Plahotniuc – președintele perfect

În câteva luni se va întâmpla. După instalarea noului Guvern, asigurat prin votul noii platforme pro-europene, urmează să fie ales și un nou președinte. N-a rămas mult și Moldova va ajunge să fie condusă ca nimeni alta în lume.

Platforma pro-europeană îl va alege președinte pe Vlad Plahotniuc. Votul va fi numeros și foarte unanim. Și apoi – va începe liniștea.

De ce liniște? Pentru că acum în R.Moldova se face foarte multă gălăgie: mitinguri interminabile, proteste pe tot Bulevardul Ștefan cel Mare, de la Academia de Științe până la SIS, nemulțumiri, gălăgie, vuvuzele. Toate acestea aduc o stare de nesiguranță, de apatie, de nemulțumire și lehamite. E ca un cerc vicios, de cum se adună împreună oamenii nemulțumiți, ei devin tot mai nemulțumiți. Iar cetățenii nemulțumiți nu știu a-și iubi nici Guvernul, nici Parlamentul, și mai rău – nici președintele!

Această stare proastă pentru cetățeni trebuie eliminată. Nemulțumirea nu mai are ce căuta în stradă. Primul decret al noului președinte Plahotniuc va fi despre fericirea obligatorie. Oamenii vor trebui să își exprime în public doar bucuria, satisfacția, mulțumirea. Cum? Vor fi ajutați. În fața Teatrului de Operă și Absurd, în fața Circului, în PMAN, la porțile orașului și în alte locații strategice vor fi instalate niște boxe pe care va fi lipit un chip de politician zâmbitor, iar din boxe se va auzi în permanență, 24 de ore din 24: Plahotniuc! Vrem pe Plahotniuc! Cel mai bun om din stat, Președinte democrat! Ulinici-Plahotniuc – fericirea o aduc! În baza decretului, fiecare om va trebui să zâmbească, să răspândească bunăvoință și fericire.

Se știe că oamnii nu sunt toți la fel. Desigur că membrii PD vor zâmbi până la urechi, mai ales celor care li se va plăti drumul sau zâmbetul. Dar există și oameni din alte partide care nu vor putea zâmbi. Acestora li se vor distribui gratis măști zâmbitoare.

Măști vor primi și alte categorii de oameni. De exemplu, anorexicii, săracii, înfometații – ei nu arată prea bine, și cam întristează pe cei din jur. Acestora li se vor pune măști cu chipuri bucălate, ca să aducă și ei bucurie oamenilor. Pentru această categorie de cetățeni măștile se vor face din materiale necomestibile și nemasticabile, ca cei flămânzi să nu le mănânce.

Se vor oferi măști și oamenilor cu dantura stricată, sau cu alte probleme bucale. Cariile, dinții măcinați, gingivitele – strică imaginea țării. Nenorociților li se vor da măști, că e mai ieftin decât să le repari dantura.

Pentru a inspira oamenii, din când în când, pe bulevardul Ștefan cel mare și Sfânt, de la Academia de Științe până la SIS, se vor perinda oameni care duc portretul președintelui zâmbind larg. Șef pe coloana din centru va fi Tolea de la Rezina. El a fost ales prin concurs, deoarece a zâmbit cel mai mult când a fost la primul miting pro-Plahotniuc la Teatrul de Operă și Absurd. Atunci el a zâmbit mult pentru că era prima dată la Chișinău, prima dată la Operă, prima dată la Absurd. De bucurie, Tolea a servit oleacă mai mult, și a încurcat autobuzele și raioanele, și satele. Dar a fost mereu bine dispus. Exact așa este și președintele: încurcă democrația cu autocrația, dar este șarmant.

Un decret specal va fi emis pentru presă. S-a terminat cu zoile. Ziarele, televiziunile și portalurile de știri vor scrie doar cu culoarea roz, fără critici agresive, furturi, delapidări, demascări. Poporul are nevoie de liniște și zâmbete. Este clar că vor exista câțiva rebeli care vor refuza să scrie cu caractere roz. Li se vor pune forțat pe ochi niște ochelari roz, dacă nu își vor schimba optica – e alegerea lor. Vor fi inaugurate niște țarcuri pentru presa neascultătoare, nezâmbitoare, nefericită și neloială. Țarcurile vor fi înconjurate de sârmă ghimpată, fără telefonie și fără Wi-Fi.

Și societatea civilă va fi încălțată și îmbrăcată în roz. Mătăsaru, Brega și câțiva rebeli pe biciclete vor fi închiși în alt țarc. Societatea va trăi în mare liniște și fericire mascată.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. tarasov ion

    Ecelent pamflet,dar eu il vad pe acest Plaho ca un CAMELEON,care nu cred ca se va baga la presedintie,ci va propune ori o papusa inalta ca un LUP,fie o alta papusa mica si isteata ca si CANDU,care nu-si va da degeaba demisia din sefia Parlamentului,pt,ca sforarul cameleon tot in spate va sta,daca tot are trei pasapoarte moldovenesc,rusesec si romanesc,deci este si in CSI si in UE,,,Deci PLAHOTNIUK un presedinte MAI MULT ca PERFECT,dar nu in Moldova,poate in alta parte,nu la noi,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *