Putin a pus capacul la independenţa Moldovei

Vânzătorii de suvenire din Scuarul “Eminescu” din Chişinău se pregătesc şi ei să întâmpine cu succes cea de-a 20-a aniversare a Independenţei statutlui post-sovietic R.Moldova.

Expoziţile cu suvenire naţionale abundă în mileuri, broderii, ii şi brâie brodate româneşte, desage şi trăistuţe din lână naturală, opincuţe stilizate din pănuşe de porumb cu sticluţe de “Barza albă”, clopoţei din ceramică roşie, măturiţe de mălai cu simboluri neaose, fluieraşe, naiuri şi păpuşi de diferite dimensiuni în costume naţionale. Dar, printre toate aceste simboluri ale unui popor cu identitate clară, sunt înţesate un alt şir la fel de lung de simboluri.

Aceste simboluri sunt şi ele naţionale, numai că al unui popor apus cu 20 de ani în urmă, dar care încă n-a murit. Pentru toţi nostalgicii Uniunii Sovietice, la 20 de ani de independenţă, scuarul “Eminescu” oferă colecţia “The best of Soveţkaia Moldavia”. Din colecţia fac parte: căciuli de baie cu secerea şi ciocanul, maiouri roşii sau cu tricolor şi cu inscripţia URSS, seceri şi ciocane de diferite forme şi mărimi, uniforme sovietice, drapele roşii din diverse atlasuri, insigne ruseşti . Bucuria tuturor nostalgicilor comunişti însă vine de la şirurile interminabile de Matrioşte. Chipuri de rusculiţe rotunjoare cu proboade de toate culorile zâmbesc de pe bucăţile de lemn sculptate. Printre ele – chipurile falnicilor bărbaţi de stat ruşi şi sovietici care au creat şi au menţinut închisoarea popoarelor sovietice socilaiste,şi care contribuie şi azi la neindependenţa unor foste colonii sovietice.

Cea mai frumoasă Matrioşkă-Horror are 4 componente: Matrioşka mare este V.I.Lenin, sub capacul lui – Iosif Stalin, sub capacul acestuia – Leonid Brejnev, care il ţine sub capac pe Vladimir Putin. La Putin încă nu se deschide capacul. Acolo e ascunsă independenţa noastră.

Malina Păpuşă


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Danu

  Mda, lipseste Hitler, fratele de suflet al lui Stalin si mama mortii suveranitatii noastre. In rest, metafora e cat se poate de plauzibila.

 2. dacul

  Am fost de curand la Putna la mormantul lui Stefan cel Mare ,merita mers in acel loc din Moldova si ma gandesc oare ce ar zice el ca s-a ales prafu de Moldova acea tara care s-a batut atatia ani pentru libertatea romanilor moldoveni……

 3. nomatterwho

  da dacule, e trist …cred ca ar ramine si el nedumerit cum a facut-o Basescu in raport cu “Istoria”…

 4. nomatterwho

  cred eu e timpul de facut si un stativ la matrioska: in forma Republicii Moldova, iar ca metafora sa fie completa, atunci sa-i faca si miner, si sa fie scris pe acela : Tiraspolea…

 5. costel

  PT DACUL , DACA MARELE STEFAN AR REINVIA DIN MORTI SI AR VEDEA CUM AU AJUNS RAZESI LUI DIN BASARABIA AR MURI DIN NOU , DAR DE RUSINE

 6. dacul

  Tiraspol vine de la vechiul oras grecesc
  TURAS-OPOLIS adica orasul de pe Turas
  iar Turas vine de la TAURAS=TAUR (BOU) unde erea si cetatea TAURIDIA.se pare pe limba Daca si Greco-romana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *