Poliţiştii traşi prin detectorul de minciuni

Cei care doresc să devină poliţişti, vameşi, securişti şi cccec-işti vor fi nevoiţi ca, la angajare, să treacă testul poligraf sau cum i se mai spune, detectorul de minciuni. Această procedură este inclusă în noua metodologie de testare care face parte din procesul de reformare a MAI şi este una obligatorie.

Ofertele şi cererile pe internet la astfel de aparate deja s-au mărit de sute de ori. Experţii sunt convinşi că, în consecinţă,  vor înflori afacerile cunoscătorilor de dat “lecţii de amăgit poligraful”.

Potrivit reprezentanţilor MAI, testul poligraf urmează să scoată în evidenţă calităţile morale ale viitorilor angajaţi. “Această testare este absolut necesară pentru a eficientiza selectarea şi angajarea noilor cadre, dar şi pentru a minimaliza riscurile de angajare a unor persoane predispuse la acte de corupţie, la săvârşirea unor fărădelegi”, a declarat Veaceslav Zaporojan, şeful-adjunct al Direcţiei instructiv-educative din cadrul MAI.

De cealaltă parte, preşedintele Mişcării sociale “Fără poligrafe şi minciuni în organe”, un ofiţer pensionat, susţine că această procedură riscă a fi ineficientă în actualele condiţii din R.Moldova. “Înainte de a face ministerul publică această informaţie, toţi poliţiştii, vameşii, studenţii de la academia de poliţie şi de la drept ştiau asta. Pot să spun nume de oameni concreţi care au şi început a face business cu vânzarea acestor aparate. Mai sunt vreo doi poliţişti de la Centrul cela  care trebuie să combată traficul de persoane, dacă vă amintiţi, care au ieşit deasupra apei după testul americanilor, chiar dacă nu aveau şanse şi care amu şi-o făcut afaceri, normal că neoficiale, şi îi învaţă pe alţii cum să treacă poligraful. Scot bani frumoşi din asta, dar greu se ajunge la ei. Credeţi că-i secret? Numai voi nu ştiţi, restul toţi îs la curent, dar dacă Europa cere…”, este convins ofiţerul Vasile Poligrafici.
Viceministrul de Interne recunoaşte că a auzit o astfel de “bârfă”, dar este sigur că nu va fi posibil să fie angajate persoane nepotrivite, chiar şi dacă va fi indus în eroare poligraful, lucru pe care oricum nu-l admite oficialul. “Ştiţi, pe lângă testul poligraf, se va mai susţine un test de inteligenţă şi unul psihologic. Am prevăzut totul şi chiar va fi imposibil ca oricine să treacă”, a spus mândru viceministrul. Vasile Poligrafici, însă, a spus că celelalte două teste se vor susţine foarte simplu dacă se vor însuşi câteva lecţii de bază: a plicului, a buzunarului, a valutei şi a mulţuMITEI.

Deocamdată, nimeni nu cunoaşte dacă vor susţine aceste teste doar cei care sunt angajaţi sau şi cei care deja activează.

Milica MIERLĂ


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. AVRAAM

    Era odată visul de a căpăta cu orice preţ permisul de conducere.Examenul era cu şabloane-fişe de carton desenate,cu examen costa 200 de ruble,făra examen-500 ruble.Apoi Moldova a devenit Suverana,au apărut calculatoarele.Cu examen permisul era 100$,fara 200$.Apoi au apărut camere video in sala de examinare.Cu examen permisul era 150 euro,fără-300 euro.Apoi a apărut un Minister de Tehnologii informaţionale cu permise europene,cu diferite căi de protecţie,cu coduri şi cip electronic,permisul costă cu examen 200 euro,fără examen cu livrare la domiciliu-500 de euro!!!!Cui frecaţi voi minţile cu detectoarele de minciuni?Ce,credeţi că procurorii,poliţiştii,grănicerii nu vor mai lua mită???Cum e guvernul mafiot aşa şi serviciile lui specilale.Da detectoarele…+200 euro in buzunar operatorilor de detector şi exament trecut!Chestia nu e in maşini ori calculatoare cu camere video,ci in FACTORUL UMAN!!!

  2. observator

    Pina n-o sa treaca prin detector si conducerea Procuraturii si Judecatoriilor degeaba vorbim de coruptie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *