Piaţa medaliilor – un nou record în R. Moldova

Moldovenii au ştiut, în viaţa lor, tradiţional, de o singură piaţă – cea agricolă. Au mai existat, dar, ce-i drept, pe când eram o ţară cu Ţara, şi pieţe de vite (cai, boi, oi etc.).

Ani mai încoace, a apărut «talciocul», iar după 1990 – tot felul de pieţe şi pieţe: de îmbrăcăminte, de materiale de construcţii, de mobilă, de maşini, de vechituri, piaţa farmaceutică, piaţa hotelieră, piaţa de vinuri şi divinuri, piaţa locurilor de muncă şi, nou de tot – piaţa medaliilor.

Cică, în prezent, este cea mai căutată piaţă, dar nu oricine poate avea acces la ea. Unii zic că pentru a deveni muşteriul ei trebuie să ai relaţii în partidele care controlează actul de guvernare, că ei sunt cei cu lista. Alţii spun că nu e numaidecât să te legi cu partidele şi că e suficiant să-ţi faci o relaţie cu cineva dintre consilierii preşedintelui sau din «aparat», numai că «relaţia», bineînţeles, costă. În dependenţă de ce vrei: pentru ordine e un preţ, pentru medalii – alt preţ. Ca peste tot la piaţă. Că mare control nu e. Preşedintele, de obicei, habar nu are despre mulţi dintre cei decoraţi. Lui i se face o listă, i se pregătesc decoraţiile şi i se organizează protocolul legat de decorare, la care el, solemn şi zâmbitor, îi fericeşte pe decoraţi cu ceea ce au pus «alţii» în listă. Piaţa medaliilor în R. Moldova a evoluat în dependenţă de cine a fost cu semnătura, adică, în dependenţă de cel care e   preşedinte. Pe vremea lui Snegur nu prea a fost piaţă, pe timpul lui Lucinschi a fost ceva mai bine (mă refer la «dezvoltarea pieţei»), în anii lui Voronin lucrurile au fost mai puţin transparente şi nu prea s-a ştiut ce face şi cum face. Cel mai puţin preocupat de medalii a fost cică (pe durata interimatului) M. Lupu, în schimb, presa îl clasase în top, în 2010, ca pe cel mai animat de dezvoltarea acestei pieţe, pe preşedintele ad-interim, M. Ghimpu, care se angajase să facă dreptate la decoraţii celor marginalizaţi de fostele puteri. Unele medii făcuseră chiar şi un clasament în care Ghimpu era pe primul loc, cu 82 de decoraţii într-o singură zi». Ei, uite, că nu a trecut prea mult din august 2010 şi R. Moldova înregistrează un caz-record, dublu faţă de ceea ce făcuse Ghimpu: 166 de distincţii dintr-o singură semnătură, de la Ordinul Republicii şi până la «Titlul Onorific» de «Meşter-faur». Asta mai zic şi eu, piaţă. Dacă este să se simtă că este şi dacă se dă – să se dea cu sacul. Măcar la datul medaliilor să fim şi noi în topuri, că, în rest, ne mănâncă sărăcia.

Senea ARGATU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. un om

  Nu mai zic de teancurile de tinichele,ce le afiseaza bosorogii de rusi cu ocazia sarbatorilor inca sovietice ,insa nu o sa vezi atitea medalii impartite in Franta,Germania,Romania,precum in mica si prospera Moldova.

 2. asandi

  ard de nerăbdare să aflu pentru ce merite i sa oferit Ordinul Republicii unui personaj, care a fost sub anchetă- luare de mită, pe vremea lui Lucinsci-Voronin, cu numele de Andrei Coman proprietarul cinematografului Flacăra, piața de pe str. Tighina colț Dosoftei, presedintele ÎMixt. Grisan-Hab? eu imî închipui că acest ordin se acordă pentru careva fapte de vitejie, eroizm, dar nicicum pentru merite deosebite in domeniul comerțului cu amănuntul…

 3. unu

  Gresit.Citeam undeva ca Voronin a dat medalii si ordine la kg.Asa a ajuns la cateva sute de kg de materie prima.Gretos si penal e ca delincventul de Voronin a decorat cu ordinul “Stefan cel Mare si Sfant” toate pisoarcele de generali rusi din Tiraspol,care,in 1992,au omorat la Nistru sute de moldoveni nevinovati.

 4. vera

  HALAL de ELE!

  Medalii s-au dat,fara habar,
  Partasi ca sa-si culeaga
  In caz de vre-un amar,
  In ajutor,sa sara..,
  Facindu-si astfel fala,
  In lumea asta “chioara”,
  Ce parca e vragita:
  Sa taca,sa inghita,
  Cu ochii, sa priveasca,
  In mica sa fereastra,-
  De soare luminata,
  De munca-ntunecata,
  Fara averi,castele,
  Cu ochii,doar la stele,
  Plingind, zilele negre,
  Stergind,de lacrimi,fata –
  Uscata, de vreme…

  Of!Cum inima nu-i doare:
  Poporul vrea dreptate,
  Ei – viata rasfatata,
  Lasind, statul,in groapa,
  Pin’lupul o sa-l “pape”,
  Banda o sa-l prade…

  Coruptia-nfloreste
  Cu ordine, medalii,
  Poporul”prost”munceste –
  Demn de coada sapii!

 5. larisa

  Pentru acel unu care a citit ceva pe undeva despre decorari pe timpul lui Voronin. Ati citit date gresite domnule! Anume pe acele timpuri erau decorate adevaratele personalitati ale neamului; oameni de creatie, valori adevarate. Ei toti recunosc ca chiar daca nu sustin partidul comunistilor, anume pe timpul guvernarii comuniste au fost apreciati la justa valoare. Iar bravii din AIE au devalorizat complect notiunea de decoratie. Este un adevar incontestabil si trebuie recunoscut.

 6. dorin

  Pe toti ii irita insasi denumirea de comunisti, dar adevarul este ca atunci era mai regula, mai adecvate erau faptele. Nu trebuie sa va mire ca acum AIE decoreaza pe toti golanii, ei astfel ii remunereaza pentru banii murdari investiti in campaniile electorale. Hotii decoreaz pe alti hoti

 7. unu

  @Larisa.
  Chiar daca nu sustineau PC? Ai luat-o prin lucerna.Nu existai daca nu sustineai PC,darmite sa te decoreze.Ce stiu comunistii de cultura,civilizatie,valori? Decorau lichelele semianalfabete,care le stergeau mesele,ca sa nu spun altceva,adica si pe cei care si azi scriu un prenume cu minuscula.
  Ai morti la Nistru? Nu,pt ca ai ciripi altfel.Un presedinte de stat sa decoreze ocupantii si asasinii teritoriului si cetatenilor sai.
  Maaaaars la Tambov…

 8. s.b.

  Cita ura intr-un singur comentariu draga “unu”. Esti mai degraba nu “unu”, ci un mare zero. Mai documenteaza-te cine a fost decorat pe timpul comunistilor, cite personalitati marcante, apoi varsa-ti frustrarile politice daca o sa mai ai curaj. Documenteaza-te!!!! Si atunci vei avea o mare surpriza!!

 9. vera

  Nu chiar toti au meritat ordine si medalii!

  Unora le plac comunistii,dar ce folos, ca poporul a ramas “gol” si democratii, putini care-i avem, nu-l poate scoate din “glod”?
  Poporul nu stie ce vrea ca porcul cela din poveste:dupa ce a fost spalat, tot in baltoaca s-a dus, s-a tavalit, fiindca nu intelege esenta democratiei ca sa traga mai mult la ea.
  -Cine face legile azi?
  – “Alesii” poporului.
  – Cine le respeca?
  – Nimeni!!
  Daca si-ar da ordine pentru hotia statului, ar fi super! Dar asa, cit vede ochiul si aude urechea cu asta ne alegem, si …basta!
  SAMOVOLNICIA,oamenilor de stat, umbla incaltata in pantofi de lux si cizme pe toc’nalt cu nasul ridicat,in masini de lux plimbat!
  Politistii, care-si indeplinesc obligatiunile se serviciu sunt numiti EROI..!

  DESTEAPTA-TE,ROMANE!!

 10. s.b.

  Draga Vera, nu ti se pare prea mult sa compari poporul nostru cu porcul din poveste????? Las-o mai moale cu astfel de comparatii, ca nu ai tu abilitatea de a da etichetari de asa anvergura. Datorita unor mediocritati ca tine, noi traim astazi asa cum traim. Desteapta-te, “romanco” !!

 11. AVRAAM

  s.b.- unde ti-e educatia si normele de ectichet fata de o doamna? Noi traism asa cum traim deoarece suntem NEAM MIORITIC cum a spuso clasicul,adica oi!!!Si aceste oi sunt conduse de stejari,trandafiri si randunele cu soare!da dumneata mai s.b.-esti scarbos la vorba si suflet.s.b.-adica scarbos si initialul ti-e!

 12. vera

  Pentru s.b.
  Va salut,multumindu-va pentru intrebare!

  I-mi CER SCUZE pentru discomfortul produs unora,in exprimarea mea, dar am avut in vedere o parte din popor, care se multumeste cu “macaroanele” cadonate si cu tot ce i se “pune pe masa”!
  Valorile nu se pun pe cintar, dar se evidentiaza de persoana in activitatea sa, in a contribui cu ceva la prosperarea acestui stat spre binele intregului popor, dar nu numai,gindindu-se la “burta”,din obisnuinta…
  Ce folos a adus statului medaliatul nostru de Voronin care a contribuind la distrugerea lui?
  Poate fi pus alaturi de regretatii:Costin,Ghimpu,Vieru s.a.?

  Ma numesti mediocra, de parca d-ta ai fi “buricul pamintului” si nu te-ai gresit, in exprimari ,niciodata.Multa sanatate!!

 13. vera

  Pt.s.b.
  Cu cuv.”mediocra” mai merge, dar in ce priveste traiul de astazi al acetui popor, credca ceva incurcati,facind asa comparatie!

  Pentru nestiutori.
  Din dictionar.Cuv.”mediocru”, -a,adj.
  1. obisnuit,mijlociu.
  2. fara stralicire,fara valoare deosebita./fr.medoicre/

 14. unualtu

  Maladeț,Avraam.
  @s.b./larisa.
  Auzi,tu,tovarășă somitate în marxism-leninism,văd că pierzi din ochi tot ce atrage musca.Sănătate ș-un rachiu,dar discută civilizat și nu-ți impune opinia.
  Mediocritățile,90%,duc jugul,secretară de gogomănii,ca tu să papi gratis,fiindcă ești mai puțin decât insinuezi,dat că vrei să pari de anvergura,dar cu “etichetarile” ai dat-o în gard.Când ai inventat termenul,după 28 iunie 1940 sau după 2 martie 1992?
  Cu cât maimuța se urcă mai sus,cu atât mai bine i se vede ceva,și ăla e tot roșu.
  @vera.
  E vorba de tineretul camsamalist al R.Maldova.Nu te strădui să-i amintești de valori.Esența lui e să răstoarne troaca,apoi dă pe nas niște nori de fum de ‘Mariana’ și pe 2 cărări îi în piață cu un carton agățat de gât,urlând fără anestezie:eo sent maldaivan șî grăiesc maldafnește.De aia e dincolo de greață.
  Și în Coreea de Nord se fac decorări pe un cap,numai că prin 2005 cerea de la UE leșurile de animale masacrate de ciuma vacii.
  Nu mediocritatea va termina existența,ci schizofrenia unor curente de derbedei penali,care au terminat zeci de milioane de vieți.Și azi tot misiunea asta o au:de calăi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *