Politician cu vaca la păscut

Iarăşi febră electorală, bat la uşă alegerile locale. Toţi se îmbulzesc pe scena politică, se împing, se calcă pe picioare, se ghiontesc. Fie cum scria nenea Iancu. Curat murdar, coane Fănică!

Mulţi politicieni, de diferite calibre, visează la funcţia de primar general de Chişinău. Aici e aici, aici mişună bani grei, aici poţi să asiguri o viaţă bună şi pentru stră-stră-stră-nepoţii tăi, dacă eşti şmecher şi ştii să-i atragi cu ceva pe bieţii alegători. Dar cu ce? Nu cu faptul că, atunci când ai lucrat în Guvern, mai primeai bani şi de pe la AŞM, drept că, după 29 iulie 2009, a trebuit, cuminţel, să-i întorci în buget. Norocul tău că nu s-a intentat şi un dosar penal. Mare lucru! Ai avut puţine emoţii, a mai scris ceva presa, dar baba Grăchina nu prea citeşte. Ai fost învinuit în Parlament şi în presă că ai fost „крыша” (n.n. „acoperişul”), împreună cu cineva dintre cei supuşi, la businessul cu carnea şi peştele, dar şi asta a trecut (ai scuipat în sân de frică), ai pus umărul în 2006 la tratativele cu Moscova în privinţa majorării tarifelor la gazele naturale şi atingerea unui preţ mediu european din 2011, ceea ce s-a şi întâmplat, dar acum nu mai eşti la putere şi, din opoziţie, critici actuala guvernare pentru majorarea tarifelor la gaze. Dar cum n-ai da, nu ai cu ce ieşi în faţa electoratului, oponenţii vor specula tot ce ai făcut în trecut (desigur, dacă-i va duce capul). Stop! Ai găsit un cal de bătaie. Am în vedere talibanismul fundamentalist al moldovenismului primitiv, adică mai suntem moldoveni, noi vorbim limba moldovenească. Însă ai mai adăugat un lucru (dar nici el nu e nou, l-au  folosit şi ţarii ruşi, dar şi tătuca Stalin şi toţi istoricii din perioada lui şi după). Ai scris în blogul tău: „Să redeşteptăm identitatea moldovenilor din România, să ne regăsim ca două părţi separate ale aceluiaşi popor – poporul moldovenesc. Moldovenii aici, moldovenii acolo. O singură Moldovă ne-a unit cândva şi, poate, cine ştie, ne va mai uni vreodată”.

La sfârşit ai scris: „Să ne iubim Moldova, să o facem integră, unită, modernă, tolerantă, creştină. Să ne ajute Dumnezeu să realizăm acest ideal”.

Dar ce facem cu Marx, Lenin, Berg, Budagov etc., care au scris că aici se vorbeşte limba română? Cred că ai citit numai „Краткий  курс истории ВКП(б)” în redacţia lui I. V. Stalin…

Am un prieten, doctor habilitat în matematică, fecior de ţăran, dar i-a plăcut mult să citească, mai ales literatura istorică. Fiind copil, părinţii îl trimiteau la păscut vaca şi, ca să n-o piardă, o lega de picior, iar el citea, mai ales că găsise nişte cărţi vechi de istorie în podul bunelului său. Erau scrise cu caractere latine, iar în şcoală învăţa „ruseşte”, cum se exprima bunică-sa. Aşa a ucis doi iepuri, a învăţat să citească româneşte şi a aflat adevărul istoric despre neam. Când învăţa la Universitate,  a avut probleme la obiectele umanitare, fiindcă spunea nu ceea ce era scris în cărţile sovietice. Devenise „неблагонадежный”, „naţionalist” şi „вредный элемент”, dar la matematică era super. Îl cunosc şi pe  Eugen Grebenicov, marele nostru savant de la Moscova, dar şi mare patriot român.

Oare ce spun aceşti doi savanţi români moldoveni despre „opera” lui Igor Dodon, acest „mare” economist comunist de la noi? Că pe el l-am citat. Ştiu că e din Sadova, că mama sa e învăţătoare şi precis că n-a prea mers cu vaca la păscut, ca prietenul meu, şi a avut mai mult timp pentru lecturi. Dar dacă n-a citit nimic din istorie, de la savanţi cu nume şi cu renume, poate să meargă acum cu vaca, să o lege de picior, ca să aibă linişte pentru lecturi?

Leonid A-Darii


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *