Romantică electorală

Comedie romantică în 3 acte

Actul 1. Invitaţie cu miros

Pe un fundal al oraşului modern se aude melodia vestitului cântec întitulat “Vino, vino printre brazi/Nu te teme, n-ai să cazi”. În scenă apare Dorin Chirtoacă, însoţit de staful său.

În sală miroase a parfum de floare-albastră. Vestita melodie este fredonată pe versuri noi:

“Vino, vino pân’ devale,

La Staţia de Epurare

Vino-vin, tovarăş Dodon,

Te aştept la microfon”.

În acest răstimp, Oleg Cernei şi staful PL aranjează tribuna solemnă şi microfoanele lângă rezervoarele olandeze în care se acumulează deşeurile locuitorilor Chişinăului. Angajaţii Apă-Canal aranjează lalele roşii la Piatra lui Iordan – o stâncă sfinţită de fostul candidat comunist  Veaceslav Iordan. Acesta venise în primăvara lui 2008 ca să inaugureze piatra de lângă care va dispărea mirosul staţiei de epurare.

Mulţimea parfumată cu liliac bate din palme şi îl aşteaptă pe succesorul lui Iordan la Primăria Chişinău. Dodon nu vine. Mulţimea aplaudă şi mai tare şi respiră şi mai liber.

În tufiş, un grup de persoane cu seceri se fac a cosi iarbă. Pe spatele lor scrie “Roşu”.

Actul II. Asfalt de Buiucani

Sediul PCRM. La masa de aperitive stă Vladimir Voronin. Pe masă sunt teancuri de mănuşi roşii şi bucăţele de asfalt de diferite forme.

Pe fundal  răsună melodia „Lenin vsegda jivoi!” Corul o fredonează cu alte versuri:

“Asfaltul de la Buiucani

E doar risipă de bani.

Asfaltul lui Dorin

Şoferilor le e un chin.

Rupeţi asfalt de zor,

Să fie primar Dodon!”

Pe scenă intră Igor Dodon. Voronin îl priveşte nemulţumit şi îi zice: “Nu ci, Igariok, ai fost la duşegubka ceea de Ocistitelnaia stanţia? N-ai fost, aşa? Pentru că nu mai pute, aşa? Pentru că voi, dacă nu vă pute, nu vă duceţi, aşa?”

Dodon: “Vladimir Nikolaevici, ce folos că a făcut staţia de epurare? Are Chirtoacă alte păcate, ce, nu îl putem prinde? Îl invităm şi noi undeva, unde miroase urât!”

Voronin: “Demult trebuia, înaintea lui, să adunaţi oamenii la gropile de pe Alba-Iulia, să strige, să facă gălăgie. Ce aţi tăcut până acum? Hai, invită-l pe Chirtoacă, pe Ghimpu, pe Filat – la asfalt, acolo la Alba-Iulia.”

Dodon roşeşte. Buzele i se subţiază: “Vladimir Nikolaevici, ştiţi că prin zona ceea, pe la Xenopol, avem nişte neamuri, nişte case, nu cred că trebuie de ieşit taman acolo, mai ales de scos lumea. Ştiţi cum oamenii, amuş iese vreun gură-cască de vecin şi începe de a ne întreba de case, în loc de asfalt.”

Voronin: “Da ce vrei, să-l chem la strada Ciocârlia? Abia am scăpat de dânsu! La Oleg la şlagbaum a fost, acuma las’ să vină şi la tine la şlagbaum”.

Actul III. Ringul adversarilor

Acţiunea se desfăşoară pe locul unde a fost stadionul central din Chişinău.

Intră aripa tânără a PL, care mărşăluieşte printre ruine, cântând:

„Ole, ole, ole, ole:

Stadionul nu mai e.

Ole, ole, ole de sus:

Comuniştii l-au distrus.

Ole, ole ole strigat:

comuniştii ne-au furat .

Ole, ole, ole, de soi:

vrem stadionul înapoi.”

Apare un grup de comsomolişti, care cântă în limba rusă:

“Mî, maldavane,

Ne na divane,

Na stadione

Pri krasnâh znamenah.

Mî, maldavane

Lenki i Ivanî,

Mî kak Dodon

Vsegda i vo vsiom.”

Reporterul de la moldovenii.tr transmite în direct procesiunea. Publicul aplaudă. Închiderea cortinei.

Pavel  DELACIRC


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *