Poalelungi, singurul candidat valabil

Marţi la Consiliul Superior al Magistraturii a fost o zi importantă. A fost înaintată candidatura pentru un nou şef al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Noul preşedinte al CSJ, care urmează să fie votat de către Parlamentul R. Moldova, ar fi, de fapt, cel vechi, Mihai Poalelungi.

Este adevărat, acesta este unul cam controversat, dar Moldova se simte mult mai bine – ar avea totuşi un preşedinte al CSJ. Vă amintiţi cât de prost ne-am simţit fără preşedinte de stat luni în şir, apoi – în câteva rânduri – fără premier? Moldova are nevoie de creştere imediată şi fără Poalelungi la CSJ creşterea (în subterană) a justiţiei moldoveneşti ar fi compromisă.

De ce a fost un singur candidat la poziţia de preşedinte CSJ? Parcă sunt câteva sute de judecători în sistem, dar… cine va concura cu unul atât de bun?

Există o întreagă listă de argumente, care confirmă faptul că el e singurul candidat posibil în viaţa CSJ. Să le luăm pe rând. Să cităm din comunicatele CSJ, CSM, UJM.

„În cadrul şedinţei din 24 noiembrie 2015, Plenul CSM a examinat şi acceptat demersurile domnului Mihai Poalelungi, preşedinte al CSJ, referitoare la susţinerea solicitărilor adresate anterior şefului Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, domnului Pirkka Tapiola, privitor la examinarea posibilităţii delegării pe bază permanentă, pentru o perioadă de un an de zile, a unei misiuni de experţi din cadrul Uniunii Europene pentru efectuarea monitorizării actului de justiţie exercitat în Republica Moldova; posibilitatea delegării în componenţa Comisiilor de admitere şi absolvire a Institutului Naţional al Justiţiei, a magistraţilor străini (care vor constitui un număr majoritar), recomandaţi de Uniunea Europeană şi Consiliul Europei şi demersul privind asistenţa Uniunii Europene la instalarea echipamentelor video în cadrul sălilor de judecată şi birourile judecătorilor unde se vor desfăşura şedinţele de judecată”.

Ce vreţi? Omul cere monitorizare europeană a actului justiţiei! Pe el l-a ascultat chiar preşedintele Parlamentului Andrian candu, care a şi favorizat venirea de la Bucureşti (pe 20 de zile lucrătoare) a Marianei Alexandru, fostă procuroră DNA.

Cităm mai departe: „Demersurile înaintate de Mihai Polelungi vin în contextul necesităţii realizării obiectivelor privind asigurarea transparenţei actului de justiţie, precum şi sporirea calităţii actului de justiţie în ansamblu prin  crearea unui act de justiţie eficient, accesibil şi de calitate”. Mai există cineva atât de îngrijorat de transparenţa actului justiţiei din Moldova? Vorba lui Poalelungi, „Nu mai pretindeţi că ştiţi”.

Să vedem, de exemplu, ce declaraţii revoluţionare a făcut Poalelungi la Adunarea Judecătorilor din martie 2015. „Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi a făcut mai multe propuneri de iniţiative legislative şi reglementări care ar putea  determina îmbunătăţirea actului de justiţie, implicarea societăţii civile la înfăptuirea justiţiei precum şi mecanisme interne de verificare a judecătorilor în privinţa dobândirii averilor”. Culmea este că după toate acestea societatea civilă se arată nemulţumită, protestează, se revoltă. Asta e cultura juridică a societăţii? Nu ar fi cazul să stea în prag la CSM şi să apalude non-stop?

Dacă societatea întreagă ar citit mai atent comunicatele şi declaraţiile lui Poalelungi, colectate cu grijă şi publicate din banii noştri pe pagina web a CSM, oamenii şi-ar da seama ce luceafăr au în faţă şi l-ar propune chiar la funcţia de preşedinte de stat, în locul lui Plahotniuc!

Unul dintre comunicate este întitulat aşa: „Propuneri de reorganizare a Curţii Supreme de Justiţie şi a Curţii de Apel Chişinău”. Cităm, nu ne ruşinăm: „Mihai Poalelungi opinează că în planul de reorganizare ar putea fi prevăzut ca în componenţa  corpului judecătorilor Curţii Supreme să fie incluse, în procent de la 25% până la 50%, personalităţi publice din mediul academic, avocaţi, jurişti recunoscuţi pentru cunoştinţele profesionale şi probitate morală. Preşedintele CSJ spune că: „Infuzia de inteligenţă ar spori calitatea actului judecătoresc, şi ar aduce în plus, o mai bună reprezentarea în rândul elitelor mediului academic a judecătorilor de curte supremă”. Circul din Tramvai nu mai are cuvinte. Da, reforma justiţiei e dată peste cap, dar ce frumos sună cuvintele lui Poalelungi! Infuzia de reformă se simte de departe.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. tarasov ion

    Citind acest articol mi-am amintit de ambasadorul USA la Chisinau care nu intelege de ce un singur candidat si cum facem reforme cu oameni vechi.dar ma gandesc ce va mai spune daca la BNM va candida tot Dragutanu si va fi votat guvernator,dupa ce cu FMI la Chisinau venit sa negocieze un nou acord,el si-a dat demisia ca sa-l incurce pe primul-ministru de atunci Strelet,care mai tarziu a fost dat jos,,democratic in Parlament,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *