Salvaţi Porcul şi Măgarul!

281-monumentul-porcului-necunoscutAnatol Mătăsaru, soţia sa, Julieta, cei doi fii ai lor, artistul Teodor Ajder şi câţiva susţinători ai proiectului politic “Porcurorul şi miliţionerul” au de câtva timp o neîmplinire: “Monumentul Porcului şi al Măgarului – cum va fi acesta, unde va fi?” E adevărat, Anatol a decis să nu mai necăjească animalele vii ca să arate oamenilor adevărata faţă a poliţiştilor torţionari şi a procurorilor corupţi.

Dar, atâta timp cât problemele de integritate în cele două instituţii mai persistă, chipul porcului şi al măgarului e bine să apară în faţa oamenilor. Totodată, chiar efortul celor două dobitoace, care au suferit şi ele din cauza poliţiei atunci când participau la campania lui Anatol, merită imortalizat.

Cum va fi acest monument? Bineînţeles, trebuie să fie diferit de Monumentul Porcului din or. Kalaci, Rusia, inaugurat acum câţiva ani. Acest monument a fost dedicat porcului care sprijină industria cărnii. “Am vrut sa mulţumim acestui animal pentru tot ce a oferit zonei”, a declarat la inaugurarea monumentului Nikolai Astanin.

Spre deosebire de porcul monumental din Rusia, godacul de la Chişinău a oferit şi el alimentaţie publică, dar nu sub formă de cârnaţi, chiftele, şuncă sau răcituri. El a alimentat spiritul de libertate şi justiţie, coviţăitul lui fiind de mare supărare pentru poliţiştii de la Chişinău, care săreau ca arşi când îl auzeau sau îi observau mersul semeţ pe vârful unhgiilor de la cele patru picioruşe roze.

Şi monumentul Măgarului nu e unic în lume. La Chirnogeni, România, consiliul local a votat edificarea unui atare monument din bani publici. “Măgarii erau folosiţi în principal la scoaterea apei din fântână: măgarii se învârteau în cerc şi acţionau un sistem cu sacale, care aducea apa la suprafaţă. Pentru că apa este vitală pentru o gospodărie, importanţa măgarilor a devenit la fel de mare”, a declarat primarul de Chirnogeni, Gheorghe Manta, pentru Telegrafonline.ro

În timp ce măgarii de la Chirnogeni au fost animale muncitoare şi săritoare la multiplele nevoi ale ţăranilor din zonă, Măgarul de la Chişinău a arătat lumii invizibilul – faţa adevărată a reprezentanţilor (dez)ordinii publice. Când apăruse bietul animal echipat cu chipiu pe străzile Chişinăului, o parte din poliţişti au crezut că se văd în oglindă şi hai să ascundă “oglinda”, luându-se după coada măgăruşului, de au ajuns să treacă şi la mintea lui.

Deci, după atâta efort, măgarul şi porcul de la Chişinău merită un monument în tot deplinul sens al cuvântului, dar există foarte multe impedimente în calea acestei realizări. Mătăsaru a încercat să tatoneze posibile locuri pentru soclu. Sugestiile nu au întârziat să vină, dar locurile indicate de public erau cam imposibil de ocupat. Oamenii ar vrea să vadă monumentele în faţa instituţiilor în care lucrează funcţionari-dobitoci, adică, e clar unde anume.

Alţi experţi au sărit imediat în apărarea monumentului nenăscut încă. “Cum să îl puneţi în trecerea unor muliţioneri? Ei iar vor crede că se văd în oglindă şi vor apuca porcul de coadă şi măgarul de urechi”. Aici au sărit şi reprezentanţii sindicatului oamenilor vizaţi în conceptul monumentului. “Dacă ei vor încerca să distrugă monumentul de fier sau de bronz – se vor traumatiza! Ei sunt deprinşi să bată în cei vii. Şi-ar putea rupe boturile la papuci. Poliţiştii torţionari, să ştiţi, nu poartă papuci ieftini.Iar cei scumpi – nu se cumpără în fiecare zi!”.

Mare dilemă peste Mătăsaru – cum să faci să ai şi porcul (monumentul, adică) întreg, şi torţionarii încălţaţi. Mai venise o idee, cică, de la Tudor Ajder. “Dacă e un monument care să arate putregaiul comportamentului unor salariaţi publici, atunci să fie din putregai, adică din… bălegar”. Ideea a luat foc. Vă daţi seama? Un monument plevii, făcut din pleavă. Ei şi ce dacă pleava a trecut prin stomacul măgarului, parcă pleava poliţienească a supt puţin sânge din măruntaiele noastre?

Dar şi aici a apărut o întrebare năduhoasă. “Dar dacă ei se apucă să distrugă monumentul de balegă?” Şi aşa cam miroase în Chişinău a măgari şi porci. Dacă îşi mai murdăresc unii papucii strălucitori de bălegar şi se pornesc să patruleze străzile?

Iacob Măgărici-Porcescu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Valentina Cușnir

  Cel mai bine i-ar sta monumentului între parlament și președinție !
  Motivez:
  1.Președintele parlamentului propune candidatura procurorului general și îl votează parlamentul.
  2.Președintele republicii propune candidatura primului-ministru, care vine cu numele miniștrilor și parlamentul îi votează.

  V-am convins, sper?
  Să treacă și deputații mai întîi pe lîngă monumentul animalelor salvatoare, apoi să treacă pe sub monumentul de purificare, inchinat victimelor din aprilie 2009.

 2. matasaru2004

  precizare:-
  proectul ,cartea si chiar denumirea originala este ,,Porcurorul , Mulitionerul si daravela lor sau caravela…,
  2.-monumentul convenisem sa fie confectionat din material ecologic pur si reciclabil…si anume din baliga

 3. HASAN

  Si instalate solemn cu participarea Presedintelui,prim-ministrului si deputatilor in fata institutiilor de forta a RM,apoi aici in fata acestor monumente cursantii,noii absolventi a academiilor de politie sa depuna juramantul sfant.D-l Matasaru,d-stra ca autor si arhitector a monumentelor mai compuneti si textul juramantului si noul imn de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *