Promoţie de Paşti în justiţie

Pe parcursul zilei de miercuri, internetul moldovenesc a fost bulversat de o ofertă de Paşti greu de refuzat. De pe adresa electronică curteaapeleconomic@yahoo.com ne-a venit imaginea unui afiş publicitar, pe care îl publicăm pe gratis graţie mesajului său foarte important: “Comandă un dosar la Judecătoria Economică şi beneficiază de reduceri de 50% la Curtea de Apel!”

Promoţia anunţată este valabilă până la 10 mai, asta însemnând că cetăţenii R.Moldova, dar şi cei din străinătate pot face asemenea comenzi pe durata a mai puţin de 2 luni de zile. Mai mulţi cetăţeni care au văzut acest afişi ne-au sunat revoltaţi, considerând că e vorba de o discriminare, deoarece de procese la comandă e nevoie anul împrejur, iar unii care nu au primit încă pensia sau transferul de la rudele de peste hotare nu au acum posibilitatea să comande acum dosarul. “Reiese că tot cei bogaţi, care au la moment bani se pot bucura de justiţie, comandând dosare cu hapca. Iar cei săraci, aşteptând să le vină de pe undeva vreun ban – vor trebui iar să plătească preţ complet dup 10 mai?” s-a întrebat şi ne-a întrebat Iustin Maler, victimă a justiţiei din R.Moldova.

Şi Angela Bobu ne-a semnalat că ceva nu e curat în această campanie promoţională. “Ei doar ştiu cât de greu adunăm noi banii atunci când ajungem în instanţă. Măcar dacă ar accepta să plătim în rate, sau să ne comandăm nişte dosare pe datorie. Nu e cinstit aşa,” consideră doamna Bobu, care este avocata unui clan de afaceri.

Vlad Blatniuc, specialist în atacuri raider din Chişinău, a declarat ieri că deschide o bancă de împrumuturi pentru doritorii de a comanda dosare la jumătate de preţ la Curtea de Apel. “Nu cer dobândă. Le ofer oamenilor bani, fac o acţiune de caritate în cooperare cu Fundaţia “Enghels-Vest”. Banii sunt oferiţi doar contra unui gaj puţin specific: oamenii îşi pot lăsa gaj firmele la noi, şi îşi ridică banii, iar după ce îşi rezolvă problema – nu ne mai dau bani ci o parte din firmă,” a explicat Blatniuc, adăugând că fiecarepoate să ridice bani de la această bancă, iar mărimea volumul financiar împrumutat este în corespundere cu activele de care dispune firma gajată”. Blatniuc a explicat că este interesat de colaborare cu orice firmă, dar totuşi, “cu cât mai mare, mai extinsă, mai bogată, cu atât mai bine”.

Vasile Marţipan, expert în justiţia moldovenească, lider al organizaţiei neguvernamentale “Dura Lexus, Sedan umnik” susţine că această promoţie de Paşti din cadrul  Judecătoriei Economice armonizezază perfect cu starea justiţiei din R.Moldova şi este chiar o găselniţă ingenioasă. “În primul rând, este totuşi o instanţă Economică şi reiese din denumirea acesteia că spiritul vânzării şi cumpărării e la el acasă. În rândul al doilea, e în spiritul sărbătorilor pascale, iar în Moldova 90% din populaţie e creştină,  iar această campanie tocmai ne aminteşte de cele sfinte”.

Mariţa Cronicar, directoare de imagine a campaniei “Comandă un dosar la Judecătoria Economică şi beneficiază de reduceri de 50% la Curtea de Apel!”, ne-a spus că managerii acestei frumoase acţiuni pascale au şi sfinţit ceremonia de lansare, astfel încât totul este binecuvântat. “Când ne-a stropit părintele cu busuioc, ne-a luminat chiar o idee de a uşura situaţia oamenilor din nordul şi din sudul Republicii, sau chiar a celor din străinătate. Nu mai e nevoie ca oamenii să vină la judecătorie şi să se înţeleagă personal cu judecătorii. Pentru doritori, putem oferi contul privat al acestora ca să se transfere banii direct, iar după confirmarea plăţii – materialele dosarului pot fi expediate prin poştă,” a spus Cronicar. Fiind solicitată să se exprime asupra situaţiei păturilor vulnerabile, directoarea a explicat că în cazuri speciale aceste plăţi pot fi efectuate în natură, dar “după un dialog telefonic cu şefii. Se pot adresa cei care pot plăti cu imobile, autovehicole, acţiuni la fabrici şi firme, sau cel puţin foi pe insulele canare”, a explicat Mariţa.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *