Parlamentul se va transforma în saună

Luni, 15 august, Renato Usatîi a organizat o conferinţă on-line, în cadrul căreia a ieşit fără pantaloni. Avea pe el o cămaşă cu mâneca lungă, dar nu catadicsea să arate, din când în când, la cameră, câte un şold gol. Unul dintre telespectatori i-a zis în direct: „Domnule Renato, nu vă şeveliţi, că se vede că nu aveţi pantaloni”. Liderul politic, însă, nu s-a ruşinat, a vorbit mai departe despre prezidenţiale, despre binele ţării, despre dezoligarhizare, despre combaterea corupţiei, arătând mai des şoldul cel drept dezgolit, decât pe cel stâng.

Renato Usatîi nu s-a jenat să se „şevelească”, a fost sincer şi deschis, chiar a spus: „Sunt la odihnă, am îmbrăcat cămaşă”. Zău, toată lumea ştie câţi politicieni intră în funcţii publice pentru un concediu de tocmai 4 ani. Şi nu doar atât. Serviciul în funcţii publice nu se face în cămaşă albă cu cravată cu strasuri. Serviciul public e o muncă grea, cu multă sudoare, dacă ai sta în costum, te-ai putea sufoca, ţi-ai risca şi viaţa! Imaginaţi-vă, ba chiar încercaţi să mergeţi în timpul orelor de muncă la saună în costum, în pantaloni la dungă şi în sacou. Nu vă pare un act de sinucidere? Politicienii se duc la saună să rezolve problemele statului, să mai împartă între ei zone de influenţă, să decidă cine şi ce terenuri ocupă, cum se partajează pădurile, importurile, exporturile! Cine să reziste în saună, în aburi fierbinţi, la discuţii fierbinţi, şi încă împachetat în costum? Şi dacă trebuie să mai aprobi tranzacţiile politice cu un coniac? De costum îţi mai arde atunci? Şi dacă vreun coordonator aduce la saună nişte tinere pentru masaj? Să faci masajul în sacou? Ar fi chiar o acţiune de genocid politic. Ei şi aşa se chinuie să rezolve atâtea probleme pe căldură, în călduri.

Şi ar mai fi ceva. Anume multdiscutatul principiu al transparenţei. Cum oare ONG-urile din Moldova cheltuie atâtea granturi pe transparenţă şi nu fac o acţiune de educare a populaţiei, ca politicienii să fie acceptaţi la muncă, la odihnă, sau la ambele împreună, fără pantaloni. Să fie lăsaţi bărbaţii politici să se simtă bine, în pielea proprie. Or, costumele de la Versace şi Stuart Hughes costă şi ele o avere, cu salariul de deputat îţi poţi cumpăra doar o mânecă din aşa costum, sau chiar doar un buzunar!

ONG-urile de pe lângă partidele politice s-au autosesizat şi au decis să susţină bărbaţii politici în această problemă şi să propună o iniţiativă legislativă prin care acestora să li se permită să activeze fără pantaloni. Sala de dezbateri a Parlamentului va fi amenajată ca o saună, se vor aduce nişte maşinării care să facă ba aburi, ba fum. Pe pereţi vor fi atârnate măturiţe din ramuri uscate de stejar, iar la tribuna centrală va fi amenajat un duş cu petale de trandafir. Pentru Mihai Ghimpu, lângă tribună va fi amenajat un bazin mic cu peşti mari, cu buze voluptuoase.

Pentru că nu e chiar igienic pentru persoanele fără pantaloni să se aşeze oriunde, pe fotoliile parlamentare sau ministeriale se vor aşterne pelincuţe de unică folosinţă, iar prin teritoriu, la întâlnirile cu alegătorii lor, politicienii vor merge cu purtători de pelincuţe, care le vor schimba şi împrospăta învelitoarele de sub şezut, ori de câte ori va fi nevoie. Pentru că pelincuţele de unică folosinţă costă, iar bugetul de stat e limitat, bărbaţii politici s-au adresat la Valentina Buliga cu întrebarea: ce-i de făcut? Răspunsul ei a fost prompt: Spălaţi pelincuţe! Sau cumpăraţi scutece de o singură folosinţă de la farmacia mea, vă dau mai ieftin! Politicienii s-au mai „şevelit”, au mai şovăit, dar pentru binele R. Moldova au acceptat şi asta.

Marian Şura-Mura
! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *