Renato, doctor în şaşlâcărie

Zilele trecute Renato Usatâi a organizat mai multe proteste pentru susţinătorii săi. Protestele s-au făcut cu muzică, frigărui şi veselie.

Ce fel de proteste cu frigărui? S-au făcut proteste cu porci în PMAN, dar bieţii fermieri i-au adus nu pentru frigare, ci pentru ca să îşi verse amarul de atâta chin şi bălegar. E adevărat că atunci unii dintre poliţiştii chemaţi să asigure ordinea publică în PMAN au înşfăcat câţiva godaci rătăciţi prin tufişurile de la uşa Guvernului şi i-au pârpâlit, servindu-i cu bere proaspătă, dar totuşi nu în public, ci aşa, mai pe furiş.

Au mai fost şi la Bruxelles proteste cu animale, dar toate au scăpat vii şi nevătămate, iar fermierii s-au retras fără fum şi foc.

Renato Usatâi a făcut un protest cu frigărui în pragul reşedinţei preşedintelui R.Moldova, nu de flori de cuc. Şi nici pentru a ofensa sentimentele religioase ale celor 90% de credincioşi declaraţi oficial în R.Moldova, care acum ţin postul Crăciunului. Niciun credincios nu s-a supărat pe Renato că a făcut chiolhan cu cărnuri în postul Crăciunului, căci lui i se iartă toate: atât din motivul că nu are habar de ce înseamnă sentimente religioase, cât şi pentru că omului flâmând nu-i poţi lua bucata din gură.

Totuşi, actualul primar de Bălţi nu a mers de flori de cuc să facă un protest cu frigărui la Preşedinţie. Renato face o cercetare ştiinţifică. El scrie un studiu despre redefinirea protestelor în Moldova. În ultimii ani, protestele devin tot mai diferite de forma iniţială, clasică, a adunărilor populare care au scopul de a-şi exprima revolta liberă, şi nemulţumirea interioară faţă de autorităţi. Protestele devin, din ce în ce mai des, nişte acţiuni plătite de către lideri politici. Dar plăţile nu se fac deschis, căci politicienilor le este incomod să spună că popularitatea lor este cumpărată, ei mimează că popularitatea este naturală. Astfel, în ultimii ani se testează tot mai mult diferite forme de proteste plătite, care sunt mimate ca naturale. Iniţial, oamenilor li se dădea autobuz la scară şi o sticlă de apă, plus oportunitatea de a vedea capitala. Apoi, oamenii au început a cere măcar o cinzeacă, o sută de grame de tărie, să aibă puteri să strige Jos pentru cine trebuie. Li s-a dat vodcă, dar efectul a fost pe jumătate cel dorit. Unii, având în cap şi vodca din seara precedentă, după ce serveau porţia de alcool de la protest, se răzmuiau şi nu mai puteau striga nimic, singurul lucru care-l reuşeau era să povestească presei cu cât se cumpără protestatarul în Moldova. S-a adăugat la ofertă o trusă de imagine, care constă din tricou, chipiu, maiou, pungă şi drapel. A funcţionat un pic, dar oamenii au vrut mai mult. S-a adăugat ceva mâncare. Apoi – loc de cazare în cort. Protestatarii, oricum, parcă vin cu mai multă tragere de inimă la proteste decât să meargă cu ziua la prăşit, dar… e puţin deja să primeşti la proteste doar mâncare, alcool şi haine. Mai trebuie ceva. Renato face cercetarea mai departe, a încercat să ofere loc de protest mai bogat şi mâncare mai diversificată. Săptămâna aceasta protestatarilor li s-au oferit frigărui la reşedinţa prezidenţială. Probabil urmează un bal de iarnă la Palatul Republicii şi vreun protest cu brad şi dans popular la Palatul Naţional. În plan este ca protestatarilor să li se ofere şi arme, mai aproape de alegeri. Toate aceastea, pentru ca studiul să fie complet şi partidele noi şi vechi să preia cunoştinţe şi să organizeze proteste cât mai bogate, cât mai interesante pentru protestatarii de vânzare. Autorul studiului la tema proteste de vânzare va primi gradul de doctor habilitat în şaşlâcărie protestatară.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Anatolie Mereuta

    Eu credeam ca Usatai s-a tratat de o boala grea numai la Moskova(boala este antiromanismul si antieuropenismul si antiunirea),dar vad ca el isi bate joc de crestinismul nostru si de marele post al Craciunului.dar el s-a invatat de la vidanja,la gunoieri si terminand cu frigarui la sediul presedintelui Timofti,unde se vede si el curand,el fiind din slavist specialist in vagoane,iar acum mare primar de Balti,ce se vrea macar Presedintele Moldovei,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *