Parlamentul şi mintea copiilor

Ziua de 1 iunie a fost declarată sărbătoare oficială cu zi liberă pentru părinţi. Această frumoasă sărbătoare a fost instalată în calendarul zilelor oficiale, după ce liberala Alina Zotea ar fi primit nişte sugestii de la copii, să le organizeze o zi liberă în prima zi de vacanţă liberă. Zis şi făcut. Parlamentara a reuşit cu multă uşurinţă să convingă deputaţii să voteze această sărbătoare, iar Guvernul – să emită o hotărâre care obligă instituţiile de stat să se închidă la 1 iunie, chiar dacă o mulţime de legi şi acte interconectate trebuiau ajustate la noua sărbătoare.

Instituirea acestei zile libere pentru părinţi şi copii a deranjat o grămadă de mofturoşi. În Moldova locuiesc vreo 800.000 de copii (sub vârsta de 18 ani) şi, conform legii, ei toţi, alături de părinţi şi bunici, fraţi şi surori, ar fi trebuit să stea acasă. Dar s-au început nemulţumirile.

O parte dintre părinţi se află la munci în străinătate, în Rusia sau în Uniunea Europeană, şi s-au arătat nemulţumiţi că n-au ştiut de această frumoasă zi, că şi-ar fi luat bilet şi ar fi venit pentru 7 ore în Moldova. Părinţii săraci tot nemulţumiţi au rămas, văicărindu-se: ”N-avem bani de pâine şi ciorapi, darmite de sărbători, mai ales că acum copiii îşi cunosc drepturile şi chiar şi le cer. În lege arată frumos, dar în realitate – ce fel de sărbătoare fără 300 de lei?”, spune Elena Omsărac. O parte dintre familii au declarat că şi aşa stau acasă, căci nu au de lucru, şi o zi în plus de stat acasă nu mai este o bucurie pentru ei. Alţii au zis că şi aşa salariul e mic, şi dacă stau o zi în plus acasă – mănâncă şi cheltuie mai mult.

Şi părinţii cei bogaţi au fost tare nemulţumiţi de sărbătoarea Alinei Zotea, ei au bani şi le dau din belşug copiilor bunuri sub formă de călătorii, limuzine, palate, dar – n-au timp de stat cu copiii la vorbă, iar această sărbătoare chipurile de asta a fost creată – ca părinţii să petreacă o zi cu copiii lor. ”Eu fug seară de seară prin cluburi să nu le aud mofturile de mici bogătaşi alintaţi, dar ei mă impun să stau o zi întreagă cu ei. I-aş da Alinei Zotea o decapotabilă în dar, doar să îşi anuleze sărbătoarea”, a declarat Gabriel Spetelate pentru Circ în Tramvai.

Majoritatea oamenilor de la sate au mers la 1 iunie la prăşit pe câmpuri şi în grădini, luând cu ei copiii. Ajunşi prin livezi, copiii au început a cere jucării. ”Le-am dat câte o sapă, câte o greblă, câte o coasă, câte un sac de cărat buruieni la animalele de pe lângă casă. Le-am spus că la sat acestea sunt jucăriile lor pe toată viaţa. Poate acolo în Parlament au alte jucării, dar noi de sapă nu ne dezlipim”, a explicat Vasile Sapăgrea.

Pentru cine a făcut, totuşi, Alina Zotea sărbătoarea oficială liberă a copiilor? De ceva timp ea este zărită tot mai des în compania unor persoane din Parlament parcă căzute în lumea copiilor. Ele o însoţesc de mânuţă peste tot, o ascultă, şi doresc să petreacă cât mai mult timp cu ea. Din dragoste faţă de orice persoană ajunsă în mintea copiilor, Alina le-a dedicat o zi, prin lege.

Preşedintele Consiliului Coaliţiei de Guvernare, Vlad Plahotniuc, a aprobat cu drag instituirea acestei zile. E bine ca poporul să fe ocupat cu sărbătorile, aşa se abate de la gândurile celea serioase, cam prea serioase.

Acum în Parlament se discută următorii paşi. Dacă părinţilor li s-a dat o zi a copiilor, acum ei cer să li se dea şi o noapte. Căci ce părinte nu vrea să se odihnească o noapte după o zi? Apoi au apărut voci care spun că Ziua (şi noaptea) copiilor să fie sărbătorită pe toate stilurile calendaristice, ca să nu fie încălcate drepturile celor care ţin calendarul iulian sau gregorian.

Zis şi făcut – noaptea deputaţilor ajunşi în mintea copiilor a fost votată în Parlament pe ambele calendare.

P.S. Sărbătoarea liberă de 1 iunie a coincis cu vizita ministrului de Externe al Olandei la Chişinău, Bert Koenders. În Olanda există doar patru zile libere, declarate prin lege, chiar dacă sărbători sunt mai multe, oamenii nu sunt forţaţi să sărbătorească şi au dreptul de a alege. De aceaa Bert Koenders a avut posibilitatea să vadă cum arată o nouă sărbătoare în cel mai sărac stat din Europa.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *