Pasat. Umanism. Eroare gramaticală

296-valeriu_pasat_aprinde_lumanariPrimăria Chişinău a dispus demontarea panourilor liderului Partidului Umanist, Valeriu Pasat. Decizia de a scoate din ochii publicului ultimul slogan al fostului director SIS este motivată de … greşeli gramaticale. Greşelile nu ar fi apărut în public, pe banii câştigaţi de Pasat la Moscova, dacă acesta ar fi respectat legea. Nu neapărat legislaţia lingvistică, ci măcar obligaţia de a coordona cu Direcţia Arhitectură şi Urbanism a Primăriei, care verifică şi ortografia declaraţiilor afişate pe străzi.

Panourile instalate săptămâna trecută aveau următorul conţinut: “Gastarbaiterul a venit acasă! A scuipat pe toate propunerile – miliardarilor şi demnitarilor străini. Şi s-a întors în Ţară. Pentru că o iubeşte!”. Nu se explică dacă Gastarbaiterul este nume propriu sau un eventual pseudonim al unui fost director de SIS moldovenesc angajat la întreprinderea de stat a Federaţiei Ruse RAO EĂS.

De asemenea, nu se explică de care miliardari străini este vorba – de cei din Moscova sau din Gabon? De fapt, nici nu se explică în care ţară s-a întors gastarbeiterul anonim, e clar doar că e o Ţară cu literă mare şi că el o iubeşte din toată inima.

“Partidul Umanist califică acţiunile primăriei drept utilizare a resursei administrative de către puterea liberal-democrată în scopul torpilării campaniei informative a lui Valeriu Pasat”, a spus Ciubaşenco.

Fostul şef al SIS-ului a cerut primarului Dorin Chirtoacă explicaţii în scris în legătură cu acest caz, care vor fi, probabil, anexate la dosarul Chirtoacă, pe care unii umanişti l-ar dori Gastarbeiter cu literă mare. Chirtoacă cică nu poate fi gastarbeiter nici cu literă mică. Pentru că o iubeşte.

Valeriu Tărâţă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. europa

    Pasat este un pion al servicilor secrete ruse. In viata fiecare persoana joaca un oarecare rol ca in sah. Unul e rege, altul e pion dar la sfirsitul jocului toti sunt pusi intr-o lada de lemn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *