Presa trează din dormitorul politic

452-preseeUltima căsătorie la nivel înalt a fost calificată ca un dar de la Moş Gerilă pentru presa din Moldova. Grămezi de site-uri mediatice care au dormit tot anul şi-au făcut vizualizări cu lopata într-o singură seară. Facebookul fierbea de titluri care mai de care, iar la host.md au picat de câteva ori serverele. Împreună, reporterii nupţiali au reuşit! Presa tradiţională a fost descalificată.

Dacă în aceeaşi zi Angela Gonţa ar fi luat un premiu jurnalistic naţional sau internaţional, vă promit solemn că se scriau maximum 2 ştiri despre asta: una la Protv şi una la undemedia.cum, preluate poate mai târziu de perplexe.md şi imperfectulcompus.info. Dacă în aceeaşi zi Vlad Filat dona vreo casă unei familii fără acoperiş, era să existe un comunicat de la pldm.md, preluat de vreo 2 instituţii media, inclusiv criticat pe încuie.ue şi kritika.com(unism). Chiar dacă în acea zi Filat anunţa că privatizează Protv-ul, presa nu dădea aşa buluc, că există politicieni cu mai multe posturi TV privatizate, şi nu se fac ştiri despre asta.

De ce trebuie Angela Gonţa să ia vreun premiu în jurnalsim? Aşa ar câştiga doar ea, postul ei TV oleacă şi perfectele. Faptul că Angela Gonţa s-a măritat cu Filat a adus un câştig fulminant multora. Numeroase pagini moldoveneşti de internet au ţâşnit din anonimatul obscur drept în fruntea topului vizualizărilor presei din Moldova, strălucind mai dihai ca beteala de pe bradul din centru.

PLR a fost supărat că evenimentul politic de constituire a fost adumbrit de anunţul unei nunţi politico-mediatice, declarând că următorul congres va fi lansat sub formă de nuntă. Mihai Ghimpu a declarat în calitate de jurist că cuplul PL-Protv nu a luat atâtea vizualizări, iar la Gonţa şi Filat s-a implicat mâna Moscovei la făcut clickuri pe ştiri.

Şocul mediatic despre evenimentul nupţial recent a stârnit ambiţiile politice. O parte dintre politicieni, care se simt holtei, au decis că nu merită să investeşti în campanii politice, e musai să te însori cu o jurnalistă, şi devii vestit pe loc.

Acum, în Parlament, pe secret, se fac liste ale jurnalistelor de la TV, dar şi de la radio sau de la ziare mai color, care nu sunt măritate. Politicienii care se cred holtei fac topuri peste topuri. Majoritatea îşi pun speranţa în speranţa anului 2014 de la Protv, dar şi la Prime sau la TV7 se face coadă lungă. Câţiva politicieni mai trecuţi se uită pe lista angajatelor de la ziarele raionale sau de la site-uri galbene. Unii bărbaţi politici s-au adresat deja chirurgilor plasticieni cu fotografia lui Vlad Filat, declarând că vor să-şi transforme chipurile.

Şi jurnaliştii şi-au găsit de lucru. Ei păduchesc listele de politicieni şi adulmecă aerul de pe lângă dormitoarele lor. De cum vin aburi fierbinţi din dormitorul vreunuia, e clar că se plămădeşte de-un divorţ sau de o căsătorie.

La Camera Înregistrării de Stat s-a creat o nouă linie de înregistrare a presei. De acum încolo presa se poate înregistra mai uşor, dacă indică: este ziar de dormitor, agenţie de bulevard sau televiziune nupţială.

Atât presa, cât şi lumea politică au decis că de jurnalismul de analiză şi de investigaţii nu mai e nevoie, căci toate într-un stat pornesc dintr-un dormitor privat. De aceea în toate dormitoarele jurnalistice şi politice sunt instalate cu viteză camere video, dictafoane, microcipuri, microscoape, telescoape, utilaje de vizualizare nocturnă şi mici fabrici de bombe mari.

Marian Şura Mura


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. vlad

    Un umor fin și un satiricus cu multe învățăminte pentru acei,care la orice evenement–nuntă,îngropăminte,cumătrie,alegeri etc– șed gârboviți cu mâina intinsă …

  2. iurie v,stiti,voi,care calailor din d.i.p.si penitenciare

    peun picior de plai,pe o gura de crai,iata vine in vale,cu tigari pe sale,fostul premier,cea fost granicer,dar acum holtei,el se urca n tei,co vrea pe anjei,nu,..sus in stejar,el face un cuibar,pentru a sa vedeta,la tv cocheta,dar in bratul lui un sarman de pui,carea reusit sa il ea de git,pe contrabandist,ea i doar jurnalist!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *