activitatea procurorilor. Şi, în consecinţă, apar nemulţumiri”, a spus Valeriu Zubco.

De cealaltă parte, unii deputaţi, puţinii care nu reuşiseră să fugă la odihnă peste hotare, sunt convinşi că declaraţia lui Zubco poate fi interpretată diferit. „Procurorul General a menţionat doar despre deputaţii care vin cu indicaţii prin intermediul scrisorilor. De fapt, asta este marea problemă, felul în care aceştia dau indicaţii. Nu-i omeneşte să scrii scrisoare, dar să mergi cu procurorul la negocieri la o saună, la un club de noapte, la un cazinou? A trecut vremea când o scrisoare rezolva aşa întrebări, dar nici „mulţumirea” epistolară nu mai este suficientă”, a explicat unui dintre aleşii poporului, care a solicitat anonimatul de teamă să nu fie anunţat că are vreun dosar penal pe numele său.
Valeriu Zubco nu a venit cu nume de procurori care execută indicaţiile celor de sus, pentru că nu există astfel de subalterni, pentru că etica meseriei nu le permite decât să se rezume la „tentative”, dar nici nume de deputaţi nu a adus, pentru că, altfel, aceştia nu ar mai fi „şantajabili”, dar şi pentru că este conştient că ar fi imposibil de demonstrat vinovăţia lor.

Procurorul general  a mai spus că actele de corupţie la nivel înalt nu vor fi descoperite de CCCEC, atâta timp cât această instituţie se subordonează Guvernului. „Acest lucru este, pur şi simplu, imposibil. Pentru ca să anchetezi un caz de corupţie de acest gen, este nevoie de susţinere operativă de investigaţie. Această susţinere îi revine fie CCCEC, fie MAI. Prin urmare, în situaţia în care CCCEC şi MAI sunt parte componentă a Executivului, este imposibil să realizezi această cooperare în scopul investigării actelor de corupţie din vârful piramidei puterii”, a spus procurorul general despre instituţia condusă de cel pe care Zubco l-a decorat  anul acesta cu Crucea „Pentru merit” de clasa I, pentru dezvoltarea colaborării dintre Procuratură şi CCCEC.

Dorina VORNICEL