Prieten cu Nazarbaev şi “contemporan” cu Iisus

Inimaginabil. Şi greu de crezut. Deşi cu imaginaţia omului, ca şi cu cataclismele naturale, nu te pui… Uneori, aceasta este atât de surprinzătoasre, că te lasă fie cu gura căscată, fie portret.

Săptămâna trecută, în Kazahstan a fost descoperit un caz nemaiîntâlnit în practica bisericească. Cel puţin, de la Hristos încoace. Chipul unui personaj cu funcţii serioase în stat a fost descoperit într-o pictură bisericească, – scrie ziarul Vremea. Şi nu într-o pictură-portret, cum se mai întâmplă, uneori, cu marii ctitori de biserici şi mănăstiri, ci într-o frescă, în care oficialul apare ca parte la alaiul care-l întâlneşte pe Iisus Hristos într-una din călătoriile Mântuitorului prin lume. Serghei Kulaghin, fost guvernator al regiunii Kustanai, iar de săptămâna trecută senator în Parlamentul Kazahstanului, s-a pomenit, aşadar, nitam-nisam, contemporan şi cu Nursultan Nazarbaev, preşedintele Kazahstanului, şi cu Dumnezeu-Fiul. Curioasă această combinaţie de timpuri şi de circumstanţe, pentru care pledează «eroul».

Ce-o fi fost în mintea lui Kulaghin când a decis să facă ceea ce a făcut şi la ce i-a trebuit – greu de explicat. A vrut să evadeze din această lume? Şi-a dorit să pară  altcineva decât cel ce este? O fi pus vreun rămăşag la vreo petrecere cu prietenii? O fi vreun hobby, până acuma nedeclarat, sau, pur şi simplu, bogaţii de azi cred că lor li se permite să cumpere orice, inclusiv locuri în picturile bisericeşti, alături de Iisus, şi nu doar în parlamente, guverne şi cimitire.

Curios lucru, dacă s-ar apuca cineva să «inventarieze» picturile bisericeşti de la Catedrala din Chişinău sau Sfintele Mănăstiri Căpriana, Curchi, Hâncu…, nu ne-am  pomeni să-i descoperim printre evlavioşii şi îngerii noştri păzitori şi pe V. Voronin, V. Mişin, M. Lupu, A.Sangheli…Cine ştie? Că ei se cred ceea ce nu-s.

P.S. Fresca cu S.Kulaghin a fost descoperită în Catedrala din oraşul Rudni, Kazahstan, deschisă, oficial, în ianuarie 2012.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *