Proteste cu găleţile goale

Zilele trecute edilul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a făcut un anunţ plăcut mirositor: cea mai mare latrină în aer liber din Europa contemporană a fost închisă. Noutatea a provocat valuri de inspiraţii adânci în alveolele pulmonare ale locuitorilor Chişinăului, dar şi expirări sufocante din plămânii aripii tinere a PPCD.

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a anunţat într-o conferinţă de presă că la Staţia de epurare a apei nu mai este nămol, niciun vagon, nicio căldare. Prin urmare, a conchis edilul-şef al oraşului, a fost rezolvată problema mirosului neplăcut din Chişinău.

În septembrie 2009 Chirtoacă a pornit războiul cu latrina globală şi timp de un an a fost evacuată întreaga cantitate de nămol uman, acumulată timp de 42 de ani. A fost prelucrată cantitatea de 250 mii metri cubi.

Pentru comparaţie, această cantitate de nămol ar putea fi echivalată cu 3 edificii ale Spitalului Clinic Republican ori cu 10 blocuri de locuinţe cu 16 etaje, ori cu 22 de clădiri ale Primăriei Chişinău, ori cu teritoriul Pieţei Marii Adunări Naţionale, cu înălţimea de 10 metri. Primarul de Chişinău a menţionat că “Staţia de epurare a apei şi mirosul neplăcut de acolo a reprezentat o mare ruşine a municipiului Chişinău, dar şi a Republicii Moldova”. Astfel, în urma unui volum enorm de lucru, această problemă a fost rezolvată, iar astăzi putem afirma că mirosul neplăcut din Chişinău a dispărut.

Cu aceste blocuri de latrină au mimat lupta mulţi edili, dar mirosul, liber şi fără hotare, invada mereu oraşul. Acum, toate părţile respiratorii ale municipiului Chişinău par să fie împăcate, doar una e în colaps de oxigen. Aripa tânără a PPCD lansase tradiţia de a vizita sediul Primăriei Chişinău cu căldări de conţinut de canalizare. Acum, la staţia de epurare nu există niciun bazinel, nicio căldăruşă  de conţinut puturos. Ce-i de făcut? Cum va fi următorul protest?

Nămolina CĂLDARE

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *